האיחוד האירופי הודיע השבוע כי בכירי האיחוד בתחום הבריאות יתכנסו על מנת לדון בהשלכות של "פרשת בשר הסוסים". הפרשה, שנתפסה בתחילה כמשעשעת ובעיקר כשערוריית מזון מקומית בגבולות בריטניה, רק מסתעפת והולכת וגורמת כעת גם לתקריות דיפלומטיות בין מדינות היבשת. על פי החשד לא רק בריטניה נפגעה אלא עוד 16 מדינות ברחבי אירופה, ובהן שבדיה, הולנד וצרפת, וכעת הפכה החקירה למאמץ משותף של מדינות האיחוד האירופי למצוא את האשמים ולהעמידם לדין.
בשבוע שעבר הזדעזעה בריטניה כאשר רשת מרכולים הסירה ממדפיה מוצרי בשר, לאחר שבדיקות מעבדה העלו שהם כוללים שיירי בשר סוסים. עד כה התגלו מוצרים נגועים רבים, ביניהם המבורגרים קפואים של רשת טסקו ולזניה של היצרנית פינדוס. משרד הבריאות הבריטי הורה על פתיחת חקירה בנושא ומאז נחשפים מדי יום ביומו פרטים מזעזעים חדשים. התברר כי מלבד בשר הסוס הכילו חלק מהמוצרים גם בשר חמור.
בשר סוסים למעשה אינו מסוכן לבריאות בני אדם, אך השימוש בו באופן בלתי מפוקח עלול לסכן בני אדם בגלל סוגי תרופות המשמשות לטיפול בסוסים ששרידיהן עלולים להימצא בבשר. יש מדינות שבהן הבשר הזה דווקא נפוץ יחסית במאכלים שונים, והיו אף מי שהזדרזו לפרסם מתכונים הכוללים את הבשר.
החקירה העלתה גם את מסלולו הפתלתל של הבשר עד לצלחתם של הצרכנים: על פי החשד, בשר סוסים שמקורו במשחטה ברומניה נמכר לספק צרפתי ואז הועבר לחברת ייצור צרפתית בטרם מצא את דרכו אל מדפי המרכולים בבריטניה. ככל הנראה, כנופיות פשע בינלאומיות שיחקו תפקיד עיקרי בשערורייה. מומחים בתעשיית שחיטת הסוסים אמרו כי יש ראיות לכך שכנופיות מאפיה פולנית עוסקות במעשי מרמה בהיקף של מיליוני ליש"ט, ומחליפות בשר בקר בבשר סוס בתהליך הייצור של מוצרי בשר. החשדות הללו גורמים למתיחות דיפלומטית בין מדינות מערב אירופה למדינות במזרחה.
מכל מקום, שערוריית בשר הסוסים אינה הפעם הראשונה שתעשיית המזון וצרכניה ברחבי העולם חווים זעזוע, הלם ואף פגיעות בנפש כתוצאה מליקויים במוצרים שונים. מהן, אם כן, שערוריות המזון הבולטות של השנים האחרונות, היכן התרחשו, כמה קורבנות גבו וכיצד הסתיימו?
המלפפון אשם?
מתי: 2011
איפה: אירופה
בתחילת קיץ 2011 חוותה אירופה בהלה רבה בעקבות התפרצות מגפת חיידקי אי-קולי (E. Coli), שפגעה ביותר מאלף איש ברחבי היבשת וגבתה את חייהם של 22 בני אדם. מרבית המקרים נרשמו בהמבורג שבגרמניה, אך הידבקויות נרשמו גם ב-12 מדינות אחרות, ביניהן ארה"ב, בקרב אנשים שביקרו בגרמניה.
