בעלי הון, לכאורה אנשים כמוכם, הם בעצם יצורים מסוג אחר לגמרי, שחושבים אחרת, מתנהגים אחרת, ומתייחסים אחרת לגמרי לכסף. כך לפחות טוען סטיב סיבולד, מחבר הספר "איך אנשים עשירים חושבים אחרת".
לאחר שראיין למעלה מ-1,200 מהאנשים העשירים בעולם במהלך שלושת העשורים האחרונים, הסופר המיליונר מצא כמה תשובות דומות כששאל את המיליונרים שראיין את השאלה הכי מתבקשת "אז איך עושים כסף"?
"עושר מתחיל בדרך שבה אתם חושבים", הוא קובע, "ומה התפיסות שלכם לגבי כסף." בספרו איך "אנשים עשירים חושבים אחרת", סיבולד מתאר את הדפוסים שהוא ראה וכותב שמחקרו הראה משהו מרתק: "זה לא היה חוסר הרצון או אפילו חוסר יכולת שמניעים אנשים מלהתעשר, אלא חוסר האמונה ביכולת שלהם לגרום לזה לקרות".
הנה שש האמונות הקריטיות שכל אחד יכול לאמץ - וצריך, אם הם רוצים להתעשר:
כסף הוא חבר
לדברי סיבולד, העשירים רואים כסף כ"אחד מבעלי בריתם וחבריהם הגדולים ביותר ". לעומת זאת, המעמד הבינוני "רואה בכסף רוע הכרחי שאין לו סוף".
זוהי הבחנה קריטית. אם אתם חושבים על כסף בתור יריב, איך יתכן שתרצו להקדיש זמן לגדל ולטפח אותו? אנשים עשירים נוטים להאניש כסף, לראות בו "חבר שיש לו את הכוח לסיים את לילות שינה של דאגה, כאב פיזי, והוא יכול אפילו להציל את חייהם".
ציפיות גבוהות "בלתי סבירות"
בעוד שהמעמד הבינוני נוטה להציב ציפיות פיננסיות נמוכות כדי לא להתאכזב, העשירים מציבים רף גבוה במיוחד - ולעיתים קרובות מצליחים לעבור אותו. "משפט עתיק אומר שאתה מקבל את מה שאתה באמת רוצה, אבל אנשים רבים מחליטים להגביל את חייהם לבינוניות במאמץ להגן על עצמם מפני כישלון", כותב סיבולד.
רוצים להרוויח 20 אלף שקלים בחודש הבא? קבעו לעצמיכם מטרה ותהיו אמיצים מספיק לעמוד בה. זה אותו הדבר שתמיד לימדו אתכם: לחלום בגדול. רק עכשיו זה מגובה על ידי העובדה כי אלה הם דברים אמיתיים שאנשים עשירים באמת עושים.
כסף הוא משחק שצריך לנצח בו
לדברי סיבולד, העשירים מסתכלים על העסק כמו משחק שהם אוהבים לנצח בו." זה מרגש אותם לצפות במספרים עולים או יורדים ומשמח אותם במיוחד לראות את העסק מתרחב".
שוב, מדובר בשינוי הלך הרוח. "משחק הוא יותר כיף מאשר מילוי האחריות", מסביר סיבולד, "זה כמו לחשוב על החיים שלך כמו גרסה חיה אמיתית של SimCity: באיזו רמה אתה רוצה להגיע החודש או השנה?".
פחד הוא בזבוז זמן
כולם יודעים, "החיים מתחילים בסוף אזור הנוחות שלך". אבל לפי סיבולד, שם גם עושר מתחיל.
"הוגים תמיד טענו שלהפוך למיליונרים זה לא דבר קל והצורך בנוחות יכול להיות הרסני", הוא טוען, "העשירים לומדים למצוא את איזורי הנוחות תוך כדי עבודה במצב של אי-ודאות מתמשכת".
זה לא שהעשירים אף פעם לא מפחדים. הם פשוט לא נותנים לפחד לנהל את ההצגה. הם לא נותנים לזה לעצור אותם מלהתקרב למישהו או להשקיע במאמץ מסוכן אבל מבטיח או לפרוש אם משהו לא מתאים הם עושים מהלכים גדולים כי הם מוכנים לקבל את זה שהם באמת לא יודעים מה יבוא הבא.
תמיד תוכלו למצוא את הכסף
"אם לאנשים עשירים יש רעיון אבל הם לא מסוגלים לממן אותו הם לא יוותרו אלא ישתמשו בכסף של אחרים כדי לגרום לזה לקרות", אומר סיבולד, "העשירים יודעים שתמיד יהיה מישהו יותר עשיר מהם שמחפש להשקיע ברעיונות של אחרים תמורת רווחים עתידיים".
אם יש לכם רעיון נהדר אבל אתם אומרים לעצמיכם שזה לא יקרה כי "אין לי את הכסף" תחשבו שוב - זה יכול להפך אתכם למיליונרים.
להתעשר זה דבר טבעי ולא "נס"
בני המעמד הבינוני אינם מאמינים שהם "ראויים לעושר רב", ואילו אנשים עשירים מאמינים כי "הצלחה, הגשמה ואושר הם הסדר הטבעי של הקיום". לדברי סיבולד, "האמונה היחידה הזו גורמת לעשירים להתנהג בצורה המבטיחה את הצלחתם".
רוב האנשים מאמינים שזה נורמלי להיות נורמלי, ונדיר להיות יוצא דופן. במילים אחרות, הם חושבים שזה נורמלי לעשות כמות נורמלית של כסף, ונדיר לעשות כמות יוצאת דופן. אבל לעומתם, המגה-מצליחים מאמינים שזה נורמלי להיות מצליח.
לכן המעמד הבינוני נאבק לא בגלל שהם גרועים מטבעם, אלא משום שהם מאמינים שאין סיבה שדווקא הם יזכו להיות עשירים.
"אם תשנו את האמונות שלכם ותראו בכסף כחבר, תשקיעו ותתייחסו לזה כמשחק כיפי שצריכים להצליח בו, תתכוננו לאמץ את אי-הוודאות, תשתמשו במשאבים של אחרים בעת הצורך, ותגידו לעצמכם שזה טבעי בשבילכם לעשות מיליונים, אתם עשויים להתעורר יום אחד מיליונרים" אומר סיבולד.