אילהם מחמיד היא בחורה מרשימה מאוד. העובדה שהיא סובלת מלקות ראייה לא מנעה מהצעירה מאום אל־פחם להיהפך לקפטנית נבחרת הכדור שער (משחק שבו משתתפים עיוורים ולקויי ראייה) נשים ולעמוד בראש הנבחרת הישראלית למשחקים הפראלימפיים, שנערכו בשנה שעברה בריו. הנבחרת הפראלימפית נתמכת על ידי התאחדות ספורט הנכים בישראל, אחד הגופים החשובים המעודדים את התחום. אלא שהצעירה המוסלמית, שמטבע הדברים לא שירתה בצבא, שותפה גם להרכב צפוי פחות - ונחשבת לספורטאית "מאומצת" של ארגון נכי צה"ל.
מבדיקה שערך TheMarker עולה כי מחמיד אינה היחידה. בפרוטוקול ישיבת ההכנה לבחירות יו"ר הוועד הפראלימפי הישראלי, שהתקיימו בפברואר, היא מוזכרת כחלק מרשימה ארוכה של ספורטאים אולימפיים, שגם אם שירתו בצבא — אינם נכי צה"ל. בין השמות: פסקל ברקוביץ', מורן סמואל, יואב וילנסקי, גל חמרני, שי סיידה ואולגה סוקולוב.
אין חולק על כך שספורט הנכים, בוודאי הפראלימפי, הוא מטרה נעלה שיש לקדם ולתקצב. התאחדות ספורט הנכים, המהווה ארגון גג, נלחמת ונכשלת בדרישתה לקבל תקציבים זהים לענפי הספורט המקבילים לה. עם זאת, לארגון נכי צה"ל יש מנדט ברור לטפל ברווחת נכי צה"ל, כפי שהוא מצהיר בתקנון שלו: "הארגון משמש כארגון היציג של נכי צה"ל. מטרות העמותה יהיו לפעול בכל דרך חוקית כדי לארגן ולשפר את התנאים הגופניים, הנפשיים, הרפואיים, החברתיים, התרבותיים, הרוחניים והכלכליים של חבריה". אלא שבפועל הארגון מטפל רק במחצית מ–100 אלף נכי צה"ל, מכיוון שעל פי התקנון שלו, הוא מייצג רק את מי שנפגעו בשיעור נכות של החל ב–10%–19% (תלוי בשנת ההכרה).
באחרונה פנה גדי גביש, נכה צה"ל וחבר מועצת מחוז חיפה, במכתב לחברי הוועד הארצי בארגון נכי צה"ל. "כידוע, ארגון נכי צה"ל קולט ספורטאים מצטיינים כחברים לכל דבר, המקבלים תנאים שווים לאלה שמקבלים חברי הארגון, בזמן שאינם חברים בו", כתב. "אני בטוח שאף אחד מכם אינו נאיבי עד כדי כך לתת לדבר כזה לא לזכות לתגובה מיידית".
רשימה ארוכה שהגיעה לידי TheMarker כוללת שמות של עשרות אנשים שאינם נכי צה"ל, החברים בנבחרות ספורט שונות וממומנים על ידו בצורות שונות, בעשרות ומאות אלפי שקלים. המימון מיועד למלגות, נסיעות לתחרויות בחו"ל, מאמנים ושימוש במתקני בתי הלוחם, המיועדים לנכי צה"ל ובני משפחותיהם בלבד.
כך למשל, מתקציב ארגון נכי צה"ל ל–2017 עולה כי הוא מממן ב–110 אלף שקל שני שחקני בדמינטון, שינסו להשיג את הקריטריון האולימפי למשחקי טוקיו שייערכו ב–2020 — אף ששניהם אינם נכי צה"ל.
גם פולינה כצמן, ספורטאית העוסקת בתחום הרמת כוח, מתוקצבת ב–18 אלף שקל בשנה, אף שאינה נכת צה"ל. פסקל ברקוביץ', חותרת בקיאקים שאף היא אינה נכת צה"ל, ממומנת על ידי הארגון ב–120 אלף שקל בשנה; כרמית דור, המשחקת טניס שולחן, גם היא אינה נכת צה"ל, וממומנת על ידו ב–80 אלף שקל בשנה; והשחיין יואב ולנסקי ממומן ב–30 אלף שקל בשנה עבורו ועבור המאמן שלו.
את נבחרת הכדור שער, הכוללת נכת צה"ל אחת בלבד וחמש נכות אחרות, מתקצב הארגון ב–50 אלף שקל ב–2017 — שהם 25% מתקציב הנבחרת. עד למשחקים הפראלימיים האחרונים שנערכו בריו בשנה שעברה, לא כללה הנבחרת אף נכת צה"ל. בנוסף, תוקצבו יותר מ–50 איש הפועלים בקבוצות הספורט בבתי הלוחם (למשל קבוצות כדורסל), שאינם נכי צה"ל.
בתגובה לביקורת, מגן ארגון נכי צה"ל על פעילותו וטוען: "הארגון קיבל לפני שנים החלטה ערכית על אימוץ ספורטאים נכים — נפגעי פעולות איבה ונכי ביטוח לאומי קשים. גובש נוהל בנושא, שאושר על ידי הוועד הארצי בהתאם לסמכויות המוקנות לו והארגון פועל על פיו במלואו".