רשויות הבריאות בגרמניה טענו בשלב הראשון שמלפפונים ספרדיים הם המקור האפשרי של הזיהום וגרמו בדבריהם להפסדי עתק של מכירות ליצואני הפירות והירקות הספרדים. בהמשך התברר כי המקור למגפה הוא דווקא חוות נבטים בסקסוניה שבגרמניה. החווה סיפקה מתוצרתה למסעדות ולשווקים בהמבורג, בירת סקסוניה, ולמדינות המחוז השכנות. בתום החקירה נסגרה החווה ולאזרחי גרמניה הומלץ להימנע מאכילת נבטים.
מלונים מזוהמים
מתי: 2011
איפה: ארה"ב
מגפה של חיידקי ליסטריה תקפה 28 מדינות ברחבי ארה"ב בשנת 2011. מקור החיידקים היה במלונים בעלי קליפה מחוספסת שגודלו בחווה בקולורדו. על פי הדוח הסופי, 146 איש נפגעו מאכילת המלונים המזוהמים ו-30 איש מצאו את מותם בעקבות הפרשה, בעיקר במדינות קולורדו וניו מקסיקו. הייתה זו הרעלת המזון החמורה והקטלנית ביותר בארה"ב מאז הרעלת חיידקי הליסטריה שנמצאו בגבינה שיוצרה בקליפורניה בשנת 1985.
אלכוהול זול, מחיר גבוה
מתי: 2011
איפה: הודו
אחת מהרעלות המזון הגדולות של 2011 נרשמה בהודו, כאשר יותר מ-150 איש מתו לאחר ששתו אלכוהול מהול באחד המחוזות שבמזרח המדינה. המשקה ככל הנראה היה מבוסס על מתנול, כוהל המשמש לרוב כממיס צבע וכנוזל מונע קיפאון. רוב הקורבנות השתייכו למעמד הנמוך בהודו - פועלים, רוכלים וסבלי ריקשות המשתכרים פרוטות מדי יום. הם צרכו את האלכוהול המורעל במסבאות לא חוקיות, כיוון שהוא היה זול במידה ניכרת מהאלכוהול החוקי. תושבים זועמים הרסו את הדוכנים שבהם נמכרו המשקאות והמשטרה הבטיחה לטפל בתופעה, אך למעשה לא מדובר בהרעלת האלכוהול הראשונה בהודו. מדי שנה מתים מאות בני אדם במדינה מצריכת אלכוהול לא חוקי.
שוקולד מר מאוד
מתי: 2006
איפה: בריטניה
יצרנית השוקולד קדבורי נאלצה להתמודד עם שערורייה משלה כאשר ביוני 2006 התברר כי חלק מחטיפי השוקולד שלה שנמכרו בבריטניה מזוהמים בחיידק הסלמונלה. החברה מסרה כי מקור הזיהום היה צינור דולף במפעל ייצור, וכי הבעיה תוקנה. עם זאת, בבדיקה של רשות תקני המזון בבריטניה התברר כי לחברה לקח 6 חודשים עד שדיווחה על הזיהום. יותר ממיליון חטיפי שוקולד הוסרו מהמדפים וההפסד הכספי לחברה הסתכם ב-20 מיליון ליש"ט. 37 אנשים נפגעו.
חזירים, נמאסתם
מתי: 2008
איפה: אירלנד
בסוף שנת 2008 התברר כי ספק מזון בעלי חיים אירי סיפק מזון כזה כשהוא מזוהם בדיוקסין ל-37 חוות בקר ו-9 חוות חזירים ברחבי צפון אירלנד. השערורייה גרמה לרשויות באירלנד להורות על הורדה מהמדפים של מוצרים שהכילו את בשר החזירים הנגוע הן באירלנד והן בעולם. עם זאת, מוצרי הבקר לא נפגעו. אספקת בשר החזיר ל-32 מדינות נפגעה, ואלפי עובדים בתעשיית ייצור בשר החזירים פוטרו מעבודתם בתוך כמה ימים. על-פי כמה דיווחים, עשור יידרש לשוק החזיר האירי על מנת להתאושש מהמכה. הערכה נוספת הייתה כי במהלך המאה הבאה כ-20% מאוכלוסיית אירלנד עלולה לסבול מירידה של 5 שנים בתוחלת החיים בשל החזיר המזוהם.
