האם תיק פשיטת הרגל שמתנהל בעניינו של אליעזר פישמן מתקרב לקו הסיום? אחרי עשרות בקשות שהגיש המנהל המיוחד עו"ד יוסי בנקל לבית המשפט, הכפשות הדדיות בין הצדדים, בקשות נגדיות של בני המשפחה וטונים צורמים משני הכיוונים - הגיעו הצדדים להסדר שיובא מחר לאישור הנושים.
אם ההסדר יאושר, הוא יאפשר לפישמן לחמוק מהכרזה כפושט רגל, אף שזה שנים הוא אינו עומד בהחזר ההלוואות שנטל מן הבנקים. ההסדר גם יאפשר לילדיו של פישמן לשמור על הנכסים הרשומים על שמותיהם, אף שלטענת בנקל, מקורם של רבים מהם בהעברות כספים אליהם שביצע אביהם במשך שנים ארוכות, בהכנה לאפשרות של פשיטת רגל.
אל קופת המנהל המיוחד, שמייצג את הנושים ייכנסו בשלב הראשון - שייפתח מיד עם אישור ההסדר - רק 140 מיליון שקל (לכל היותר) מתוך חוב של 1.7 מיליארד שקל שבו עוסקים ההליכים נגד פישמן, כלומר בשלב זה מציע ההסדר תספורת של 92%. בשלב השני, בעוד חמש שנים, יוכלו בני משפחת פישמן לרכוש את מניותיו בחברות פישמן רשתות וא.ט קירור בתמורה לסכום של עד 260 מיליון שקל, שייכנסו לקופת המנהל המיוחד. כלומר, בתרחיש האופטימי ביותר מבחינת הנושים, ייכנסו לקופה 400 מיליון שקל - כך שהתספורת תהיה של כ-76%.
המשא ומתן שהוביל להסכם העקרונות נמשך זה שבועות ארוכים. ההסכם, שכולל לא מעט תנאים מתלים ותרחישים אפשריים, נחתם במוצאי חג השבועות בלילה שבין יום רביעי ליום חמישי בשבוע שעבר, לאחר השעה 2:00 לפנות בוקר, בתום ישיבה אינטנסיבית במשרדו של עו"ד שולי גולדבלט, המייצג את פישמן. את המשא ומתן הוביל עו"ד עמית פינס, המייצג את בנק מזרחי. במשא ומתן השתתפו גם עו"ד דוד לשם, המייצג את ילדיו של פישמן, ועו"ד אלון קזיוף, ממשרדו של המנהל המיוחד בנקל. ההסכם יובא להצבעה באסיפת נושים מחר, ואם יאושר בה - הוא יוגש לאישורו של נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, איתן אורנשטיין. בינתיים קיבל אתמול המנהל המיוחד בנקל הודעת זימון שמורה לו להתייצב ביום שלישי בדיון בפני ועדת הכלכלה בכנסת.
כל הנכסים ימומשו
לפישמן עשרה נושים, בהם רשות המסים והבנקים הפועלים ( 2,347 +0.38% ) , דיסקונט ( 919.8 +0.43% ) , מזרחי ( 6,359 +1.76% ) , לאומי ( 1,713 +0.41% ) , אגוד ( 1,808 -0.06% ) ומרכנתיל דיסקונט. החובות של החברות הפרטיות של פישמן לבנקים ולגופים הפיננסיים נאמדים ב–4.5 מיליארד שקל, מהם כ–3.5 מיליארד שקל לבנקים הפועלים ולאומי. פישמן ערב באופן אישי לחובות בסך כ–3.4 מיליארד שקל. לפי הערכות, השווי של הנכסים המשועבדים הוא כ–1.7 מיליארד שקל. בהתאם לכך, היקף חשיפתו הישירה של פישמן לחובותיו מוערך ב–1.7 מיליארד שקל - הסכום שנדון כעת בתיק פשיטת הרגל שמתנהל נגדו.
