שנת לילה מאוחרת באוקטובר 2014.  אחד ממרכזי הקניות הגדולים בבאר שבע שומם, למעט מאבטחים שסורקים את מתחמי החנויות כדי להפגין נוכחות מפני פורצים פוטנציאלים. לפתע מגיח למקום ג'יפ גדול, שמתמקם בסמוך לכספומט של אחד הבנקים. שלושה רעולי פנים  יורדים ממנו ופותחים את אחת הדלתות. נהג הג'יפ נוהג לאחור בעוצמה רבה כדי לשבור את הדלתות. אחרי פחות מעשר שניות הוא הצליח לשבור אותן. הם שולפים שרשראות ברזל עם רצועות עור, מחברים באמצעותן את הכספומט אל הגרר של הג'יפ ועוקרים אותו תוך שניות ספורות.

דקה וחצי של עבודה, והשודדים לקחו איתם הביתה רבע מיליון שקל. צוות חקירה מיוחד של משטרת המחוז הדרומי שהוקם כדי לטפל בתופעה שוד הכספומטים לא הצליח עד היום לתפוס את אותם שודדים.

כנופיות של עבריינים של בדואים מהנגב, משטחי הרשות הפלסטינית ואפילו חיילים בכירים באירגוני פשיעה בישראל גילו את הכסף הגדול והמהיר ביותר: שוד כספומטים. ברחבי ישראל הוצבו בשנים האחרונות מאות כספומטים, בעיקר בחנויות נוחות, בתחנות דלק, במרכזי קניות גדולים, במתחמי תחבורה ציבורית, צרכניות וסופרים במושבים וקיבוצים ובמרכולי מזון. אותן חברות ובנקים שהציבו את הכספומטים מרוויחים עמלות גבוהות יחסית על כל משיכה שנעה בין ארבעה לשבעה שקלים.

"הם נחושים, נועזים, מתוחכמים וממוקדי מטרה. לפני שהם שודדים כספומטים, הם עורכים עבודת מודיעין בשטח, עוקבים אחר הפעילות של המאבטחים, בודקים את מצלמות האבטחה", גילה קצין מודיעין במשטרה. "הם אוספים מודיעין טוב, ודואגים להגיע בלי טלפונים סלולריים כדי שלא נערוך איכונים ונעצור אותם, וגם תמיד מכסים את מספר הרישוי בבוץ או בחרא של כבשים. במרבית המקרים הסיכוי לתפוס אותם שואף לאפס. הם ממש לא פראיירים". על פי הערכות בשנים האחרונות נשדדו למעלה מ-50 כספומטים ברחבי הארץ. הסכומים בכל כספומט נעים בין 50 ועד 250 אלף שקל. בעקבות ריבוי מעשי השוד הסכומים הוגבלו ל-50 עד 70 אלף שקל. באחד המקרים השודדים יצאו עם שלל של 270 אלף שקל.

השיטה די דומה. השודדים נוהגים להגיע למקומות שאין בהם אבטחה, כמו למשל תחנות דלק ומרכזי קניות שוממים ומרוחקים, כשברשותם ג'יפ או טרקטור. במידה ויש שומר במקום, מאיימים עליו באקדח, אלה, מוט ברזל או בחרב. ברגע שהוא נמלט מהמקום לוקח לשאר חברי הכנופיה כשתי דקות לכל היותר, לעקור את הברגים המחוברים לכספומט בתוך יציקת הבטון ולהעלם מהמקום.

"זה הכסף הכי טוב. לפני שאנחנו מגיעים לשדוד כספומט אנחנו בודקים את סידורי האבטחה", סיפר א', חבר באחת הכנופיות שפועלות בדרום הארץ, "אנחנו נכנסים לתחנת הדלק לפעמים סתם כדי לתדלק, בודקים את מיקום המצלמות, שעות האבטחה, כמה אנשים עובדים בלילה במקום. איפה נמצאת תחנת המשטרה הכי קרובה, אם יש באזור סיורים של ניידות משטרה. יש לנו ג'יפ גנוב 'פג'ארו' ישן וחזק שעוזר לגרור את הכספומט או לשבור דלתות שיש בכניסה אליו. אנחנו מגיעים בתחפושות על הפנים או בכאפיות שמכסות כמעט את כל הפנים, חוץ מהעיניים. באחד המקרים בבאר שבע דפקנו יותר מרבע מיליון שקל. אחרי שגנבו את הכספומט, אנחנו מגיעים למרתף של הבית ושם עם רתכת ו'לום' (מוט ברזל) פורצים את הכספת. פעם בחודש, חודש וחצי אנחנו יוצאים לעשות 'מכה' כזו. כשיש מכשיר שקשה לעקור אותו, אנחנו גונבים טרקטור מאתר בנייה שיעזור לנו לשדוד את המכשיר".