כאבי בוטן
מתי: 2008-2009
איפה: ארה"ב
בסוף 2008-תחילת 2009 תשעה אנשים מתו וקרוב ל-700 איש ב-46 מדינות בארה"ב חלו כתוצאה מאכילת מוצרי בוטנים מזוהמים בחיידק הסלמונלה. יצרנית המוצרים הייתה חברת Peanut Corporation of America, שהודיעה על הסרה מהמדפים של 3,600 מוצרים, ביניהם חמאת בוטנים, שמן בוטנים, חטיפי בוטנים ועוד. מדובר היה בהליך ההסרה מהמדפים הנרחב ביותר בארה"ב אי פעם. בנוסף, נפתחה חקירה פלילית נגד החברה, שבסופה סגר ה-FBI את מפעל החברה במדינת ג'ורג'יה. יצרנית הבוטנים הנגועים, שהעסיקה אז 90 עובדים ורשמה מכירות של 25 מיליון דולר ב-2008, התמודדה עם שרשרת של תביעות משפטיות נגדה בעקבות ההרעלה, ולבסוף נאלצה להכריז על פשיטת רגל.
אספרסו בטעם זכוכית
מתי: 2010
איפה: קנדה וצרפת
בשנת 2010 נבהלו צרכני קפה האספרסו כאשר חברת נסטלה הזהירה כי מוצרים שיובאו מצרפת והופצו ברחבי קנדה עלולים להכיל רסיסי זכוכית. ככל הנראה מכלי הזכוכית שבהם נמכר הקפה נשברו לחתיכות קטנות וגרמו לחדירת הרסיסים לקפה. נסטלה קראה להורדת סוג הקפה הזה המדפים והודיעה כי בכוונתה לשנות את אריזת המוצר בטרם תחזיר אותו לחנויות וכי תפצה את הצרכנים שרכשו את הקפה המדובר. למרבה המזל, השערורייה הזו הסתיימה בלא נפגעים.
עם זאת, נסטלה המשיכה "לדרוך על זכוכיות". בשנת 2011 הודיעה נסטלה צרפת על הסרה מהמדפים של 34,000 מכלי מזון תינוקות מתוצרתה בשל החשש שהם מכילים שאריות זכוכית. זאת לאחר שאם לתינוק מצאה רסיסי זכוכית במכל מזון שרכשה.
התינוקות נפגעו, האשמים הוצאו להורג
מתי: 2008
איפה: סין
300 אלף תינוקות נפגעו, 51,900 אושפזו, ושישה מתו כתוצאה משערוריית מזון התינוקות בסין ב-2008. הקורבנות סבלו מאבנים בכליות ומבעיות כליות אחרות, לאחר שמזון התינוקות שצרכו הורעל בחומר התעשייתי מלאמין שעורבב בתהליך הייצור על מנת שמזון התינוקות ייראה כאילו הוא עשיר יותר בחלבון. 6 אזרחים סינים הועמדו לדין בעקבות הפרשה. שניים מהם הוצאו להורג והיתר נדונו לעונשי מאסר ארוכים. בשנת 2012 נרצח ז'יאנג וייזו, האיש שהתריע לראשונה על הפרשה בפני הרשויות בסין. באותה שנה התקיימו המשחקים האולימפיים בבייג'ין, בירת סין, והובע החשש שמא מוצרי חלב נוספים נגועים במלאמין ועלולים להגיע לשולחנות האוכל של הספורטאים מהעולם כולו, אך החששות הופגו לבסוף.
נודלס ברוטב מקולקל
מתי: 2005
איפה: אינדונזיה
בהלת מזון מזוהם תקפה גם את אינדונזיה, כאשר בשנת 2005 מצאה הממשלה כי 60% ממסעדות הנודלס בבירה ג'קרטה מגישות נודלס, טופו ודגים מזוהמים בגז רעיל מסוג פורמלדהיד, הידוע כחומר מסרטן. הוספת הכימיקל נועדה להאריך את חיי המדף של המוצרים, אך הוא עלול לגרום להקאות, לסחרחורות ולכאבי בטן ובמקרים קיצוניים אף למוות. הימצאותו של החומר במזונות אותרה לאחר שנלקחו דגימות מ-50 שווקים בג'קרטה ובנטן.
