כולם סביבנו מתמרמרים על המחירים המופקעים של האוכל בבתי הקפה ובמסעדות. "למה לשלם 40 שקלים על חסה?", או "37 שקלים על כריך עם עוף?" הן חלק מהאמירות השכיחות שאנחנו שומעים. החלטנו לבדוק כמה בדיוק עולה להכין את המנות הכי פופולריות בבית, ומה ההפרש במחיר בין הבית לבין המסעדה.

הנתונים, אותם קיבלנו באדיבות אתר מיי סופרמרקט להשוואת מחירים, כוללים את מחירי מוצרי הגלם הנמכרים ברשתות השיווק הגדולות (על פי חישוב של מנה אחת), כפי שיעלו לנו בבית ולא כוללים מלח, פלפל שחור ותבלינים. נציין, כי המסעדות ובתי הקפה רוכשים את המרכיבים בכמויות גדולות מספקים, מה שמוזיל את מחיר המוצרים אפילו מתחת למחירים הנקובים בכתבה.

על אף היותם גורמים משמעותיים, לא לקחנו בחשבון את ההוצאות השוטפות של המסעדות המגולמות במחיר המנות כמו שכירות, מים, חשמל, ארנונה, משכורות ועוד. את ההפרש באחוזים, חישבנו לפי המחיר הנמוך ביותר מטווח המחירים של המנה.

סלט יווני (צילום: ShyMan, Istock)
סלט יווני, עולה כפול במסעדה | צילום: ShyMan, Istock

סלט יווני

סלט ממוצע במסעדה יכיל שני מלפפונים, עגבנייה גדולה, חצי בצל סגול, כמה זיתי קלמטה, פלפל אדום אחד, כ-80 גרם גבינת פטה (או בולגרית לפעמים), שמן זית ולימון. מחירו נע בין 38 ל-49 שקלים.

עגבניות: 7.99 לק"ג, כ-75 אגורות לעגבנייה אחת
בצל: 5.99 לק"ג כ-50 אגורות לחצי בצל
מלפפונים: 5.99 לק"ג, כ-3 שקלים ל-2 מלפפונים
פלפל אדום: 7.99 לק"ג, כ-2 שקלים ליחידה
זיתי קלמטה: 3.78 ל-100 גרם, כשקל ל-25 גרם זיתים
גבינת פטה כבשים: 10.69 ל-100 גר, כ-8.5 שקלים ל-80 גרם
שמן זית: כ-43 שקלים לבקבוק, כ-3 שקלים לזילוף נאה
לימון: 6.99 לק"ג, כשקל למיץ מחצי לימון

סה"כ: 19.75 שקלים
היחס באחוזים מהמחיר במסעדה: הפרש של 50%

אין תמונה
סלט ירוק. אנחנו עוד היינו נדיבים עם עגבניות השרי


סלט ירוק

סלט ממוצע יכיל כחצי ראש חסה ערבית, 10 עגבניות שרי (במקרה הטוב), 4 מטבעות של גבינת עזים, שמן זית וחומץ. עלותו נעה בין 39 ל-45 שקלים.

חסה ערבית: 4.99 לראש חסה, 2.49 לחצי ראש
עגבניות שרי: 7.99 ל-500 גרם, 3.2 שקלים ל-10 עגבניות (200 גרם)
גבינת עזים: 26.21 לגליל של 200, 6.5 שקלים ל-50 גרם גבינה
שמן זית: כ-43 שקלים לבקבוק, כ-3 שקלים לזילוף נאה
חומץ יין אדום: 13.40 לבקבוק, כ-50 אגורות לכף

סה"כ: 15.7 שקלים
היחס באחוזים מהמחיר במסעדה: הפרש של 40.2%

צלחת עם שניצל וצ'יפס (תמונת AVI: חדשות)
שניצל וצ'יפס. חישבנו בנפרד | תמונת AVI: חדשות


שניצל

את המנה הפופולרית הזאת מכינים במסעדות ובבתי הקפה בדרך כלל בטיגון עמוק. בשמן הטיגון משתמשים מספר רב של פעמים ומחירו אינו אמור להיכלל בחישוב, אך מאחר שבגרסה הביתית משתמשים רק פעם אחת בשמן, כן חישבנו אותו. אפשר למצוא את המנה הזאת בשניצליות זולות ובמסעדות יוקרה, בטווח המחירים של 25-55 שקלים.

חזה עוף: 32.99 לק"ג , כ-5 שקלים ל-150 גרם
פירורי לחם: 7.05 לשקית של 200 גרם, כ-80 אגורות לרבע כוס
ביצים: 11.53 לקרטון של 12 ביצים, 96 אגורות לביצה
שמן קנולה לטיגון: 14.92 לליטר, כ-3.20 שקלים לכוס שמן

סה"כ: כ-10 שקלים
היחס באחוזים מהמחיר במסעדה: הפרש של 40%

המבורגר משפחתי (צילום: דניה ויינר, הכול על האש, הוצאת ידיעות ספרים ופן)
המבורגר עם כל הירקות הנכונים | צילום: דניה ויינר, הכול על האש, הוצאת ידיעות ספרים ופן


המבורגר

הסנדוויץ' האולטימטיבי – לחמנייה שמנמנה, קציצה מבשר טחון (באיכויות משתנות כמובן) וירקות רעננים שמשלימים את הביס. חישוב ההמבורגר שלנו מתייחס למשקל של 200 גרם בשר ולא כולל את הרטבים. מחירי ההמבורגר נעים בין 39 שקלים במקומות הזולים (רשתות המזון המהיר לא נכללות בבדיקה) ועד 50 שקלים בהמבורגריות הבוטיק.

