על הבוקר, בדרך לפגישה, במקום ארוחה קטנה – כל כך הרבה פעמים במהלך היום יוצא לנו להיתקל בדיל של קפה ומאפה במחיר אטרקטיבי. הרי כוס קפה היא דבר לגיטימי ומובן במהלך היום, ואם כבר אז כבר, לא? רוגעלה קטן, קרואסון חמאה טרי או אפילו איזה גביניה מזדמנת, ככה שיהיה איזה משהו עם הקפה.
וככה בלי לשים לב אנחנו מצליחים לדחוף לגוף שלנו מעל 600 קלוריות מבלי למצמץ – סכום המגיע לכשליש מכמות הקלוריות המומלצת ליום, או כחצי מכמות הקלוריות המומלצת אם אתם בדיאטה, בשביל כוס שתייה ושלושה ביסים ממאפה שכנראה לא ישביע אתכם.
ורק כדי לסדר את הראש, הנה המספרים
קרואסון חמאה רגיל יעלה לכם כ-400 קלוריות ל-100 גרם וכך גם קרואסון שוקולד. קרואסון שקדים יקפיץ את הסקאלה לכ-600 קלוריות ל-100 גרם. המשקל הסטנדרטי של קרואסונים הנמכרים בבתי הקפה הם בסביבות ה-120 גרם. גביניות ורוגעלך יעלו לכם כ-150-200 קלוריות ליחידה.
קפה הפוך קטן יאכל לכם כ-130 קלוריות לכוס, הפוך גדול יקפיץ את המספר לכ-230 קלוריות וקפה ברד גדול הוא אסון כמו קרואסון ויעלה לכם כ-500 קלוריות. החדשות הטובות הן שאם תשתו קפה הפוך גדול עם חלב דל שומן, תצליחו להגיע רק ל-120 קלוריות.
אז מה עושים?
כמות הקלוריות שבקפה עצמו זניחה מאוד, ומי שבעייתי במשוואה הזאת הוא החלב. בבתי קפה בחו"ל ישנה הבחנה ברורה בין קפה לאטה (latte) המכיל, חוץ מאספרסו, הרבה חלב חם ומעט חלב מוקצף, לבין קפוצ'ינו (cappuccino) המכיל, חוץ מאספרסו, מעט חלב חם והרבה חלב מוקצף. ה"קפה הפוך" שמגישים בארץ הוא מעין שעטנז בין השניים, אך דומה יותר לקפוצ'ינו. כמובן שיש הבדלים בין כל בית קפה – וההבדלים הקלוריים משמעותיים. ההמלצה שלנו - להזמין הפוך עם הרבה קצף. הקצף בא על חשבון נפח החלב, דבר המוריד מכמות הקלוריות במשקה. קחו בחשבון שאם בניתם על קפה הפוך עם קצף טוב וחזק – לעולם לא תוכלו לקבל זאת אם תזמינו את הקפה עם חלב דל שומן, אבל השיקול הזה הוא שלכם בלבד. נס קפה (על מים) ואמריקנו (אספרסו עם תוספת מים ומעט חלב) הן אופציות שפויות גם כן.
בנוגע למאפים, אין הרבה מה לעשות: להתאפק או לחלוק ולספוג רק חלק מהקלוריות. וגם זה משהו.