זהו הסדר החוב השני שמציע פישמן. בדצמבר הוא הגיש לבית המשפט הצעת הסדר נושים, שלפיה הוא מתחייב לשלם כ-85 מיליון שקל בלבד מתוך סכום עתק של 1.7 מיליארד שקל שהיה חייב אז לנושיו - כלומר תספורת של כ-95%. ההצעה נדחתה על ידי אורנשטיין, שהחליט בדצמבר על מינויו של בנקל למנהל המיוחד.
היחסים בין בנקל לפישמן כללו בחודשים האחרונים לא מעט התכתשויות והשמצות הדדיות שהגיעו לשיאן בדיון שהתקיים בבית המשפט במארס האחרון. במהלך הדיון מתח בנקל ביקורת נוקבת על התנהלותם של פישמן ובני משפחתו, וסיפר על הקשיים שהם מערימים עליו מאז מונה לתפקידו. "במהלך ארבעת החודשים האחרונים אני עושה מאמצים אדירים, אבל מופרע מכל כיוון אפשרי", הדגיש. "בניגוד למצג של פישמן, הוא אינו משתף פעולה. הוא ובני משפחתו מנהלים מולי מלחמת התשה בניסיון לברר את הסוגיות", הוסיף.
בסיום הדיון ניסה אורנשטיין לפשר בין המחלוקות, "צריך להוריד את הלהבות. אתם מקצינים, וזה לא טוב. בהחלט אפשר להגיע להבנות והסדרים. לא צריך להתלהם ולהתנצח. לפעמים אני מסתכל על הבקשות ואומר זה לא נחוץ, הדברים מגיעים להשתלחות שאינה ראויה. צריך לשרור פה שיתוף פעולה, יש אינטרס לכולם שזה מה שיהיה - גם לחייב וילדיו, שאני מבין שנקלעו לעין הסערה. כולם צריכים לקחת צעד אחורה". לבסוף נענה אורנשטיין לבקשתו של פישמן, והורה על כינוס אסיפת נושים בתוך חודש במשרדי הכנ"ר (כונס הנכסים הרשמי), וקבע כי במהלך האסיפה ידונו הצדדים במתווה למימוש נכסים, וכן יישקלו גם סוגיות ההכרזה על פישמן פושט רגל, מינוי נאמן לנכסיו והקמת ועדת ביקורת.
טובה פישמן תקבל מחצית משווי הווילה
הסכם העקרונות מבוסס על מימוש כל הנכסים של פישמן, ואמור להתבצע בשיתוף פעולה מלא בין המנהל המיוחד בנקל לפישמן ובני משפחתו. המקורות להסדר כוללים את כל נכסיו של פישמן, כולל כספים וניירות ערך בחשבונותיו, מניות בחברות, הלוואות בעלים ונדל"ן. זאת, בנוסף להשתתפות של רעייתו של פישמן טובה וילדיו - ענת מניפז, רונית פישמן אופיר ואייל פישמן.
השלב הראשון כולל תשלום של 140 מיליון שקל לקופת המנהל המיוחד, שמבוססים על כל נכסיו של פישמן ופירותיהם כולל כספים וניירות ערך בחשבונות שלו ומניות בחברות. גם בני משפחתו של פישמן יתרמו מחלקם לצורך גיוס הסכום הזה. על פי ההסדר, אם הנכסים יניבו לקופת המנהל המיוחד סכום שנמוך מ–140 מיליון שקל, יתרמו בני משפחתו של פישמן לקופה את הסכום הדרוש להשלמת החסר לסכום המינימום.
לפי הסכם העקרונות, בני הזוג פישמן, אליעזר וטובה, יעזבו את ביתם ברחוב דפנה בסביון בתוך שנתיים מאישור ההסדר וכניסתו לתוקף. אם הבית לא יימכר בתוך 24 חודשים, טובה תהיה רשאית להשכיר את הבית, ותשלומי השכירות שיתקבלו יועברו לידיה.
