"המשבר רק בתחילתו ויהיו עוד אלפי מפוטרים, בעיקר מהפריפריות". כך אמר הערב (ד') יו"ר ההסתדרות עופר עיני בראיון לערוץ 2.
עיני הבהיר כי תולה תקוות בשיתוף הפעולה עם ראש הממשלה הנכנס, בנימין נתניהו. "מבחינתי, אמירתו כי לא יחזור על צעדי 2003 היא קרן אור. אם נעבוד יחד לא נוכל אמנם לבטל את המשבר, אבל לבטח נוכל לצמצם אותו".
היום פורסם כי בישראל 189 אלף מובטלים, נכון לסוף 2008. שיעור האבטלה עלה ל-6.3% ברבעון הרביעי, לעומת 5.9% ברבעון השלישי.
בהסתדרות הביעו היום (ד') אופטימיות זהירה בעקבות החלטת בית המשפט המחוזי בחיפה, שדחה אתמול את בקשת כינוס הנכסים שהגישו הבנקים דיסקונט ולאומי לחברת ויטה פרי הגליל.
בית המשפט העניק לכל הצדדים 8 ימים להגיע להסדר נושים או להגדיל את הצעות הרכש שניתנו עד כה. בהסתדרות מסבירים כי הסדר נושים טוב יותר לעובדים על פני כינוס נכסים.
"המשמעות של כינוס היא שהעובדים הם כמו נייר טואלט שנידף ברוח", טענה בביהמ"ש בא כוחם של העובדים שמינתה ההסתדרות, עו"ד גלילה הורנשטיין. בהסתדרות טוענים כי בהליך של כינוס נכסים העובדים הם כמו כל נושה אחר, כאשר אין שום הבטחה משפטית להמשך העסקתם וקל וחומר לגבי המשך העסקתם במסגרת ההסכמים הקיבוציים הקיימים.
מסיבה זו מעדיפים בהסתדרות את הצעות כמו אלה של ויליפוד או קרן סקאי, שתכליתן הגעה להסדר נושים ורכישת מניות החברה - זאת על פני ההצעות של פריניר וזנלכל, שתכליתן רכישת הפעילות העסקית בלבד תוך כדי כינוס נכסים.
גורם באחד הבנקים מסביר כי בכל מקרה פריניר הבטיחה את המשך העסקתם של העובדים במסגרת ההסכם הקיבוצי, אולם בהסתדרות טוענים כי להבטחה שכזו אין משמעות משפטית אם החברה תיכנס להליך כינוס.
ככלל, אם אחת מחברות המזון תרכוש את פרי גליל, היא צפויה להתחייב להעסקת מרבית העובדים בהסכם קיבוצי לתקופה מוגבלת של שנה עד שנתיים. אחרי תקופה זו, סביר להניח שתבקש לפטר חלק לא מבוטל מהעובדים, בשל סינרגטיות עם מפעליה האחרים בתחום המזון.
בדיוק מסיבה זו, ההסתדרות ריכזה מאמץ רב בזירה התקשורתית כדי להביא את מאבק העובדים של פרי גליל אל סדר היום הציבורי, כך שהרוכשים הפוטנציאלים יעלו את מחיר ההצעות ויבטיחו ככל הניתן את שלומם של העובדים. בבנקים טוענים בתוקף כי שלום העובדים לא מעניין אותם רק בשל החשש מפגיעה בתדמיתם, אלא מפני שסגירת המפעל תביא למחיקת החובות כלפי הבנקים, אחרי שכבר ויתרו על חלק משמעותי מן החובות.
החברות פריניר וזנלכל, כמו גם הבנקים שתומכים בהצעות של השתיים, זכו אתמול לבשורה חיובית בבית המשפט. נציגי הממונה על ההגבלים העסקיים הודיעו כי יאפשרו לקיים מו"מ עם השתיים, ובכך אותתו כי לא ימנעו מיזוג עם פרי גליל.
יצוין כי מבקשת הכינוס של הבנקים עולה כי הם חוששים ממניפולציות שיבצעו בעלי פרי גליל (איאן דיוויס ואביב אלגור) כל זמן שהחברה לא תעבור לידי כונס נכסים. לטענת הבנקים, כבר הוכח לכאורה שבחודשים האחרונים מכרה החברה מלאים "במחירי חיסול", וכי אין לדעת איזה נזק יגרמו עוד.
הגורמים רמזו עוד כי אותם בעלים הורשעו רק לאחרונה בקבלת דבר במרמה, בפרשת צינורות המזרח התיכון. גורמים בבנקים תקפו גם את מה שכינו "חוסר האחריות של בעלי ויטה פרי גליל", שלא הצליחו להבריא את החברה למרות האשראי שקיבלו בעבר.