חדר ההמתנה במשרדי חברת אלונים, זכיינית משרד השיכון מקבוצת מ.ג.ע.ר בתל אביב, היה כמעט ריק, למעט שלושה אנשים שהמתינו בסבלנות כדי להוציא תעודת זכאות ממשרד השיכון. החדר הריק מפתיע, לאור הפצצה שהטיל באחרונה שר האוצר, משה כחלון, עם יוזמת מחיר למשתכן, שמאפשרת למאות אלפי חסרי דיור לרכוש דירות בהנחה של 30% ועם הון עצמי בגובה 10% ממחיר הדירה.

היוזמה היא הזדמנות לכאורה למאות אלפי מחוסרי דיור לרכוש דירה, שגם מסייעת להציף את השוק בדירות חדשות ולהוזיל את הקיימות - אך בפועל, מדובר בהקמה של קזינו ענק שבמסגרתו מאות אלפי רוכשים פוטנציאליים יתמודדו, בהגרלה, על כמה עשרות אלפי דירות במקרה הטוב, חלקן באזורים נידחים. ואולם הביקושים לזכאות מלמדים על קצב משביע רצון, וכשכל מתמודד משלם מאות שקלים עבור תעודת זכאות שמעידה שהוא עומד בתנאים, יש גם מי שמרוויח בענק - בלי הגרלה.

"אל תתני למראה הזה להטעות אותך", אמרה הפקידה בחדר ההמתנה. "הביקוש לתעודות זכאותבימים האחרונים עצום וקודם היה פה עומס גדול". הליך קבלת הזכאות הוא טכני בעיקרו וכולל בדיקה מהירה של הזכאות, הצגת תעודת זהות ותשלום במקום עבור ההליך בסך 240 שקל.

תקופת ההרשמה להגרלה הראשונה לרכישת דירות מוזלות במסגרת היוזמה נפתחה לפני כמה ימים. הפרס לזוכים: האפשרות לרכוש אחת מ–232 דירות חמישה חדרים חדשות בעפולה בכ–700 אלף שקל (המחיר הממוצע) במקום בכמיליון שקל - מחיר השוק עבור נכס מסוג זה בבירת העמק. למרות המיקום המרוחק, שתי היממות הראשונות לתוכנית אופיינו בקצב הרשמה גבוה, כאשר יותר מ–1,000 משקי בית נרשמו. עד סוף תקופת ההרשמה בסוף החודש כבר צפויים להירשם על פי ההערכות כ–10,000 איש.

במקביל, לפני כמה ימים הסתיימה תקופת ההרשמה להגרלה לרכישת 196 דירות מוזלות בראש העין, במסגרת יוזמת "מחיר מטרה" שהנהיג שר השיכון לשעבר, אורי אריאל.

70 אלף דירות 
ישווקו עד 2018

הדירות בעפולה ובראש העין הן רק הדירות הראשונות המוגרלות, מתוך כ–70 אלף הצפויות לצאת לשוק ב–2016–2018. כדי להשתתף בהגרלות לרכישתן על הרוכשים הפוטנציאליים להיות מוכרים על ידי משרד השיכון כ"זכאים": חסרי דירה שלהם לפחות ילד אחד מתחת לגיל 18 (זוגות או חד־הוריים) או חסרי דירה ללא ילדים שעברו את גיל 35. הזכאות היא למעשה כרטיס הכניסה להגרלות מחיר למשתכן. לא מפתיע אפוא לגלות כי לצד פתיחת ההרשמה להגרלה הראשונה, חל גם זינוק דרמטי בביקוש לזכאויות של משרד השיכון.

בנקודות אלה נרשמה בשבוע האחרון נוכחות שיא של זוגות ויחידים חסרי דירה, כאשר בחמישה ימים בלבד, בין ה–22 ל–26 לפברואר, הנפיקו 1,700 משקי בית תעודת זכאות. אלה הצטרפו לכ–11 אלף משקי בית שכבר מחזיקים בזכאות שכזו.

