בניין עם לבנים אדומות בנמל הצפוני של מאלמו, דרום שוודיה – הפך לסמל של ההכנות במדינה לקראת עתיד שאינו ברור ביבשת. תחנת הכוח ליד מיצרי אורסונד (שמחברים את הים הבלטי עם הים הצפוני) הייתה אמורה להתפרק ולהישלח לבעלים חדשים מעבר לים, אבל אז המלחמה באוקראינה שינתה את מדיניות ההגנה של המדינה – וכעת שוודיה נאלצת לחשוב מחדש על תוכניותיה לאבטחת תשתיות האנרגיה.

עם עיר בירה שקרובה יותר לסנט פטרסבורג מאשר ברלין, האומה הנורדית המונה 10 מיליון איש נמצאת על הקצה מאז סיפוח קרים על ידי רוסיה לפני כעשור. כעת, כשהיא ניצבת מול ולדימיר פוטין, שוודיה סוברת שעליה להיות ערוכה למצב שבו הסכסוך יתפשט במדינות הבלטיות.

שוודיה, החברה החדשה ביותר בנאט"ו (מאז מרץ האחרון), ניצבת מול עתיד לא ברור – וכעת היא צריכה לדאוג גם לעצמה. מפעילת רשת האנרגיה במדינה כבר פוזלת לעבר המתקן שבמאלמו, ושואפת שיפעל בשנית. זאת, במטרה שהאורות יישארו דולקים בעיר השלישית בגודלה במדינה, במקרה של הפסקות חשמל עקב מתקפה על תשתית אנרגיה לאומית.

החברה ה-32 בברית: דגל שוודיה במטה נאט"ו בבריסל (צילום: reuters)
החברה ה-32 בברית: דגל שוודיה במטה נאט"ו בבריסל | צילום: reuters

"אני מקווה שלא נגיע למצב שבו נצטרך להשתמש ביכולות האלה", מסר מיכאל נילסון, מנהל המפעל, לסוכנות בלומברג. "אבל זה באמת מנחם לדעת שאנחנו שם, מוכנים למתי שנצטרך את זה".

העבודה ששוודיה צריכה לעשות

בנוסף לחיזוק צבאה, שצומצם לאחר המלחמה הקרה (כשהמדינה הימרה על שלום עתידי), שוודיה צריכה כעת גם לשדרג נמלים, כבישים, רכבות, בתי חולים ומקלטים ברחבי המדינה.

אספקת האנרגיה של שוודיה מגיעה משילוב של יכולות גרעין, מערכת הידרו ורוח (אשר פגיע במיוחד בשל מיקומה הגיאוגרפי). אלפי קילומטרים של קווי חשמל מחברים בין הערים שבדרום המדינה, ומשאירים את הרשת חשופה לנזקים. כ-16,000 ק"מ של קווי חשמל, המסייעים לחבר בין ייצור החשמל בצפון לבין הערים המרכזיות שבדרום, עוברים דרך יערות עבותים המכסים כשני שלישים מהנוף.

ראש ממשלת שוודיה אולף קריסטרסון (צילום: Gints Ivuskans, shutterstock)
ראש ממשלת שוודיה אולף קריסטרסון | צילום: Gints Ivuskans, shutterstock

עובדה זו משאירה את הרשת חשופה יותר לפגיעות לעומת מדינות רבות אחרות באירופה, ולכן נראה ששוודיה חייבת להיות ערוכה לשיבושים. על פי נתוני הבנק העולמי, בעקבות הפלישה הרוסית הכוללת לאוקראינה בפברואר 2022, נפגעו יותר ממחצית ממתקני האנרגיה של אוקראינה – מה שהביא להחשכת ערים ולמניעת מים וחימום בחורף בקרב לא מעט אזרחים.

לצד כל אלה, הרחבת אזורי הלחימה לרחבי אירופה אינה הדאגה היחידה של שוודיה. ההתקפות המסתוריות לפני כשנתיים על צינורות הגז "נורד סטרים", שגרמו למחירים להמריא, הבהירו אף הן את הסכנה שב"לוחמה היברידית". "אף אחד לא יודע כמה זמן יש לנו", אמר השר השוודי לענייני הגנה אזרחית, קארל-אוסקר בוהלין, והוסיף כי יש לבצע שיפורים באופן דחוף אף יותר – מכיוון שבדרום שוודיה קיים אחד הפערים הגדולים ביותר בין הצריכה לבין יכולת הייצור באירופה.