המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, עידכנה היום (א') את תקנות הענקת המשכנתאות במערכת הבנקאית לרוכשי הדירה הראשונה. לפי התקנות החדשות, יוכלו רוכשי דירה ראשונה במסגרת מסלול "מחיר למשתכן" להגדיל את היקף המימון מעבר לרף ה-75%, הרף המקסימלי שמאפשרות כיום מגבלות בנק ישראל. עדכון התקנות בא בעקבות סיכום שהושג בנושא בין שר האוצר משה כחלון ונגידת בנק ישראל קרנית פלוג.
בשנים האחרונות עומד שיעור המימון המקסימלי שמאפשר בנק ישראל לרוכשי דירה ראשונה ליטול על 75% משווי הדירה, כאשר את יתרת הסכום (25%) נדרשים הרוכשים להעמיד כהון עצמי. עם התייקרות מחירי הדירות בשנים האחרונות, הפכה משימת השגת ההון העצמי הנדרש לבלתי אפשרית עבור מספר הולך וגדל של רוכשי דירה ראשונה.
על פי הסיכום שהושג כעת בין האוצר ובנק ישראל, יוכלו רוכשי הדירות במסגרת מחיר למשתכן להגדיל את היקף המימון אל מעבר ל-75% מסכום הרכישה. זאת כאשר רכיב המימון המקסימלי יחושב מתוך שוויו הריאלי של הנכס, ולא ממחיר הרכישה.
כזכור, מסלול מחיר למשתכן מאפשר רכישת דירה בהנחה של לפחות 200 אלף שקל, ופעמים רבות מגיעו ההנחות ל-300 ו-400 אלף שקל ביחס לשווי השוק של הדירות. לכן, חישוב רף המשכנתא מתוך שווייה הריאלי של הדירה, יגדיל את שיעורה משמעותית ביחס למחיר הרכישה.
לדוגמא: רכישת דירה במחיר למשתכן בסכום של 1.3 מיליון שקל, בעוד ששוי הנכס הריאלי עומד על 1.6 מיליון שקל, תוליד היקף מימון מקסימלי אפשרי של 1.2 מיליון שקל, שמהווים 92% מסכום הרכישה. במצב שכזה, יידרשו הרוכשים להעמיד הון עצמי של 100 אלף שקל בלבד, ולא 325 אלף שקלים שהיו נדרשים להעמיד במצב עניינים רגיל (25% מתוך 1.3 מיליון שקל).
עם זאת, גם על פי התקנות החדשות, לא יתאפשר מצב של 100% מימון - בשל מינימום של 100 אלף שקל של הון עצמי שיחוייבו הרוכשים להעמיד בכל מקרה. עוד נקבע כי תקנות אלו יופעלו רק במקרים שבהם מחיר הרכישה בפועל אינו עולה על 1.8 מיליון שקל.
שר האוצר, משה כחלון אמר כי "מדובר בבשורה גדולה עבור הזוגות הצעירים שירכשו דירה בתכנית 'מחיר למשתכן'. ההחלטה תסייע לזוגות צעירים שאין ברשותם את ההון העצמי הנדרש היום, לעשות צעד משמעותי אל עבר חלום הדירה. אני מבקש להודות לנגידת בנק ישראל ולמפקחת על הבנקים על המאמץ לסיוע בפתרון משבר הדיור".
המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר אמרה כי "הפרויקטים של 'מחיר למשתכן' מהווים אבן פינה משמעותית במאמצי הממשלה לסייע לציבור רוכשי הדירות, ולכן ראינו לנכון להתאים את הרגולציה לתוכניות החדשות, באופן שעקבי עם התפיסה של הגבלת הסיכון ללקוחות ולבנקים"
עוד מאתר TheMarker
דוח משרד האוצר: ההיי-טק חדל להיות מנוע הצמיחה של המשק