ריאיון עבודה הוא מעמד מלחיץ לרוב האנשים, וכדי לצלוח את הראיון, מלבד הוכחת יכולות מקצועיות וניסיון, צריך לעבור את מבחן הרושם הראשוני. תשובות מהוססות או חלקיות לשאלות שעולות במהלך ריאיון העבודה כנראה לא מסייעות. אז כולנו מכירים את השאלה הטריקית (ומתכוננים אליה) – "מהו החיסרון הבולט שלך?" מורכבויות התקופה האחרונה, הן בשל ההתפתחויות הביטחוניות והן בשל ההתפתחויות הכלכליות והטכנולוגיות, מעלות שאלות חדשות שכדאי להכיר כדי לבוא מוכנים. 

איך אתם מושפעים מהמצב?

לירון בריטשנר, מנהלת מחלקת גיוס, מגדל ביטוח ופיננסים, מספרת כי ראיונות עבודה בחודשים האחרונים מתקשרים מאוד לרוח התקופה. "בעידן של מלחמה ממושכת, הראיונות מתמקדים יותר מבעבר בנושא של ניהול משברים", היא אומרת. "חלק מהשאלות שעולות באופן קבוע עוסקות למשל בהתמודדות אישית ומקצועית עם המצב המורכב, כיצד העבודה הושפעה מהמצב הנוכחי? אילו כלים או פתרונות יצירתיים הצלחת ליישם בתקופה זו? דוגמה לשאלה שכיחה בעיקר לתפקידים ניהוליים או בכירים - כיצד את.ה מתמודד.ת באופן אישי ומקצועי בשגרת המלחמה? כולל תיאור מפורט של ההשפעות על העסק והצגה של דרכי פתרון לניהול המשבר".

אקסטרה בשבילך-התמודדות-עם-חרדה (צילום: shutterstock)
לכולנו לא קל עכשיו | צילום: shutterstock

הטיפ הטוב ביותר, לטענתה, הוא להבין שזו שאלה רחבה המכוונת לחשיבה מעמיקה בנושא של התמודדות במשבר, חוסן אישי והסתגלות למציאות משתנה וכאוטית, וכי היא מכילה כמה רבדים. מומלץ לשתף בגילוי לב בנוגע להשפעות האישיות - הסתגלות משפחתית, חברתית או כל עניין אישי שיכול לייצר חיבור אישי עם המראיין. לאחר מכן יש לפרט בהרחבה על ההשפעות העסקיות, כולל דוגמאות לדילמות או סוגיות ניהוליות בזמן המשבר. את התשובה כדאי לסגור בהצגת דרכים יצירתיות לפתרון שהצלחתם ליישם. "לא תמיד צריך לדבר על הצלחה מסחררת או פתרון מושלם לבעיה, הרי המציאות הרבה יותר מורכבת. החשוב ביותר להישאר אותנטיים ולהיות נאמנים לאמת הפנימית, מראיין טוב ידע לזהות את מידת הכנות של המרואיין במהלך השיחה".  

איך אתם נעזרים בבינה מלאכותית?

לדברי סוניה שמואל, מגייסת בכירה בחברת הפינטק נאייקס, אחת השאלות שהפכו להיות חלק מראיונות העבודה בתקופה האחרונה היא "איך את.ה נעזר.ת ב-AI ואוטומציות בתפקיד שלך? מטרת השאלה היא לבחון כמה פרמטרים כמו חדשנות, חקירה ורצון להבין אם המועמד עוקב אחר המגמות העכשוויות בעולם ה-AI. תשובה לשאלה יכולה לתת למראיין גם תמונה רחבה יותר, למשל - האם המועמד סקרן ונוטה ללמוד דברים חדשים? האם המועמד משתמש בכלים שחוסכים לו זמן ומייעלים תהליכים? לטענתה, היום לא צריך לעבוד במקצוע טכנולוגי בשביל להיות Tech savvy, מהפכת ה-AI נמצאת בכל מקום ורלוונטית כמעט לכל תפקיד".

