שר התמ"ת, אלי ישי, אישר היום את "התוכנית הלאומית לטיפול באבטלה" שגיבשו שירות התעסוקה והאגף להכשרה מקצועית בתמ"ת. התוכנית מתיימרת לשלב 100 אלף מובטלים במעגל העבודה כבר בשנת 2009 ולהפחית ב-20 אלף איש את מספר מקבלי הבטחת הכנסה, אולם היא טעונה את אישורו של משרד האוצר, שלא צפוי לתמוך בה באופן מלא, אלא אם הממשלה תחליט אחרת. זאת, משום שעלות התוכנית נאמדת ב-376 מיליון שקל. ישי פנה היום אל שר האוצר, רוני בר-און, והדגיש כיהתוכניות שהוצגו עד היום נועדו לטווח הבינוני והארוך, אולם התוכנית של משרדו נועדה להתמודד עם הטווח המיידי ועל כן יש לאשרה לאלתר.
התוכנית שגובשה מתמקדת בשישה מוקדי אבטלה שונים: אקדמאים ומובטלי היי-טק בפרט; 28 יישובים שבהם האבטלה עומדת על 10%-20%; האוכלוסייה הבדואית בדרום; האוכלוסייה החרדית; "כיסי אבטלה" בערים הגדולות; ומקבלי הבטחת הכנסה. במרכז התוכנית, הענקת שוברי תשלום להכשרות מקצועיות, השלמת השכלה למובטלים, ועידוד יזמות לפתיחת עסקים. לצורך התוכנית יוקמו מספר "מנהלות שליטה" בשלוש רמות ניהול שונות, בהן יהיו חברים נציגים של שירות התעסוקה, משרד הרווחה, רשויות מקומיות, המוסד לביטוח לאומי ומנהלי מחוזות במשרד התמ"ת.
באשר לאקדמאים, בהם גם מפוטרי ההיי-טק, הנתונים מלמדים כי נכון לסוף אוקטובר היו רשומים בשירות התעסוקה 21 אלף אקדמאים מובטלים, כאשר 9,500 מהם הצטרפו רק בשלושת החודשים האחרונים. התוכנית מציעה לשתף אותם בהכשרות מקצועיות שיביאו בחשבון את רצונם של האקדמאים, תוך כדי ניצול התשתיות והידע הבסיסי שרכשו באקדמיה. התוכנית מציעה להיעזר בחברות השמה פרטיות לצורך שיבוץ מובטלים בשוק העבודה, ובנוסף קובעת כי יש להרחיב את הכלים שמסייעים להשמות איכותיות, כמו אבחון מקצועי, ייעוץ פסיכולוגי-תעסוקתי ועוד. יצוין כי "גלובס" חשף לפני כשנתיים כי שירות התעסוקה החליט לסגור את ארבעת מרכזי הייעוץ שלו, בשל קיצוץ בתקציבי השירות.
מובטלים בעלי מיומנויות נמוכות וללא רקע אקדמי, יופנו להכשרות מקצועיות שמתאימות לתעשיות מסורתיות ולענפי השירותים שאינם מחייבים מיומנות או השכלה גבוהה. רבים ממובטלים אלה מגיעים מאותם 28 ישובים שבהם האבטלה גבוהה במיוחד. במגזר הבדואי מציעה התוכנית לנקוט באפליה מתקנת.
באשר לאוכלוסייה החרדית, התוכנית מציעה לאמץ את קווי האג'נדה הכלכלית של המועצה לכלכלה וחברה שבמשרד רה"מ, שקבעו בין היתר כי יש לעודד את שילובם של חרדים ונשים חרדיות בפרט בשוק העבודה.