ניר, תושב באר שבע הוא לקוח ותיק של שופרסל. מדי שבוע הוא עורך קניות בסניף הרשת הקרוב לביתו. יום אחד, ניר קיבל הודעה למייל ולוואטסאפ, מטעם החברה עם בשורה משמחת: מתברר שהוא זכה במכשיר טלפון חדש סמסונג גלקסי S21, תמורת תשלום סימלי של 3.5 עד 7.5 שקלים בכרטיס אשראי.
"כל כך שמחתי שקיבלתי הודעה כזו", סיפר ניר. "העברתי את הפרטים שלי וחיכיתי לקבל את הטלפון שלי אבל עברו שבוע, שבועיים וכלום. התקשרתי לברר מול שירות הלקוחות ואחרי המתנה של כעשר דקות הסבירו לי שזה עוקץ".
בדיקה מהירה בחשבון כרטיס האשראי שלו הראו כי מישהו משך מחשבונו 3,000 שקלים. "הייתי בהלם. לא האמנתי עד כמה אני נאיבי. מזל שחברת האשראי באה לקראתי, והזהירה אותי שלא להתפתות יותר, וקיבלתי מהם זיכוי".
אבל לא רק ניר נפל קורבן לעוקץ שופרסל. מתברר שאלפי אזרחים, שרובם בכלל לא קונים ברשת, נפלו לתוך מלכודת הדבש הזו. הם נעקצו בעשרות אלפי שקלים וחלקם לא קיבלו זיכוי מחברות האשראי בגלל שאישרו את העסקה שנעשתה, ולכן חברת האשראי לא מחויבת לזכות אותם.
בשנה האחרונה הרימו ראש עשרות עבריינים שהונו, בשיטות מתוחכמות ביותר אלפי ישראלים, שכהם מנצלים את תמימותם או את מצוקתם של האזרחים.
אחת ההונאות הכי פופולריות בשנה האחרונה הייתה התחזות לחברות משלוחים כמו דואר ישראל, או חברת המשלוחים הבינלאומיים DHL.
עשרות אלפי ישראליים קיבלו הודעות לתיבת המייל שלהם שמחכה להם חבילה בדואר, והם חייבים להעביר את פרטיהם האישיים ולשלם 3.5 שקלים בכרטיס אשראי, על מנת שהיא תשלח לביתם. בגלל הקורונה, מאות אלפי ישראלים שביצעו משלוחים מאתרים בארץ ובחו"ל, נפלו בעוקצים הללו.
ההונאה הזו הסתכמה במיליוני שקלים, ואנשים נותרו בלי חבילה ועם חור גדול בכיסים. העבריינים מאחורי ההודעות הללו פעלו בספרד ואנגליה ביצעו אלפי רכישות בכרטיסי האשראי של בגדי מותגים, נעליים ואפילו שכפול כרטיס אשראי ומשיכת כספים.
"הזמנתי בגדים ונעליים מכמה אתרים בארץ ובחו"ל. כשראיתי את המייל מדואר ישראל חשבתי זה נראה אמיתי לגמרי, למרות שניסוח הדברים היה טיפה משובש בעברית. העברתי את התשלום עבור שחרור החבילה בכרטיס אשראי וכבר למחרת נעקצתי ב-7,000 שקלים. הייתי בהלם", סיפרה מ' מירושלים, "בחיי שלא הייתי מאמינה שמדובר בהונאה".
מי שכן קרא לעומק את המיילים, הבין שמדובר בתרמית בין השאר בגלל העברית הקלוקלת. "מיד כשקיבלתי את המייל הזה הבנתי שמדובר בעוקץ. זה לא הסתדר לי כי העברית הייתה משובשת לגמרי. התקשרתי לדואר ישראל וגם לחברת המשלוחים והם אמרו לי שאין שום חבילה על שמי וזה עוקץ", סיפר ד' מהרצליה שהיה בר מזל ובין הבודדים שעלה על ניסיון ההונאה. "גם כשקיבלתי את ההודעה שזכיתי בטלפון סלולרי משופרסל הבנתי שזו עבודה בעיניים. שמדובר בנוכלים שרוצים לגנוב את פרטי האשראי שלי".
אבל לא רק חברות המשלוחים עמדו במוקד. באחרונה היו גם אזרחים שדיווחו על הודעות לכאורה שקיבלו מנטפליקס ואמזון לגבי חבילות והעבירו את פרטי האשראי שלהם ונעקצו. גם אנשים שהזמינו צימרים באתרי אינטרנט בין סגר לסגר נחרדו לגלות שגנבו את פרטיהם וכרטיסי האשראי וחגגו על חשבונם במאות אלפי שקלים.
