לרבים מאיתנו יצא לא פעם ולא פעמיים לענות לטלפונים מעמותות המבקשות תרומה. לשאלה "מאיפה השגתם את הטלפון שלי", נמסרת בדרך כלל התשובה: "אין לנו מושג" או "תרמת בעבר לעמותה". אמת או שקר? עד שמנסים לברר הנציגים מסיימים את השיחה.
זה בדיוק מה שקרה לעידן וגנה (35) שקיבלה בשבוע שעבר טלפון מעמותה בשם "משאלות", שמבקשת "להגשים משאלות בכל תחומי החיים" בין אם מדובר במילוי מקרר של ניצול שואה או הגשמת חלום לילד חולה.
"לפני שבוע בערך קיבלתי שיחת התרמה מעמותה בשם משאלות - אנשים ומעשים טובים", היא כתבה בדף הפייסבוק שלה, "באופן עקרוני אני לא תורמת בטלפון, ובוודאי שלא לעמותות שאינני מכירה, אבל מה שכן היה חשוב לי זה להבין מאיפה הם קיבלו את מספר הטלפון, ולהסירו מהמאגר".
וגנה מציינת כי עצם הבקשה אינה בגדר "טובה" שהעמותה אמורים לעשות, אלא חובה חוקית על פי סעיף 17 לחוק הגנת הפרטיות. "לאחר שניסיונות לקבל את המידע מהנציגה עלו בתוהו 'אנחנו לא מחזיקים מאגר... זה מספרים אקראיים', פניתי לדף הפייסבוק של אותה עמותה", היא מספרת.
וגנה ביקשה מספר פעמים מענה לשאלה הפשוטה: "מאיפה השגתם את המספר שלי". אבל אז ירדה השיחה לפסים אישיים. בהתחלה טענו מפעילי הדף כי וגנה תרמה בעבר לעמותה. כאשר וגנה שללה את האפשרות הזאת, נענתה כי למעשה כלל לא קיים מאגר של מספרים, ואנשי העמותה פונית אקראית לכל בעלי הטלפונים במדינת ישראל.
וגנה התעקשה כי הטלפון שלה לא מופיע ב-144. אז התעצבן מי שעומד מאחורי עמוד הפייסבוק. "את כנראה שייכת לחלק מאוכלוסייה הלא טוב כמו סרטון השוקולד", נכתב לה, "כדאי שתלכי לטיפול בנושא חוסר הסבלנות שלך".
וגנה לא ויתרה וטענה כי היא בסך הכל מבקשת לברר מהיכן קיבלו את מספר הטלפון שלה כדי שתוכל לוודא שלא ישלחו את הטלפון שלה לעוד גורמים. "אין לנו שום חובה לבזבז את הזמן על הבעיות האישיות שלך", התקבלה התשובה בשם העמותה.
כאשר החליטה וגנה לפרסם את הפוסט לאחר מאמצים להשיג תשובות ענייניות נענתה כי "סרטון השוקולד זמין ביו טיוב ואת יכולה לראות בו את פרצופך. זה בדיוק מה שאת עושה. אשמח שתעלי פוסט מתלהם ואוכל להציג למעל 10 אלף האוהדים שלנו ברחבי הארץ את פרצופך".
בהמשך נאמר לוגנה כי ששמה יפורסם והיא תסבול משיימינג בפייסבוק אם היא לא תוריד את הפוסט בתוספת התנצלות.
מי מהגולשים שניסה לפנות לעמותה בעקבות הפרסום נחסם מיד, ולא קיבל תשובה לטענותיו. העמוד עצמו הוסר.
החיים נהרסו
לטענות של וגנה יש בסיס חוקי מוצק. על פי החוק במדינת ישראל כל אדם רשאי לדרוש כי ימחקו את שמו ממאגר הטלפונים ולקבל את שם המאגר ממנו נלקחו, מאשר עורך הדין שחר ולנר. "וגנה פעלה כחוק וזכותה המלאה לבקש שיסירו את שמה מהמאגר ולקבל את פרטיו", הוא מבהיר.
אלא למה שקרה לאחר פרסום הפוסט אך אחד לא ציפה. אנשי העמותה, שלא הזדהו בשמם, יצרו קשר עם וגנה וסיפרו לה שמנהלת עמוד הפייסבוק הותקפה אישית בעקבות הפרסום, וכי "צוות של אתר mako הגיע לצלם במשרדים", וכתוצאה מכך מנהלת הדף התמוטטה והתאשפזה.
מיותר לציין שאיש מאנשי האתר לא הגיע למשרדי העמותה. לאחר שביררה את העניין איתנו, וגנה הביעה תמיהה בפני נציגי העמותה כיצד ידע מישהו לזהות מיהי מנהלת עמוד הפייסבוק, שלא הייתה מוכרת כלל לוגנה עצמה, ולא נרמז כלל על קיומה בפוסט. אלא שאלה המשיכו והבהירו שהיא הרסה את חייה והדבר היחיד שיציל את המצב הוא, במפתיע, הסרת הפוסט הפוגעני נגד העמותה והעלאת פוסט חדש, שמנתק את הקשר בין מנהלת העמוד לעמותה.
כאשר וגנה הביעה תמיהה על הבקשה המוזרה שכן, היא התכתבה עם העמוד של העמותה ולא אמורה לנחש מי עומד מאחוריה, נאמר לה כי מנהלת "פתחה על דעת עצמה את העמוד", מצד אחד, ובסתירה מוחלטת נאמר שתפקידה של העובדת היה ללוות משאלות ולקדם אותן ברשתות החברתיות.
משסירבה וגנה להתייחס לאיומים, עברו מי שהזדהו כנציגי העמותה לאיים עליה באופן אישי. אביה של מנהלת העמוד, "מפקד" (ככל הנראה הכוונה למפקד במשטרה), שוקל לתבוע אותה על הוצאת לשון הרע, והריסת שמה הטוב של בתו. הפתרון היה שוב, לא במפתיע, הסרת הפוסט, "לבקשתו של האב".
ניסינו לחפש את האנשים שעומדים מאחורי העמותה על מנת לקבל הסברים למה שהתרחש אבל שם נתקלנו בחומת שתיקה על אף מספר שיחות טלפון ומיילים שנשלחו. עורך הדין של העמותה, שמואל דבלינגר, מסר שהעביר את שאלותינו אבל "הוא לא עוסק בזה". גם בעלי העמותה, יוסי שינובר, לא הסכים להגיב.