הכנופיות פעלו בין השאר בבאר שבע, ערד, , קרית מלאכי, בני עייש, מבועים, צומת יד מרדכי, מתחם קניות ברמלה, פרדסיה, אשדוד, שדרות, קריית שמונה, קיבוץ ברור חיל, נתיבות, תחנות דלק בצפון הארץ, טל שחר, צור יצחק,  צור יגאל, כפר סבא ועוד. בכמה מקרים השודדים אף היכו באכזריות רבה את השומרים או העובדים בתחנת הדלק וקשרו אותם בחבלים כדי שלא יוכלו להזעיק את המשטרה.

"ברוב המקרים המשטרה מגיעה רק אחרי 20 דקות, לפעמים הרבה יותר שהשודדים כבר נעלמו עם הכסף", טוען עובד בתחנת דלק, "באזור שאני עובד, לא עוברות ניידות סיור. שוד של כספומט לא מעניין את המשטרה. על פחות מרצח הם לא יגיעו מהר". היו כמה מקרים בודדים שהשוטרים הצליחו לתפוס כמה שודדי כספות שנכשלו בעקירתם או שלא הצליחו להימלט בזמן, אבל מעצרם לא הביא להפסקת התופעה.

במרבית המקרים החברות המציבות את הכספומטים מבוטחות במקרה של גניבתם אבל באחרונה כמה מהן החלו לשדרג את רמת המיגון והאבטחה עליהם כדי למנוע את עקירתן. כמה מהן פנו לאמיר גונן, בעל חברת 'אמגון' המתמחה בחקירות וייעוץ בטחוני, כדי שיסייע להם למנוע את שוד הכספומטים. גונן הצליח למצוא פתרונות יצירתיים שכבר סייעו לסכל כמה מעשי שוד. אחד הפתרונות הוא הברגת הכספומט גם בחלקו העליון ולא רק הצמדתו לקרקע והחדרת מעין צ'יפ- מכשיר ג'י.פי.אס לתוך הכספומט שיסייע לאתר אותו און-ליין ויעקוב אחר הגנבים עד לתפיסתם. בעלי הכספומטים יקבלו עדכונים ישירים לסמארטפונים שלהם כך שהם יוכלו להזעיק את המשטרה ולנווט אותם למקום בו נמצאים השודדים. "קיבלנו פניות של חברות שביקשו סיוע שלנו בעניין. סיפקנו להם ייעוץ בטחוני וטכנולוגי שהתבררו כיעילים מאוד שסייעו לסכל כמה ניסיונות לשדוד כספומטים", טוען גונן.

_OBJ

לדבריו, המשטרה לא מסוגלת להתמודד עם התופעה ולהביא ללכידת כנופיות הכספומטים.  "למשטרה אין מספיק כלים ואמצעים לאתר את אותן כנופיות. הפעילות שלהם נמשכת בקושי שתי דקות. הם בוחרים בפינצטה את היעדים לפעולה. היכולת של המשטרה לאתר את העבריינים כמעט אפסית", ציין גונן, "הם פשוט לא משאירים אחריהם טביעות אצבע. אני לא מכיר עבריינים שעושים רבע מיליון שקל בפחות משתי דקות. הכסף הגדול שיש בכספומטים מניע אותם להמשיך ולבצע את מעשי השוד. החברות, הבינו שהן צריכות להצטייד באמצעים טכנולוגים כדי למנוע את גניבת הכסף".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "מקרי שוד ובהם גניבת מכשירי כספומט כבר קרו בעבר וטופלו על ידי משטרת ישראל. משטרת ישראל אינה מאשרת את מכלול הפרטים המובאים בכתבה ובכלל זה שהתופעה הינה ארצית. משטרת ישראל חוקרת את מקרי השוד, בין היתר, גם במישור המודיעיני, ולכן לא נוכל לפרט בשלב הזה".

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il