הסכם העקרונות כולל גם את הסדרת המכירה, וקובע כי תתקיים הערכת שווי של בית המגורים. נקבע כי השמאי ייבחר על ידי טובה מתוך רשימת השמאים של בנק הפועלים ולאומי, וההערכה תהיה בהתאם למכירת קונה מרצון למוכר מרצון. לאחר קבלת הערכת השמאי, יוצע בית המגורים בסביון למכירה באמצעות מתווכים המתמחים בבתים מסוג זה. על פי ההסדר, טובה והמנהל המיוחד יפעלו למכירת הבית תוך ארבע שנים מאישור ההסדר לכל היותר, או מיד עם קבלת הצעה בסכום שלא יפחת מ–90% ממחיר הערכת שווי בית המגורים. עם קבלת התמורה בגין מכירת בית המגורים, תשלם טובה פישמן לקופת המנהל המיוחד סכום שנקבע בנוסחה הבאה: חצי מסכום התמורה ממכירת הבית בסביון ועוד חצי מסכום התמורה ממכירת הבית בחיסין, בהפחתת הסכום שכבר התקבל ממכירת הדירה בחיסין וכבר נמצא בקופה.
רעייתו של פישמן אף מתחייבת להעביר לקופת הנושים את כל מניותיה בחברות המשפחתיות, למעט המניות בחברת א.ט קירור. החל במועד אישור ההסדר, כל דיווידנד בגין מניותיה יועברו לידי המנהל המיוחד. בנוסף, אם וככל שטובה פישמן תקבל דיווידנד בגין אחזקותיה בא.ט. קירור עד למועד שבו המנהל המיוחד יממש את מניות פישמן בא.ט. קירור - היא תעביר לקופת המנהל המיוחד 15% מהסכום נטו שתקבל בגין דיווידנד זה. טובה פישמן תשלם לקופת המנהל המיוחד גם 15% משווי חלקה במניות א.ט קירור, וזאת תוך 90 יום מהמועד שבו יממש המנהל המיוחד את מניות פישמן. שווי חלקה של טובה פישמן ייקבע כמכפלה של מספר המניות שבידיה ערב המכירה כפול המחיר למניה שלפיו תתבצע מכירת המניות של פישמן ובניכוי המס החל על טובה.
כל אחד משלושת ילדיו של פישמן - ענת מניפז, רונית פישמן־אופיר ואייל פישמן - מתחייבים בהסדר להעביר לקופת ההסדר את כל מניותיהם בחברות המשפחתיות, למעט מניותיהם בחברת פישמן רשתות. בהסדר מודגש כי חובה זו אינה חלה על אחזקותיהם של בני זוגם או חברות באחזקת בני זוגם. עוד נקבע כי החל במועד אישור הסדר הנושים, כל דיווידנד בגין המניות של הילדים יועבר לידי המנהל המיוחד.
בנוסף לכך, מתחייבים ילדיו של פישמן לשלם לקופת המנהל המיוחד, בתוך 90 יום ממועד אישור ההסדר, 20% מהתמורה שהיתה מתקבלת אצלם אילו היו מוכרים את מניות פישמן רשתות המוחזקות על ידם ביום פרסום הערכת השווי של החברה. התמורה (נטו) לצורך סעיף זה תקבע כמכפלה של מספר המניות שבידי מי מהם ערב החתימה על הסכם זה כפול השווי למניה (כפי ששווי זה יוערך על ידי מעריך שווי). מסכום התמורה ינוכה המס שהיה חל על ענת, רונית ואייל אילו מכרו את מניותיהם, כפי שיחושב על ידי רואה חשבון שיהיה מקובל על הצדדים, וכן ההשקעה שביצעו השלושה במניותיהם.
בנוסף, נקבע בהסכם כי ילדיו של פישמן יעניקו הלוואת בעלים לפישמן רשתות. ככל שענת, רונית ואייל יידרשו להזרים הלוואה לפישמן רשתות במסגרת הסדר עם רשות המסים, המנהל המיוחד ישתתף בהלוואה זו בסכום השווה לנמוך מבין האופציות הבאות: 55% מסכום ההלוואה או הסכום ששילמו ענת, אייל ורונית.
על פי ההסכם, לאחר מימוש פישמן רשתות וא.ט. קירור, הצדדים יערכו חישוב של הסכום שהתקבל בקופת המנהל המיוחד. אם הסכום הזה יהיה נמוך מ–140 מיליון שקל, מתחייב כל אחד מבני משפחת פישמן לשלם לקופת המנהל המיוחד רבע מהפער שבין הסכום שהתקבל לבין 140 מיליון שקל.