ואולם את הזכאות לא מנפיק משרד השיכון בעצמו. זו מונפקת ב–46 נקודות ברחבי הארץ, המופעלות על ידי שלוש חברות זכייניות המבצעות את ההליך עבור משרד השיכון - מ.ג.ע.ר, מילגם ועמידר, שכאמור, גובות עמלה עבור השירות בסך 240 שקל. בשלוש השנים הבאות, על פי הערכות הממשלה, צפויים כ–250 אלף משקי בית לפנות לקבלת זכאות של משרד השיכון. אם אכן תתממש הערכה זו, הרי שהקופון שיגזרו הזכייניות מההליך צפוי להיות שמן במיוחד - 60 מיליון שקל.

באופן מפתיע, במכרז שפורסם בסוף 2014 ונחתם בקיץ 2015 שבו זכו שלוש החברות - היתה משימת הנפקת הזכאות שולית יחסית ברשימת המטלות שהוגדרו להן, שבראש ובראשונה נשכרו לשם מתן שירותים בתחום דיור בדיור לאוכלוסיות נזקקות. המשימה העיקרית שלשמה נשכרו החברות היא ניהול מתן הסיוע הכספי בשכר דירה שמעניק משרד השיכון לאוכלוסיות חלשות, ובהם קשישים, עולים, נכים וזכאי דיור ציבורי. כמו כן, החברות מטפלות במתן הזכאות לדיור ציבורי והליך רכישת הדירות על ידי דייריהן.

מתוך 46 סניפים בפריסה ארצית זכתה מ.ג.ע.ר בהפעלתם של 25 סניפים; מילגם תפעיל 14 סניפים; ודווקא החברה המוכרת יחסית, החברה הממשלתית לדיור עמידר, זכתה בהפעלת שבעה סניפים בלבד. בדיקה של תשלומי משרד השיכון לחברות אלה מגלה כי ב–2015 לבדה הן קיבלו עבור שירותיהן 5.3 מיליון שקל (2.6 מיליון שקל למ.ג.ע.ר, 2 מיליון שקל לעמידר ו–735 אלף שקל למילגם).

לעומת פעילות זו, היתה פעילות הנפקת זכאויות עבור משרד השיכון זניחה יחסית. זאת, מאחר שעד 2014, עת פורסם המכרז, היתה תעודת הזכאות של משרד השיכון כמעט חסרת כל ערך פרקטי. זה זמן רב שהמשכנתאות המסובסדות שזו מקנה יקרות יותר מהלוואות משכנתא רגילות שניתן קבל בשוק הפרטי, והמבצעים השונים שיזמה הממשלה בשנים האחרונות עבור חסרי דירה - כמו מבצע מחיר למשתכן בגרסתו הישנה - היו רחוקים מלהיחשב אטרקטיביים, ובכל מקרה מדובר היה בכמות דירות זניחה.

1,200 דירות בראשון לציון יגדילו את הביקוש

שינוי קטן הורגש עם תחילת יוזמת "מחיר מטרה" של משרד השיכון, שבמסגרתה משווקות כמה מאות דירות מוזלות במודיעין וראש העין. זו הובילה להנפקה של כ–10,000 תעודות זכאות ב–2015.

בנייה בעפולה (צילום: ניל כהן)
70 אלף דירות 
ישווקו עד 2018 במסגרת התוכנית | צילום: ניל כהן

ואולם "הבום הגדול" של הביקוש לתעודות זכאות עוד לפנינו: אם עפולה לבדה מצליחה לעורר ביקוש כה רב להגרלה, אפשר רק לשער מה יקרה כתיפתח ההרשמה להגרלה לרכישת 1,200 דירות בראשון לציון, למשל. ספק רב אם למי מהניגשות למכרז, או אף למשרד השיכון עצמו, שפירסם את המכרז זמן רב לפני שתוכנית מחיר למשתכן הנוכחית באה לעולם, היה מושג לגבי היקפי ההכנסות הצפויות לזוכות.

יש לציין כי החוזה שנחתם מול משרד השיכון קובע כי תוקפו יפוג עם הגעת מספר הזכאים ל–90 אלף, ובמשרד השיכון מעריכים כי בעוד חצי שנה ייצאו למכרז נוסף למתן השירות.

