הנהלת תנובה ועובדי החברה נמצאים במסלול התנגשות: בוועד העובדים מאיימים היום (ד') לשבש את העבודה בחברה ואת אספקת מוצרי החלב לשווקים כבר בימים הקרובים, זאת בשל כוונת החברה לפטר מאות עובדים במסגרת מה שהם מכנים "תוכנית התייעלות". סכסוך העבודה בעניין הוכרז כבר בתחילת חודש אוקטובר, כך שהעובדים רשאים לנקוט צעדים ארגוניים באופן מיידי ועל-פי חוק.
יו"ר ועד העובדים, אחיאב שמחי, טוען כי הנהלת החברה "רוכבת" על המשבר הכלכלי ומשתמשת בו כתירוץ לפיטורי 300 עובדים, בהם עובדי כפיים ממחלקות השינוע וההפצה. "סכסוך העבודה הוכרז, בין היתר, בשל רצון ההנהלה לנצל את הטרנד של פיטורי עובדים ולהביא לפיטורים של מאות עובדים בתנובה ללא הצדקה, לבצע באופן חד-צדדי שינויים ארגוניים ועוד", טוענים בוועד.
מנגד, טוענים בהנהלת החברה כי המשבר הכלכלי הוא בהחלט סיבה להתייעלות. "מי שאינו מבין באיזו סביבה אנו נמצאים כיום ומנותק מהמציאות הכלכלית, טומן ראשו בחול ונוהג בחוסר אחריות כלפי החברה וכלפי העובדים", אומרים בהנהלה.
"צר לנו שנציגי הוועד בוחרים בתוקפנות שאינה במקומה ובטענות חסרות שחר וזורים חול בעיני העובדים. הנהלת תנובה מבקשת לבצע תוכנית התייעלות הדרגתית ומתונה בכל קנה מידה, שנועדה להבטיח את עתידם של העובדים והצלחתה של החברה בשנים הבאות", הוסיפו.
ואולם, אחת התוכניות המרכזיות של הנהלת תנובה היא תוכנית אסטרטגית שאינה קשורה למשבר, במסגרתה יפוטרו כל 50 העובדים של מחלקת ההפצה. הנהלת החברה תחתום על חוזה עם חברה חיצונית שתספק לתנובה שירות הפצה, בצורת מיקור חוץ.
מאחורי היוזמה ישנה חשיבה אסטרטגית שהחלה כבר באוקטובר 2006, אז השביתו עובדי ההפצה של תנובה בירושלים את אספקת מוצרי החלב בכל רחבי הבירה. בהנהלה הגיעו למסקנה כי מיקור חוץ של מערך ההפצה ינטרל משמעותית את נשק השביתה, בו משתמשים העובדים, שזועמים באופן טבעי על המהלך.
בתוך תוכנית ההנהלה לפטר 300 עובדים, נמצאים כאמור 50 עובדי ההפצה יחד עם 250 עובדים נוספים מאגפים שונים. בנוסף, ההנהלה מעוניינת לפטר מדי שנה כ-30 עובדים על-פי שיקול דעתה הבלעדי וללא הסכמת הוועד, וזאת על מנת "לרענן את השורות" באמצעות העסקת עובדים חדשים.