ובכל זאת, אם הסכום שיתקבל במימוש פישמן רשתות וא.ט. קירור יהיה נמוך מהערכת השווי של הנכסים ב–20–30 מיליון שקל - יופחת סכום ההתחייבות של ארבעת בני המשפחה בסכום הפער בהפחתת 20 מיליון שקל. אם הפער יהיה 30–40 מיליון שקל, יופחת סכום ההתחייבות בסכום השווה למחצית הפער בהפחתת 5 מיליון שקל. אם בסופו של דבר יקבל בנקל לקופה סכום הגבוה מ–140 מיליון שקל - ההפרש יושב לבני משפחת פישמן.
הדירקטורים ייבחרו על ידי בנקל ובני המשפחה
בתוך חמש שנים מאישור ההסדר יגיע השלב השני שלו, שבמהלכו יפעל בנקל למימוש האחזקות של פישמן בא.ט. קירור ופישמן רשתות. ואולם בהסכם העקרונות מודגש כי לבני משפחת פישמן תינתן האפשרות לרכוש את המניות של פישמן בא.ט קירור ובפישמן רשתות בעד תמורה של 260 מיליון שקל לכל היותר.
בנוגע לא.ט קירור נקבע כי בנקל וטובה ימנו (בהסכמה) מעריך שיבצע הערכת שווי ל–100% ממניות א.ט. קירור. לטובה פישמן תהיה הזכות להודיע תוך 30 יום אם היא מוכנה לרכוש את מלוא מניותיו של פישמן בא.ט קירור במחיר מניה הקבוע בהערכת השווי. אם היא לא תממש את זכותה, יפעל המנהל המיוחד למכירת המניות.
באשר לפישמן רשתות, נקבע כי בנקל וילדיו של פישמן ימנו בהסכמה מעריך שיבצע הערכת שווי ל–100% ממניות פישמן רשתות. לענת, רונית ואייל תהיה הזכות להודיע תוך 30 יום אם הם מוכנים לרכוש את מניות פישמן במחיר למניה הקבוע בהערכת השמאי. אם הם לא יממשו את זכותם, יפעל בנקל למכירת המניות.
בנוסף הגיעו הצדדים גם להסכמות הנוגעות לניהול החברות א.ט. קירור ופישמן רשתות. לגבי א.ט קירור הם מתחייבים כי בדירקטוריון יהיו חמישה דירקטורים שייבחרו באופן הבא: שניים שימונו על ידי טובה; שניים שייבחרו על ידי טובה מתוך רשימה של שישה דירקטורים מקצועיים שיציע בנקל; ודירקטור אחד שייבחר על ידי בנקל מתוך רשימה של שלושה דירקטורים מקצועיים שאינם בני משפחת פישמן או בעלי זיקה למשפחה, שתציע טובה.
בנוגע לפישמן רשתות נקבע כי הצדדים יפעלו לכך שבדירקטוריון ישבו שבעה דירקטורים שייבחרו באופן הבא: שלושה שימונו על ידי ענת, רונית ואייל; שלושה שייבחרו על ידי ענת, רונית ואייל מתוך רשימה של תשעה דירקטורים מקצועיים שיציע בנקל; דירקטור אחד שייבחר על ידי בנקל מתוך רשימה של שלושה דירקטורים מקצועיים שאינם קשורים לבני משפחת פישמן, שיציעו ענת, רונית ואייל.
ההסדר כולל גם כמה תנאים מתלים לביצועו, ובין היתר הסכמה של בנק דיסקונט נושה בעל שעבוד ספציפי על כ-98% ממניות חברת פישמן מפעלי קירור, המוחזקות על ידי א.ט קירור, להשהיית מימוש המניות, לתקופה של 24 חודש וכן אישור הסדר פישמן רשתות עם רשות המסים.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
התביעה הנגזרת שיכולה לסבך את בנק הפועלים
התפרצות החצבת: מי צריך להתחסן, איפה עושים את זה