בשר בקר טחון טרי: 74.99 לק"ג, כ-15 שקלים ל-200 גרם
לחמנייה: 1.70 ליחידה
בצל: 5.99 שקלים לק"ג, כ-25 אגורות לרבע בצל
עגבנייה: 7.99 לק"ג, כ-35 אגורות לרבע עגבנייה
חסה ערבית: 4.99, כ-15 אגורות לעלה
מלפפון חמוץ: 6.85 לקופסה, כ-40 אגורות למלפפון

סה"כ: 17.85 שקלים
היחס באחוזים מהמחיר במסעדה: הפרש של כ-46%

צ'יפס (צילום: istockphoto)
צ'יפס. תכל'ס, המנה הכי זולה שאפשר לייצר | צילום: istockphoto


צ'יפס

אי אפשר לאכול המבורגר או שניצל בלי צ'יפס בצד. גם כאן, משתמשים בשמן עמוק רב פעמי להכנת הצ'יפס, אך מאחר ובהכנה ביתית השימוש בשמן הוא חד פעמי, הוא נכנס לחישוב הכללי. כמו כן, הרבה מסעדות משתמשות בצ'יפס חתוך מראש וקפוא, אך מאחר שבבית בדרך כלל משתמשים בתפוחי אדמה טריים, חישבנו רק אותם בפקטור המחיר. מנת צ'יפס במסעדות ובבתי הקפה תעלה בין 10 שקלים ל-24 שקלים.

תפוח אדמה לבן: 4.99 לק"ג, כ-1.5 שקלים ל300 גרם תפוחי אדמה
שמן קנולה לטיגון: 14.92 לליטר, כ-3.20 שקלים לכוס שמן

סה"כ: 4.7 שקלים
היחס באחוזים מהמחיר במסעדה: 47%

סנדוויץ' רוסטביף וסנדוויץ' עוף

שני הסנדוויצ'ים האלו נכנסו לקטגוריה אחת, מאחר ולשניהם יש כמעט את אותם המרכיבים. מחיר סנדוויץ' רוסטביף נע בין 35 ל-46 שקלים ומחירו של סנדוויץ' עוף נע בין 35 ל-43 שקלים.

ג'בטה: 6.65 ליחידה
רוסטביף לפי משקל: 57.48 לק"ג, כ-11.5 שקלים ל-200 גרם בשר פרוס
חזה עוף: 32.99 לק"ג , כ-5 שקלים ל-150 גרם
חרדל דיז'ון עם גרגרים: 9.99 ₪ לחבילה, כ-8 אגורות לכפית
עגבנייה: 7.99 לק"ג, כ-35 אגורות לרבע עגבנייה
עלי ארוגולה: 8.99 לאריזה, כשקל לחופן עלים

סה"כ סנדוויץ' רוסטביף: כ-19.5 שקלים
היחס באחוזים מהמחיר במסעדה: כ-56%

סה"כ סנדוויץ' חזה עוף: כ-13 שקלים
היחס באחוזים מהמחיר במסעדה: כ-37%

פונדנט שוקולד (צילום: mpessaris, Istock)
פונדנט שוקולד. ה-קינוח | צילום: mpessaris, Istock


פונדנט שוקולד

ואי אפשר בלי קינוח. אין ספק שהקינוח הכי פופולרי במסעדות ובבתי הקפה הוא פונדנט שוקולד, אותה עוגת שוקולד חמה עם תוך נוזלי וחם. מחירו של הקינוח הזה נע בין 27 ל-36 שקלים. את חישוב המרכיבים המדויק של הקינוח חישבנו לפי המתכון הזה, חלקי ארבע.

שוקולד מריר: 5.74 לחבילה של 100 גרם
סוכר: 4.02 לק"ג, כ-30 אגורות ל-80 גרם
ביצים: 11.53 שקלים לקרטון של 12 ביצים: 1.45 שקלים לביצה וחצי
קמח: 6.34 לק"ג, כ-15 אגורות ל-25 גרם
חמאה: 3.73 ל-100 גרם, 2.8 שקלים ל-75 גרם חמאה
שמנת מתוקה: 8.03 ל-250 מ"ל, 80 אגורות ל-25 מ"ל
חלב: 6.27 לליטר, כ-15 אגורות ל-25 מ"ל

סה"כ: כ-11.4 שקלים
היחס באחוזים מהמחיר במסעדה: כ-42%


* הנתונים באדיבות מיי סופרמרקט, אתר להשוואת סל קניות באינטרנט

>> פרנץ' טוסט אפוי
>> חנוכה אפוי: סופגניות ולביבות בתנור