העוגה‭ ‬של‭ ‬אחרי‭ ‬הים, קרן אגם (צילום: קרן אגם ונופר צור, נשואה למאפייה, הוצאת מודן)
העוגה‭ ‬של‭ ‬אחרי‭ ‬הים, קרן אגם | צילום: קרן אגם ונופר צור, נשואה למאפייה, הוצאת מודן

העוגה של אחרי הים

את הסיפור ואת מקור השם של העוגה הזאת תוכלו לקרוא בהקדמה לספר, אבל תדעו שזאת עוגה פשוטה עם שבבי שוקולד שנאפית בתבנית קוגלהוף, ושהיא הכי ביתית וטעימה. ולמרות שהתיאור שלה נשמע קיצי, היא מעולה גם בחורף.

והנה המתכונים שלנו לראש השנה

לתבנית קוגלהוף או תבנית קפיצית בקוטר 24 ס"מ

המרכיבים:

130 גרם חמאה רכה

כוס וחצי (300 גרם) סוכר לבן

3 ביצים גודל L

3 כוסות (420 גרם) קמח לבן

1 שקית אבקת אפייה

קורט מלח

1 גביע (200 מ"ל) שמנת חמוצה

רבע כוס (60 מ"ל) מיץ תפוזים

100 גרם שוקולד צ'יפס או

חצי כוס שוקולד מריר קצוץ

 

לעיטור:

אבקת סוכר

 

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-160 מעלות, משמנים תבנית ומרפדים אותה בנייר אפייה.

2. שמים בקערה את החמאה והסוכר ובעזרת מטרפה טורפים עד לקבלת קרם חלק ואחיד. מוסיפים את הביצים אחת  אחת וממשיכים לטרוף עד לקבלת תערובת תפוחה וצהבהבה.

3. מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה והמלח דרך מסננת ומערבבים. מוסיפים תוך כדי ערבוב את השמנת החמוצה ומיץ התפוזים, לסירוגין, עד לקבלת תערובת אחידה. מערבבים פנימה את השוקולד הקצוץ, יוצקים לתבנית ומיישרים.

4. אופים 60-55 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש עם פירורים לחים עליו.

5. מצננים, מקשטים באבקת סוכר ושומרים עד ארבעה ימים בכלי אטום בטמפרטורת החדר.

** את מיץ התפוזים אפשר להמיר בחלב.

** את השמנת החמוצה אפשר להמיר ב-100 גרם יוגורט ו-100 גרם גבינה לבנה (זה מעולה!).

** לגרסת פרווה ממירים את החמאה בחצי כוס שמן ואת השמנת החמוצה בכמות זהה של קרם קוקוס.

טורט שיש, קרן אגם (צילום: קרן אגם ונופר צור, נשואה למאפייה, הוצאת מודן)
טורט שיש, קרן אגם | צילום: קרן אגם ונופר צור, נשואה למאפייה, הוצאת מודן

טורט שיש של פעם

אני קוראת לה מלכת המטבח, כי זו עוגה בסיסית, שבכל פעם שאני אופה אותה היא מזכירה לי למה אני בכלל אופה. יש בטורט שיש משהו ביתי וחמים ואני בכלל לא זוכרת מתי הייתה הפעם הראשונה שאכלתי את העוגה הזו, כי אני מרגישה שהיא הייתה שם מאז ומעולם.

>> לקראת ראש השנה - מתכון לעוגת דבש קלאסית ונפלאה

אני מכינה אותה לילדים בכל יום שישי והיא מקשטת את הדלפק במטבח עד שנשארים ממנה רק פירורים.

לתבנית עם חור בקוטר 26 ס"מ או בלי חור בקוטר 24 ס"מ

המרכיבים:

6 ביצים גודל L, מופרדות

כוס ושלושת רבעי (350 גרם) סוכר לבן

חצי כפית מיץ לימון

חצי כוס (120 מ"ל) שמן קנולה

שלושת רבעי כוס (180 מ"ל) מיץ תפוזים (טרי או קנוי)

1 כפית תמצית וניל

2 כוסות (280 גרם) קמח לבן

3 כפיות אבקת אפייה

רבע כפית מלח דק

4 כפות (40 גרם) אבקת קקאו איכותית

רבע כוס (60 מ"ל) מים רותחים

 

לעיטור:

אבקת סוכר

 

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות. במיקסר עם בלון הקצפה מקציפים את החלבונים וכוס אחת של סוכר. מוסיפים את מיץ הלימון, כדי שיגביר את פעולת ההקצפה, וממשיכים להקציף 2 דקות נוספות עד לקבלת קצף תפוח ויפה. מעבירים לקערה גדולה.

2. בלי לשטוף את קערת המיקסר, מקציפים במהירות גבוהה את החלמונים וחצי כוס סוכר עד לקבלת תערובת תפוחה ובהירה. מוסיפים את השמן, תוך כדי הקצפה, וממשיכים להקציף עוד קצת. מורידים מעט את מהירות המיקסר, מוסיפים את מיץ התפוזים ותמצית הווניל ומערבבים היטב.