גם וייטנאם חוותה שערורייה דומה ב-2007, כאשר אותו כימיקל נמצא במזונות דומים. מדובר היה במזונות שנמכרו בעיקר בדוכנים בצדי רחובות, אך גם מרכולים גדולים נחקרו בפרשה.
סליחה, יש קונדום ברוטב שלי
מתי: 2012
איפה: ברזיל
ביוני 2012 גילתה עקרת בית ברזילאית קונדום בתחתית קופסת שימורים של רוטב עגבניות מתוצרת קנור. האישה, תושבת דרום ברזיל, לקחה את קופסת השימורים ואת תכולתה לבדיקה באוניברסיטה המקומית. בעלי המותג, חברת יוניליבר הבריטית, טענה בבית המשפט העליון של ברזיל כי לא ייתכן שהממצא הפוגעני נכנס לתוך קופסת השימורים במפעל הייצור מאחר שכל תהליך הייצור ממוכן במלואו. בית המשפט העדיף את גרסת האישה וקנס את יוניליבר בקרוב ל-5,000 דולר ובעוד 1,700 דולר על נזקים נפשיים שנגרמו לאישה ולמשפחתה, שגילו את הדבר לאחר שכבר אכלו מן הרוטב.
בינתיים בישראל: שתי פרשות חלב בולטות
בעוד הבריטים נסערים מבשר הסוסים שהתגלה בצלחתם, שתי פרשיות מזון מזוהם מרכזיות הסעירו גם את ישראל.
הפרשה הראשונה, שנחשפה בשנת 1995, מוכרת כ"פרשת הסיליקון בחלב". במסגרתה התברר כי חברת תנובה מוסיפה את הכימיקל פולי דימתיל סילוקסאן (סיליקון), הנחשד כחומר מסרטן ואסור בשימוש ברוב מדינות העולם, לחלב עמיד 1% שומן מתוצרתה, ללא ידיעת הציבור. בעקבות בעיה בתהליך הייצור במפעל של תנובה נאלצו להשמיד כמויות גדולות של חלב והדבר גרם הפסדי הכנסות ניכרים. השימוש בסיליקון מנע את התופעה ואיפשר לאטום ביתר קלות את אריזות החלב לאחר מזיגת החלב לתוכן.
הנהלת תנובה דחתה את החשדות, אך מהר מאוד הצטברו הראיות נגדה והחברה החלה בהסרת המוצר מהמדפים, אם כי עדיין לא הודתה באשמה. בסופו של דבר, בעקבות חקירה פנימית, הודתה החברה במעשה ומנכ"לה דאז השעה את מנהל מפעל ייצור החלב. זמן קצר לאחר מכן הוחלף גם המנכ"ל.
הפרשה השנייה ידועה כ"פרשת רמדיה", במסגרתה מצאו את מותם 3 תינוקות בשנת 2003 ועוד 20 נפגעו עקב חסרונו של ויטמין B1 בתחליף החלב הצמחי מתוצרת חברת הומנה הגרמנית, ששווק על ידי רמדיה הישראלית. הוויטמין החסר הכרחי להתפתחות מערכת העצבים בתינוקות. רמדיה האשימה את הומנה כי הפחיתה בכמות הוויטמין בלי ליידע אותה, אך בספטמבר 2006 הודיעה פרקליטות המדינה על כוונה להגיש תביעה על גרימת מוות ברשלנות וסעיפים נוספים כנגד גורמים בכירים בחברה. אתמול (ד'), 9 שנים לאחר התפוצצות הפרשה, ניתנה הכרעת הדין בבית המשפט.