צ'אטGPT בטלפון במחשב בעבודה (צילום: Iryna Imago, Shutterstock)
גם אם זה לשימוש אישי | צילום: Iryna Imago, Shutterstock

"כחברה דינמית, שעובדת בקצב גבוה ושתמיד רוצה להיות בחזית הטכנולוגיה, אנחנו בנאייקס מחפשים מועמדים ומועמדות יזמים ויצירתיים שיקחו אותנו למחוזות חדשים", היא אומרת, "היום אין גבול לתהליכים יצירתיים שניתן להגיע אליהם בעזרת AI, וחשוב לנו לבחון איך זה בא לידי ביטוי בדרכי חשיבה של מועמדים ומועמדות שהצליחו ליישם פתרונות יצירתיים בזכות שימוש בטכנולוגיה, איזה Ownership היה על התהליך ומה המסקנות שעלו".

לדבריה, בתשובה לשאלה זו, הם מעוניינים לשמוע על דוגמאות לשימושים בכלי AI, גם אם זה שימוש אישי ולא במסגרת העבודה וגם על תהליכים או ניסיונות שעבדו פחות טוב והיו צריכים שיפור ואילו צעדים ננקטו להתמודד עם תהליכים אלו. "אנחנו מעריכים מאוד מקוריות ויצירתיות ובדיוק בשאלה כזו המועמד מקבל ההזדמנות להביע את עצמו, גם אם הוא או היא לא מגיעים עם הניסיון התעסוקתי המדויק למשרה ספציפית, ולהציג בפני המראיין את צורת החשיבה ותחומי העניין בלי גבולות גזרה ברורים". 

חשוב לציין שכלי AI רלוונטיים גם לחיפוש העבודה עצמו, לכן גם אם מועמד לא נעזר בבינה מלאכותית באופן מובנה במסגרת עבודתו, קיימות אינספור דרכים להיעזר ב-AI דווקא בעת חיפוש עבודה - למשל, אפשר להתכונן לראיונות עבודה, לנסח קורות חיים ומכתבים מקדימים ולעשות מחקרי שוק על התחומים והחברות שאליהן מתראיינים. "לכן התייחסות רצינית ומשמעותית של המועמד לתחום הזה חשובה לא רק עבור ריאיון כזה או אחר, אלא להצלחת תהליך מציאת התפקיד הבא".

עד כמה אתם מסוגלים לתת מענה לאתגרי השעה ועולם העבודה בעתיד?

מראיין טוב, בין שהוא מנהל מגייס ובין שהוא גורם HR, לא סתם ינסה להכיר אתכם, אלא יחבר את הדברים לקונטקסט של המשרה הספציפית שעליה אתם מתמודדים ושל עולם העבודה החדש. לדברי טלי לאל, מנהלת גיוס בישראכרט, השאלות שאתם צפויים להישאל יהיו בשני הרבדים הללו וחשוב לשים לב איך עונים. 

בשאלות לגבי התאמה למשרה הספציפית, סביר להניח שהמראיין ירצה להבין שהיכולות, התפיסות והחוזקות שלכם מתאימות לצורכי התפקיד הספציפי שעליו אתם מתמודדים, לתרבות הארגונית ולאנשים שיהיו סביבכם, אבל לא רק בסיסמאות, אלא בצירוף דוגמאות אמיתיות שממחישות את אותן יכולות, עמדות, תפיסות וחוזקות שאתם מציינים בתשובותיכם. מסיבה זו היא ממליצה לבצע חשיבה מקדימה לראיון ולנסות להעריך מול אילו אתגרים תצטרכו לעמוד בביצוע התפקיד שאליו אתם מתמודדים; מול אילו אתגרים הארגון עומד מבחינה עסקית בתקופה זו; וברגע שזיקקתם לעצמכם כמה נקודות, נסו לאתר דוגמאות אמיתיות מהעבר ומההווה האישי שלכם, שאותן תוכלו לתת כתימוכין ולשלב בחוכמה בתשובותכם. 

