קציצות פרסה וגבינת פטה

המצרכים (כ-20 קציצות בינוניות):
1 וחצי ק"ג פרסה (משקל נקי), חצויות לאורכן, חתוכות למקטעים ושטופות היטב
1 שקית (200 גרם) גרם גבינת פטה עזים, מפוררת גס
3 ביצים
שליש כוס פירורי לחם
מלח ופלפל שחור גרוס

לטיגון:
שמן חמניות או תירס

להגשה:
רבעי לימון

אופן ההכנה:

1. מבשלים וטוחנים את הפרסות: שמים את מקטעי הפרסה בסיר גדול עם הרבה מים ומבשלים כ-45 דקות עד שהן רכות מאוד. מסננים, מצננים וסוחטים היטב.

2. טוחנים את הפרסות במעבד מזון, בפולסים קצרים, עד שהן קצוצות גס.

3. מעבירים את הפרסות לקערה, מוסיפים פטה, ביצים ופירורי לחם, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים. מכסים בניילון נצמד ומניחים לרבע שעה עד שהתערובת תתייצב.

4. יוצרים קציצות ומטגנים: יוצקים שמן בגובה חצי ס"מ למחבת טפלון ומחממים אותו על להבה בינונית.
מטגנים קציצה קטנטנה כדי לבדוק תיבול. טועמים ואם יש צורך – מתקנים תיבול.

5. יוצרים מהתערובת כדורים בקוטר 4 ס"מ ופוחסים לקציצות.

6. מטגנים את הקציצות במשך כ-3 דקות מכל צד עד שהן זהובות. מוציאים לצלחת מרופדת בנייר סופג. מגישים עם רבעי לימון.

7. שומרים בכלי אטום במקרר עד 3 ימים.

8. להגשה: מחממים כמה דקות בתנור בחום של 170 מעלות או מגישים בטמפרטורת החדר.

תבשיל קינואה אדומה ופטריות (צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון)
תבשיל קינואה אדומה ופטריות | צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון

תבשיל קינואה אדומה ופטריות

המצרכים (ל-8 מנות):
3 כפות שמן זית
1 בצל גדול, קצוץ דק
1 סלסלת (250 גרם) פטריות שמפיניון, פרוסות לעובי של חצי ס"מ
1 שקית (20 גרם) פטריות פורצ'יני מיובשות, מושרות בכוס מים רותחים
קליפה מגוררת דק מלימון אחד
3 כוסות קינואה אדומה
3 וחצי כוסות מים מינרליים או מסוננים
מלח
פלפל שחור גרוס טרי

להגשה:
חצי כוס פטרוזיליה, קצוצה גס
רבעי לימון

אופן ההכנה:

1. מחממים סיר בינוני על להבה גבוהה. מוסיפים שמן זית ובצל ומקפיצים כ-3 דקות תוך כדי בחישה מדי פעם עד שהבצל מתחיל להתרכך.

2. מוסיפים את הפטריות הטריות ומקפיצים על להבה גבוהה עוד כדקה.

3. מוסיפים קליפת לימון וקינואה ומערבבים.

4. מוסיפים את הפטריות המיובשות עם נוזל ההשריה ו-3 וחצי כוסות מים. מתבלים במלח ופלפל, מערבבים ומביאים לרתיחה.

5. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-25-20 דקות עד שהקינואה מוכנה. מוסיפים פטרוזיליה קצוצה ומערבבים. טועמים, ואם יש צורך – מתקנים תיבול.

6. מגישים עם רבעי לימון.

קראמבל אגסים, תפוחים ופטל  (צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון)
קראמבל אגסים, תפוחים ופטל | צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון

קראמבל אגסים, תפוחים ופטל

המצרכים (לתבנית בגודל 20*30 ס"מ):
40 גרם חמאה
3 אגסים, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 2 ס"מ
3 תפוחים, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 2 ס"מ
1 וחצי כוסות פטל קפוא
שליש כוס סילאן
1 כף מיץ לימון סחוט טרי

לקראמבל:
שלושת רבעי כוס (110 גרם) קמח רגיל
שלושת רבעי כוס (75 גרם) שיבולת שועל שלמה
חצי כוס (100 גרם) סוכר
100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. מכינים את הפירות: ממיסים חמאה במחבת גדולה. מוסיפים אגסים ותפוחים ומטגנים כ-2 דקות, עד שהאגסים והתפוחים מתחילים להתרכך. מוסיפים פטל, סילאן ומיץ לימון, מערבבים, מביאים לרתיחה ומבשלים ללא כיסוי כ-5 דקות תוך כדי בחישה מדי פעם עד האגסים והתפוחים רכים אך עדיין מוצקים.

3. מכינים את הקראמבל: מערבבים בקערה קמח, שיבולת שועל וסוכר. מוסיפים חמאה ומעבדים בידיים רק עד לקבלת תערובת פירורית.

4. מרכיבים את המנה ואופים: מעבירים את הפירות יחד עם הנוזלים לתבנית, מפזרים מעל את הקראמבל באופן שווה.

5. אופים בתנור החם כ-30-25 דקות עד שהקראמבל זהוב.

מיץ גזר, תפוח וסלרי  (צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון)
מיץ גזר, תפוח וסלרי | צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון

מיץ גזר, תפוח וסלרי

המצרכים (ל-2 מנות):
4 גזרים גדולים
2 תפוחים בינוניים
2 גבעולי סלרי
8 קוביות קרח
1 כפית שמן זית
1 כפית מיץ לימון

אופן ההכנה:

סוחטים במסחטת מיצים את הגזרים, התפוחים והסלרי. מוסיפים למיץ קרח, שמן זית ומיץ לימון, מערבבים ומגישים.

גרנולה מלוחה

המצרכים (ל-2 כוסות גרנולה מלוחה):
1 כף שמן זית
1 כוס שיבולת שועל שלמה
רבע כוס שקדים מולבנים, פרוסים דק
רבע כוס גרעיני חמנייה
רבע כוס גרעיני דלעת
2 כפות שומשום
1 כף גדושה תבלין זעתר
חצי כפית מלח

אופן ההכנה:

1. מחממים מחבת טפלון גדולה על להבה בינונית. מוסיפים את כל החומרים ומטגנים כ-4-3 דקות, תוך כדי בחישה מתמדת, עד להזהבה.

2. מסירים מהלהבה ומצננים היטב.

3. שומרים בצנצנת אטומה מחוץ למקרר עד שבועיים.