ציור של אבטיח מהמאה ה-17 (צילום: Courtesy Christie’s)
ציור של אבטיח מהמאה ה-17 | צילום: Courtesy Christie’s

גם אתם בטח שמעתם באחת הארוחות המשפחתיות את סבא או סבתא שלכם מתלוננים שפעם היה כאן אחרת והכל היה שונה - הרחובות היו בטוחים יותר, הטלוויזיה לא שאבה לתוכה אנשים, והפירות והירקות היו שונים מאוד מאלו שאנחנו אוכלים היום. אם גם אתם (כמונו, מודים) חייכתם לסבא מבט מזלזל של דור ה-Y וחזרתם להתעסק בסלולרי שלכם, כדאי שתדעו שהוא צדק. כמה צדק? הנה כמה פירות וירקות שאם הייתם נתקלים בהם בעבר, יש סיכוי גבוה שהייתם מוותרים עליהם מראש.  

גזר: הנה ירק שעבר את אחד המהפכים הדרמטיים מכולם; הגזר תורבת רק במאה ה-10, ומשורש בהיר, דק ובעל טעם עז ודומיננטי - הוא הפך לגזר שאנחנו מכירים היום: ירק עבה, כתום ודי מתוק. נראה לנו שהפסדנו לא מעט במהלך השנים, בטח בכל הקשור לגזרים.

חציל: אותו חציל שאתם רגילים לקבל היום בצורתו המוארכת, הקוצנית והסגולה, ממש לא נראה ככה בעבר. חציל הפרא (גלגולו הראשון של החציל הכל כך אהוב כאן בישראל) היה בכלל בעל קוצים בחיבור עם הפרח, והוא הגיע במגוון צבעים (מכחול ועד צהוב). צורתו אגב, אולי תתפלאו לשמוע, הייתה בכלל עגולה.

תירס: אחד הדגנים הכי פופולרים החל לשמש למאכל לפני אלפי שנים. באותם ימים רחוקים הוא היה קטן ויבש כמו תפוח אדמה. התירס המודרני גדול בהרבה, מתוק פי כמה, והרבה יותר קל לבישול ולקילוף. האינדיאנים הם אלו שגידלו לראשונה תירס בצורתו המודרנית (לפני למעלה מ-8000 שנה), אבל מרבית השינויים שהפכו את צורתו וטעמו של התירס לתענוג שאנחנו מכירים היום התרחשו באירופה של המאה ה-15, אז החלו לפתח שם את יבולי הדגנים ולקחו אותם לכיוון אחר לגמרי. בים, בם בם, שמישהו ידאג לנו לתירס ישן. 

אבטיח: הפרי המופלא הזה שכרגע נמצא בשיאו השתנה דרמטית ובתקופה קצרה יחסית; במאה ה-17 הוא עוד נראה כמו בתמונה כאן למעלה, אבל עם הזמן הוא הפך לאדום כולו, אחיד במרקמו, וכמובן - נטול גרעינים בכלל - פיתוח שהתרחש ממש בשנים האחרונות. 

בננה: אם הייתם מציעים את הבננה בצורתה היום לאדם חובב פירות לפני 10,000 שנה, כנראה שהוא היה מסרב, ולא בנימוס. את הבננה התחילו לביית לפני כ-7000 שנה בפפואה ניו גינאה, ועד אז הייתה בעלת גרעינים, צורתה הייתה בכלל עגולה, ומרקמה היה קשה. הבננה המודרנית היא למעשה הכלאה של שני זני בננות-בר. כן כן, הפרי הצהוב והנהדר הזה הוא למעשה "בייבי בננה" שנוצרה בתהליך גנטי. מעניין לא? עכשיו גשו לבקש סליחה מסבתא, ועדיף שתביאו איתכם קערת פירות מלאה כל טוב. מגיע לה.

מקור