דולרים (צילום: AdrlnJunkie, Istock)
פישר לא נותן לשער הדולר לרדת | צילום: AdrlnJunkie, Istock

בנק ישראל עשה זאת שוב: הדולר נחלש היום מתחת ל-3.74 שקלים - ואז בנק ישראל התערב שוב והחל לרכוש דולרים. לפי הערכות בשוק, בנק ישראל רכש עד כה כ-200 מיליון דולר. ההתערבות החל זמן קצר לפני קביעת השערים היציגים אולם הבנק המשיך לרכוש דולרים לאחר קביעת היציגים. כתוצאה מכך, הדולר עלה מ-3.739 שקלים ל-3.7713 שקלים והאירו עולה ל-5.5383 שקלים מ-5.499 שקלים.

שערו היציג של הדולר נקבע היום דווקא על 3.74 שקלים ושערו היציג של האירו נקבע ב-5.488 שקלים. כיוון שהתערבות בנק ישראל החלה קרוב למועד קביעת השערים היציגים, נוצר מצב בו היציגים נקבע בשערים נמוכים יותר מהשערים בהם נסחרו הדולר והאירו ברבע השעה שלפני קביעת היציגים.

פעילים בשוק מסרו ל"גלובס" כי מי שעמד היום מאחורי היחלשות הדולר הם דווקא הבנקים המקומיים שמכרו דולרים. גם הזרים היו פעילים היום בשוק ומכרו דולרים, אך לא באותה מידה כמו הבנקים המקומיים. אם כן, לא נראה כי בשוק הייתה "תנודה חריגה", אותו תנאי שהגדיר בנק ישראל בתחילת חודש אוגוסט כאשר הודיע על הפסקת רכישות המט"ח הקבועות בסך 100 מיליון דולר מדי יום, ומעבר לרכישות אקראיות במידת הצורך. כמו כן, התערבותו של פישר מגיעה כשבוע לאחר ההתערבות הקודמת, בה רכש לפי ההערכות כ-800 מיליון דולר והקפיץ את שערו ל-3.8 שקלים.

כפי שדיווחנו בתקופה האחרונה, מרבית הזרים נמצאים בפוזיציות שורט על הצמד דולר-שקל. הזרים מסתמכים על נתוני המאקרו החזקים בישראל ומעריכים כי השקל ימשיך להתחזק. כך, למשל, בברקליס מעריכים כי הדולר יירד ל-3.6 שקלים, מריל לינץ' צופה יעד של 3.4 שקלים עד אמצע 2010 ומורגן סטנלי מעריך שהדולר ייחלש ל-3.38 שקלים בשנה הבאה.

אותם נתוני מאקרו חיוביים עליהם מדברים הזרים נדחקו היום לפינה בשל ההתערבות הדרמטית של פישר. הלמ"ס פרסמה יום נתוני מאקרו טובים, לפיהם כלכלת ישראל צמחה ב-1% ברבעון השני. מדובר בקריאה השנייה של קריאת התמ"ג אשר מאשררת את הנתונים שפורסמו בחודש שעבר. לפי נתוני הלמ"ס, התמ"ג צפוי לצמוח השנה ב-0.1%. תחזית זו מצטרפת לתחזיות אחרות שפרסמו באחרונה גופים פיננסים כדוגמת ברקליס ומורגן סטנלי, הצופים צמיחה חיובית בישראל השנה, בניגוד גמור לתחזיות בתחילת השנה שדיברו על צמיחה שלילית.

נתון מאקרו חשוב נוסף שנדחק הצידה הוא מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט, שפורסם אתמול. המדד עלה ב-0.5%, בהתאם לתחזיות המוקדמות. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 3.7% - מעל היעד של בנק ישראל (3%). לאחר שהבנק העלה את הריבית בחודש שעבר ל-0.75%, גברו ההערכות בשוק כי הבנק יעלה שוב את הריבית עד סוף השנה, אולם היום ההערכה הרווחת היא כי החודש יימנע הבנק מלהעלות את הריבית.

החכם - הנגיד סטנלי פישר (צילום: רויטרס)
האם הוא יעלה את הריבית? פישר | צילום: רויטרס

"אין הכרח לשוב ולהעלות את הריבית בחודש הבא", אומר רונן מנחם, אסטרטג ההשקעות הראשי בבנק מזרחי טפחות, ומפרט את הסיבות לכך: "הירידה של 0.4% במדד המחירים ליצרן בחודש אוגוסט אינה מבשרת על עליות מחירים בקנה; ההתאוששות בהוצאות משקי הבית עדיין לא גורמת לחץ מחירים כיוון שהמדד ללא מזון ואנרגיה (שמחירם תלוי בסחורות בחו"ל) עלה פחות מהמדד הכללי באוגוסט ומתחילת השנה; להוציא את סעיף הדיור - האינפלציה בשנה האחרונה עומדת על 0.9% בלבד; הריביות בעולם צפויות להיוותר ללא שינוי בתקופה הקרובה; השקל ממשיך להיות חזק מול הדולר; ובנק ישראל צופה התמתנות באינפלציה בחודשים הבאים".