לשאלה מדוע הוצמדה פעילות הנפקת הזכאות לפעילות מתן הסיוע בשכר הדירה, הסביר גורם במשרד השיכון כי "לולא ההסתמכות על אותן החברות, לא היינו מגיעים למערך שאפשר לסמוך עליו להנפקת כמות כה גדולה של זכאויות בזמן כה קצר". לדבריו, אף שלציבור הרחב עשויה עבודת החברות להיראות פשוטה ולקונית, הן נדרשו לבנות מערך לוגיסטי שיתמוך בכך, דבר הכרוך בהוצאה גדולה מצדן.

"ההשקעה של החברות האלה בבניית Call Center, מחשוב וסניפים שיהיו פתוחים עד שעות מאוחרות היתה רבה", אומר הגורם. "בנוסף, הן צריכות לעמוד בכל כמות שתיקבע, ולהרחיב ולהקטין את מעטפת כוח האדם שלהן לפי הצורך. זה אירוע עם הרבה אי־ודאות. המצב הנוכחי גורם מבחינתן גם להוצאות - גיוסי כוח אדם והדרכות. זה לא אירוע זול מבחינתן".

"כוח אדם רב יעבוד בפרויקט הלאומי הזה"

מלבד עמידר, שתי החברות הנוספות הפועלות להנפקת זכאות, שתיהן בבעלות פרטית, רחוקות מלהיות מוכרות לציבור הרחב. זאת, אף שהן חברות ותיקות וגדולות, בעלות פעילות ענפה, בעיקר בתחומי הגבייה והלוגיסטיקה.

חברת מילגם, כיום בבעלות האחים גיל ושי וייל, קיימת קרוב ל–30 שנה ומתעסקת במתן שירות לרשויות מקומיות וממשלתיות בתחומים שונים, ובהם מערכות מידע אלקטרוניות ומערכות גבייה, פיקוח וחניה. כיום מספקת החברה שירותים שונים לכ–160 רשויות מקומיות ותאגידים עירוניים. על פי נתוני החברה, כ–2,000 עובדים מועסקים על ידה ישירות, וכמה אלפים באמצעות קבלני משנה.

_OBJ

קבוצת מ.ג.ע.ר, שבבעלות משותפת של לידר השקעות ואיש העסקים אליהו חורי, מעניקה את שירותי הנפקת הזכאות באמצעות חברת הבת אלונים. היא הוקמה ב–1990 ומעניקה שירותים לעשרות רשויות מקומיות ולכמה משרדי ממשלה נוספים. חברת בת נוספת של הקבוצה היא חברת החניה הסלולארית סלופארק.

לדברי טל בסכס, מנהל חטיבת הפרויקטים במילגם, "מדובר בפרויקט לאומי ונערכנו בכוח אדם גדול מאוד. מעבר לעובדים שמקבלים את הפונים בנקודות הנפקת הזכאות, יש מערך בק־אופיס גדול, שהוא זה שמאפשר את הטיפול המהיר בסניף. יש כוח אדם שמטפל במוקד הטלפוני, שמעביר לנרשמים מבעוד מועד את כלל המסמכים הדרושים ומזמן אותם לתור שנקבע מראש. כך, בעת ההגעה באמת נותר רק להציג מסמכים מזהים כדי לאמת את הזכאות, וההליך נמשך לא יותר משתי דקות".

המכרז שבו זכיתם התמקד במתן סיוע לשכר דירה. ציפיתם לכזו פעילות בתחום הנפקת הזכאויות?

"בהחלט ציפינו מבחינה תפעולית ולוגיסטית להרבה אנשים. ברור שיש כיום יותר מגזרים מתעניינים מאשר כאשר היה מדובר במחיר מטרה. עשרות אנשים עובדים כיום רק בנושא זה. גם ברור שיש הרבה יותר אנשים שמשלמים את העמלה שנקבעה על ידי משרד השיכון, אבל גם ההוצאות שלנו עלו בהתאם. יש מספר רב יותר של עובדים שנדרש במטרה לספק את השירות. הם צריכים להישאר בסניפים עד שעות הערב המאוחרות".

לדברי בסכס, בתחילת אפריל צפויות החברות להעלות לאויר אתר אינטרנט שיאפשר את ביצוע ההליך בשלמותו באופן מקוון. "כל אזרח יוכל להיכנס לאתר, ותוך 10 דקות ישלחו לך אישור זכאות, וניתן יהיה להזין את מספר הזכאות להגרלת מחיר למשתכן".