עבודת צוות מוצלחת (אילוסטרציה: By Dafna A.meron)
היכולת לבנות מערכת יחסים | אילוסטרציה: By Dafna A.meron

"אנחנו מוצפים בכתבות ובסקרים שמנבאים שלפחות רבע מהמשרות הקיימות היום ישתנו בעשור הקרוב", היא אומרת, "שינויים אלה יביאו איתם שינויים ביכולות ובתכונות שמנהלים מגייסים וארגונים יחפשו. יכולות וכישורים כגון סתגלנות וורסטיליות למצבים משתנים, חשיבה אנליטית וביקורתית, יכולת לחקור וללמוד, יכולת לבנות מערכות יחסים, גמישות מחשבתית ויעילות בעבודה יהיו חלק ניכר ממה שמשרות עתידיות יידרשו. גם כאן, מראיין טוב ירצה להבין אילו יכולות עכשוויות באות לידי ביטוי אצלכם מתוך דוגמאות קונקרטיות. חשבו והכינו כאלה לפני הריאיון".  

אז איך אתם עם סגנון עבודה היברידי?

לדברי שלי אלבק, מנהלת הגיוס הגלובלי בחברת ההייטק אינקרדיבילד, עבודה בסגנון היברידי דורשת מהעובדים ומהמנהלים לדעת לעבוד בסביבה משולבת, ולהתנהל באופן אחר מעבודה משרדית. כשמועמדים נשאלים סביב הנושא – "האם עבדת במודל היברידי בתפקידים האחרונים שביצעת?" או "מהם האתגרים שהמודל יצר עבורך ואיך התמודדת איתם?" מצופה שיספרו על יכולתם להתנהל עצמאית ללא מנהל או צוות במרחק נגיעה, עם התייחסות ליכולת הנעה עצמית, ניהול זמנים, תעדוף משימות, ומומלץ גם לשלב את הניסיון בשימוש בכלים ותוכנות עדכניות. "ברמה הארגונית מעניין להבין כיצד המועמד התנהל כחלק מצוות שעובד מרחוק", היא אומרת, "לרבות ישיבות אונליין, פגישות אישיות עם המנהל, פגישות מקצועיות וירטואליות וכו'".

נוסף לכך, מאחר שהעולם הפך מזמן לכפר גלובלי קטן - חברות הייטק רבות מתנהלות עם צוותים במדינות שונות (אינקרדיבילד לדוגמה מפוזרים בישראל, ארה"ב, סין, יפן, ואירופה) וצריך לדעת לשלב ולסנכרן בין עובדים הנמצאים באזורי זמן שונים ומתנהלים בין תרבויות שונות. בהיבט הזה מעניין להבין אם המועמד יודע להתאים את ההתנהלות המקצועית שלו לתרבויות שונות - לדוגמה, "מה היית מנסח בצורה שונה באימייל שאתה שולח לקולגה בארה"ב לעומת קולגה בישראל?" או "מה אתה עושה כשאתה צריך מענה דחוף מקולגה שאלה לא שעות העבודה שלו?" "אילו ערוצי תקשורת מקובלים בין הצוותים והעובדים בכל סייט ובין הסייטים?" ו"מה יגרום לך לבחור בערוץ תקשורת מסוים?"

גבר עובד במחשב לבוש בפיג'מה (צילום:  Dusan Petkovic, shutterstock)
איך אתם עם ישיבות אונליין? | צילום: Dusan Petkovic, shutterstock

לדבריה, "אם המשרה היא ניהולית, נרצה לשמוע את הזווית שלו.ה בתור מנהל.ת שצריך.ה להוביל צוות היברידי או גלובלי: 'כיצד הוא או היא עוקבים אחרי המשימות של הצוות והעמידה ביעדים?' לדוגמה, האם יש פגישות שעוסקות בנושא, דו"חות שמבקשים לקבל ועוד. כמו כן, מאחר שבמודל היברידי יש שחיקה בין גבולות בית לעבודה, נרצה להבין אם המנהל ידע להגדיר גבולות כדי לייצר איזון נכון ובמקביל לוודא שמשמעת העבודה לא מתרופפת בימים שהעובדים לא מגיעים למשרד".