3. מוסיפים דרך מסננת את הקמח, אבקת האפייה והמלח ומערבלים שוב עד לקבלת תערובת אחידה. מאחדים את תערובת החלמונים עם קצף החלבונים בעדינות: מטמיעים שליש מכמות הקצף בתנועות קיפול עדינות וממשיכים לקפל את כל הכמות עד לקבלת בלילה אחידה. יוצקים מהבלילה לתבנית בלי לשמן אותה.

4. שמים בקערה קטנה את הקקאו, המים הרותחים ורבע כוס הסוכר הנותרת ומערבבים. מוסיפים את התערובת לבלילה שנותרה בקערה ומערבבים היטב עד לקבלת תערובת שוקולדית אחידה. יוצקים את הבלילה השוקולדית בפיזור מעל הבלילה הבהירה ובעזרת סכין, בתנועות עדינות אך נחושות, יוצרים צורת שיש.

5. אופים במשך 60-55 דקות עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש. מוציאים מהתנור לרשת צינון ומצננים לחלוטין. הופכים את התבנית על צלחת גדולה ומחלצים את העוגה. אם רוצים, מפזרים מעליה אבקת סוכר. העוגה נשמרת בטמפרטורת החדר עד שלושה ימים כשהיא עטופה היטב.

עוגת‭ ‬וניל‭ ‬ופירורי‭ ‬קינמון‭ ‬או‭ ‬קקאו‭ ‬ (צילום: קרן אגם ונופר צור, נשואה למאפייה, הוצאת מודן)
עוגת‭ ‬וניל‭ ‬ופירורי‭ ‬קינמון‭ ‬או‭ ‬קקאו‭ ‬ | צילום: קרן אגם ונופר צור, נשואה למאפייה, הוצאת מודן

עוגת וניל ופירורי קינמון או קקאו

במשך שנים הכנתי את העוגה הזאת שוב ושוב לבקשת עמית, הבת שלי, ואצלנו בבית היא קיבלה את השם "העוגה של עמית". עברו השנים, וכשעמית התגייסה, היא ביקשה שאכין אותה שוב. התרגשתי כשהבנתי שהעוגה הפכה למאכל ילדות שלה, למשהו שהיא מתגעגעת אליו כשהיא חושבת על הבית. העוגה הזאת מבוססת על מתכון של איילת הירשמן המדהימה ובמקור היא עם קינמון, אבל מדי פעם אנחנו משנים וממירים את כפית הקינמון בכף קקאו, או משלבים.

לתבנית אינגליש קייק 11 על 30 ס"מ

המרכיבים:

50 גרם חמאה מומסת

רבע כוס (60 מ"ל) שמן קנולה

כוס וחצי (210 גרם) קמח לבן

1 כוס (200 גרם) סוכר לבן

2 ביצים גודל L

1 כפית תמצית וניל, או מחית וניל או גרגירים ממקל וניל שלם

כפית וחצי אבקת אפייה

1 גביע (200 מ"ל) שמנת חמוצה

1 כפית קינמון טחון או 1 כף קקאו

 

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות, משמנים תבנית ומרפדים אותה בנייר אפייה.

2. שמים בקערה את החמאה, השמן, הקמח והסוכר ומערבבים בעזרת כף עץ עד לקבלת פירורים. הדרך הנוחה ביותר ליצירת פירורים מושלמים היא להמשיך את העיבוד עם הידיים: מפוררים ומשפשפים את התערובת בין שתי הידיים עד שנוצרים פירורים גסים. מוציאים שלושת רבעי כוס מהפירורים ושומרים בצד.

3. מוסיפים לקערה את הביצים, תמצית הווניל, אבקת האפייה והשמנת החמוצה ומערבבים היטב עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה. מעבירים את התערובת לתבנית.

4. מוסיפים את הקינמון (או שילוב של קינמון וקקאו) לפירורים ששמרנו בצד ומערבבים היטב.

5. מפזרים את הפירורים באופן אחיד מעל העוגה ואופים 40 דקות עד שהפירורים משחימים וקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש עם פירורים לחים עליו.

6. מצננים ומגישים חם או בטמפרטורת החדר. העוגה נשמרת עד ארבעה ימים בכלי סגור בטמפרטורת החדר.

 

** לגרסת פרווה ממירים את החמאה ברבע כוס שמן נוספת, ואת השמנת החמוצה בקרם קוקוס באותה הכמות.

** סוכר לבן אפשר להמיר בסוכר חום או לשלב ביניהם.

 

נשואה למאפייה, הוצאת מודן - הכריכה (צילום: יעל אילן, נשואה למאפייה, הוצאת מודן)
כריכת הספר | צילום: יעל אילן, נשואה למאפייה, הוצאת מודן

קרם אגם נשואה למאפייה, הוצאת מודן. מחיר קטלוגי 128 שקלים, אבל יש מבצעים כל הזמן.