אין גבול ליצירתיות
הבלבול הרב ששרר בעת המשבר נוצל היטב על ידי הנוכלים בשלל דרכים. אומנם הקשיים הנפשיים שהובילו חלק מהאנשים לרכוש בלי הפסקה באונליין נוצל היטב, אבל נוכלים פעלו בשלל דרכים יצירתיות בחסות הקורונה, גם בתחום הבריאותי ואפילו הרומנטי.
קחו למשל את הודעות וואטסאפ שנשלחו למיליוני אזרחים בישראל בנוגע לבדיקות קורונה או בדיקה סרולוגית.
בחלק מהמקרים, ישראלים התבקשו למסור את פרטיהם האישיים ומספרי כרטיסי אשראי, לאחר שנאמר להם שהם חייבים להזדהות ולהיכנס לבידוד, ולאחר מכן גילו כי נמשכו מחשבון הבנק שלהם אלפי שקלים.
בחלק אחר מהמקרים היו גם נוכלים שצלצלו לאנשים והודיעו להם שהם נמצאו על יד חולים מאומתים ושלחו אותם לבצע בדיקות קורונה בדחיפות. כשהאזרחים הממושמעים היו עוזבים את ביתם- הגנבים היו נכנסים ולוקחים מכל הבא ליד. "לקחתי את כל המשפחה לבדיקות קורונה אחרי שאמרו שהיינו ליד חולה מאומת וכשחזרנו הביתה רוקנו אותו מתכשיטים ומזומנים", סיפר תושב השרון.
אחת ההונאות הכי יצירתיות הייתה של נוכל שהצהיר שהוא חוזה עתידות, והציע לגולשים לפנות אליו. מאות גולשים פנו אליו שילמו לו בביט ובכרטיס אשראי כמה עשרות שקלים. כמה ימים לאחר מכן, גילו לתדהמתם שמישהו משך מחשבונם אלפי שקלים.
"הוא הבטיח שהוא יחזיר לי את האקס שלי. שהוא בטוח שנתחתן. אמר לי להדליק נרות ולפזר מלח גס וקשקשים של דגים ברחבי הבית. העברתי לו את פרטי האשראי והוא עקץ אותי ב-4,000 שקל ונעלם", סיפרה סימה, תושבת ראשון לציון, בנימה של כעס ואכזבה.
גם חיים שביקש להחזיר לו את האקסית שעזבה אותו כחודש לפני החתונה, נעקץ על ידי 'חוזה העתידות' ב-4,500 שקל. "הוא אמר לי לשטוף את הבית באבקה לבנה, להדליק קטורת, להסיר עין הרע וללבוש בגדים לבנים כל יום במשך כמה שעות. הוא סיפר שהחזיר למאות גברים את האקסיות. העברתי לו בביט את הכסף. לא רק שהאקסית לא חזרה אליי, אף בחורה לא יצרה איתי קשר במשך שבועות", ציין חיים, "אני מרגיש מטומטם שנפלתי בפח. בגלל הקורונה נפלתי לייאוש כי הייתי נואש למצוא זוגיות ואני לא היחיד שנעקץ. הבן אדם נעלם כאילו בלע אותו האדמה".
לא רק חוזה העתידות ניצל את משבר הקורונה כדי "לעזור" לאנשים להתגבר על בדידותם. גם נוכלים שפתחו פרופילים פיקטיביים והתחזו לנשים, עקצו מאות גברים במעל מיליון שקלים."הייתי בטוח שאני מתכתב עם אישה והעברתי לה אלפי שקלים. אחרי ששכרתי חוקר פרטי לבדוק את העניין הוא גילה שמדובר בגברים ישראליים שמתחזים לנשים ועוקצים גברים רבים כמוני", סיפר ס' תושב חיפה, "בחיים לא האמנתי שיעקצו אותי בצורה כזו. בעקבות המקרה סגרתי את הפייסבוק שלי".
"לצערי מדובר בעשרות אלפי אנשים, וייתכן אף יותר, שנפלו קורבנות לאותם נוכלים, שניצלו את מחלת הקורונה, הלחץ והבלבול של האנשים כדי להונות אותם בכל מיני דרכים ציניות ולגנוב את פרטי האשראי שלהם, או את זהותם", אומר קצין חקירות במשטרה. "מדובר על רשתות של נוכלים בתחום הסייבר והדיגיטל שעקצו מיליוני אנשים בעולם, מרביתם זוהו באירופה ובאפריקה, במיליארדי שקלים. ישראל הפכה גן עדן לנוכלים ומי שנפגע מכך הם האזרחים, חברות האשראי והבנקים. הישראלים ממהרים להעביר כספים לנוכלים שמפרסמים פוסטים בפייסבוק , בלי לבדוק לעומק את הדברים".