האם ארוחת בוקר עתירת קלוריות היא הפתרון שלנו לדיאטה מוצלחת? מחקר שערכו חוקרים ישראלים, ביניהם חוקרים מאוניברסיטת תל אביב ומבית החולים וולפסון בחולון, קובע כי ארוחת בוקר גדולה, עתירת פחמימות וחלבונים מסייעת לדיאטה ומדכאת את ההורמון הגורם לרעב בהמשך היום.
במחקר, שמטרתו הייתה לבדוק כיצד משפיעים זמני האכילה על משקל האדם, השתתפו 193 נבדקים הסובלים מעודף משקל שניזונו בכל יום מ-1,600 קלוריות. המשתתפים חולקו לשתי קבוצות: האחת ניזונה מארוחת בוקר נטולת פחמימות שערכה הקלורי הוא 300, קבוצה שנייה, לעומתה, אכלה מדי בוקר ארוחה שערכה הקלורי כפול (600 קלוריות). ארוחת הבוקר הגדולה הכילה חלבונים רבים כמו ביצים, דגים, גבינות ופחמימות, וגם עוגת שוקולד.
כך תדכאו את ההורמון הגורם להשמנת יתר
"המשתתפים שאכלו את ארוחת הבוקר העשירה רזו יותר ושמרו טוב יותר על משקלם, בהשוואה לאלו שאכלו מעט", מספר ד"ר חוליו ויינשטיין, מנהל מחלקת סכרת בבית החולים וולפסון. אותם אנשים שאכלו את ארוחת הבוקר דלת הקלוריות חשו יותר רעב בהמשך היום ונטו להפר את הוראות הדיאטה שלהם.
כעבור 32 שבועות המשתתפים שזכו בארוחת הבוקר המלכותית רזו בממוצע 18 קילוגרמים יותר מאשר הקבוצה השנייה, למרות שניזונו מאותה כמות יומית של קלוריות. עורכי המחקר הסבירו כי הסיבה העיקרית לכך הייתה שחברי הקבוצה שאכלו את הקינוח לארוחת בוקר לא "רימו" ופעלו בהתאם להנחיות הדיאטה שלהם.
"כבר הרמב"ם טען שכדי להיות בריא, תאכל ארוחת בוקר כמו מלך, צהריים כמו נסיך וערב כמו אביון", אומר ד"ר ויינשטיין, ומוסיף ממצא חשוב שהתגלה בניסוי: "במחקר נמצא כי 'גרלין', הורמון הרעב, האחראי להשמנת היתר, נמצא בעודף ומעורר תיאבון כאשר לא אוכלים מספיק בבוקר. אצל אלה שאכלו הרבה בבוקר, רמת הגרלין בדם הייתה נמוכה משמעותית בהשוואה לאלו שדילגו על ארוחת הבוקר, או אכלו רק מעט".
ד"ר ויינשטיין מציין כי מדובר בגילוי משמעותי שעשוי להציע פתרונות לסובלים מהשמנה. "המחקר לא רק מסביר שהרמב"ם צדק", אומר ד"ר וויינשטיין, "אלא נותן לנו מסקנה חיונית ביותר לטיפול במגיפת ההשמנה. מרבית השמנים אינם אוכלים בבוקר, ואולי זו אחת הבעיות שלהם".