ביקשנו לראות את הנוהל ושאלנו מתי אומץ — אך לא קיבלנו אותו. מתגובת רשם העמותות עולה חשש כי אם אכן התקבלה החלטה כזו על ידי הוועד הארצי, היא אינה עולה בקנה אחד עם מטרות הארגון, כפי שהוא אמור לפעול לאורן. "מטרות העמותה לא השתנו לאחרונה, והן בין היתר, לאגד את נכי צה"ל, לשמור על זכויותיהם, לייצגם בפני כל מוסד, לפעול לקידום מעמדם וללוות אותם בשיקומם", נמסר מרשם העמותות. מעיון בתקנון העמותה עולה כי חברי העמותה הם מי שהוכרו כנכי צה"ל בשיעור של 10% ומעלה לפי חוק הנכים, או מי שנפגעו בעת שירותם במשמר הגבול בשיעור נכות של 10% ומעלה לפי חוק המשטרה.
בנוסף, ועדת חברוּת רשאית לקבל חבר נכה שנכותו נגרמה כתוצאה מהשתתפות בפעולה על הגנת ביטחון המדינה, ושנכותו הוכרה על ידי אחד החוקים העוסקים בכך. מעיון במסמכים שמגישה העמותה עולה כי פעילות העמותה היא לטובת חבריה, שהם ככלל נכי צה"ל. אין בידינו מידע בנוגע לפעילות שאינה במסגרת המטרות".
העתירה שהוגשה נגד היו"ר החדש
כדי להבין את הצורך באימוץ ספורטאים יש לצלול לקשרים העמוקים שבין ארגון נכי צה"ל להתאחדות הישראלית לספורט הנכים, עמותה שמתפקידה לדאוג לפעילות ספורטיבית הישגית בקרב כלל נכי ישראל.
התאחדות הנכים היא ארגון גג המאחד ארגונים רבים, שהגדולים בהם הם איל"ן, בית חינוך עיוורים וארגון נכי צה"ל (אנ"צ). אף שאנ"צ הוא רק אחד מכמה ארגונים, וההתאחדות אמורה להיות גוף עצמאי, הרי שקיימת חפיפה גדולה בין שני הגופים האלה. כך למשל, במארס הוגשה לבית המשפט המחוזי בקשה בהולה לביטול תוצאות הבחירות לתפקיד יו"ר ההתאחדות הישראלית לספורט הנכים, לאחר שלתפקיד נבחר חיים בר, שמשמש במקביל כיו"ר ארגון נכי צה"ל.
"מדובר בפעם הראשונה בתולדות ספורט הנכים שיו"ר אגודה מבקש להיבחר, ונבחר לתפקיד יו"ר ההתאחדות", כותב עו"ד אייל יפה. "מדובר בניגוד עניינים מובנה ובהפרה בוטה של הקוד האתי...". העתירה עוד לא התבררה.
היו"ר הקודם, דני בן אבו, כיהן בתפקידו במשך 12 שנה, במקביל להיותו המשנה ליו"ר ארגון נכי צה"ל חיים בר. בנוסף, מנכ"ל ארגון נכי צה"ל, חיים רונן, היה עד לאחרונה חבר בהנהלת ההתאחדות, וכן בהנהלת הוועד הפראלימפי, הפועל בתוך התאחדות ספורט הנכים. רונן יצא למשחקים הפראלימפיים בריו כנציג ארגון נכי צה"ל, שאליהם יצא גם בן אבו, בכובעו כיו"ר ההתאחדות והוועד הפראלימפי.
כדי לזכות בתפקידים החשובים האלה, שנעשים בהתנדבות, אך כוללים לא מעט מנעמים, שהעיקריים שבהם הן נסיעות לחו"ל, למשל לאולימפיאדות הנכים הנערכות במקומות שונים בעולם, נדרש כוח אלקטורלי, שמגיע מקרב הספורטאים.
"על פי תקנון התאחדות ספורט הנכים, כדי להיות חבר הנהלה, אתה, כארגון־חבר, צריך להוכיח כמות ספורטאים ואיכות", מתאר גורם מקורב. "באשר לכמות, איל"ן ואנ"צ מציגים את המספר הגדול ביותר — יותר מ–500 ספורטאים במסלול התחרותי־הישגי. איכות נבדקת לפי רמת ההישגים בתחרויות ואליפויות בישראל, באירופה ובעולם, וכן במשחקים הפראלימפיים. כל הישג כזה מקבל ניקוד, וככל שההישג גבוה יותר — הניקוד גבוה יותר. כשאנ"צ 'מאמץ' ספורטאים שהם אמנם נכים, אך אינם נכי צה"ל, הוא מקבל את הנקודות גם עבורם. המשמעות: יותר חברים בהנהלת ההתאחדות, שמאפשרים לשלוט בה וליהנות ממנעמיה".
באותו פרוטוקול ישיבה שהוזכר בתחילת הכתבה, נחשפת הרשימה של "מאומצי" ארגון נכי צה"ל (הארגון סירב להעביר את הרשימה), הכוללת 20 ספורטאים, בהם תשעה כלל אינם נכי צה"ל. ניקוד האיכות שנקבע הוא 135.3 נקודות. לשם השוואה, ספורטאים המייצגים את איל"ן מעניקים לו 89.5 נקודות איכות, ולבית חינוך עיוורים — החבר השלישי הגדול בהתאחדות הישראלית לספורט נכים — 13.5 בלבד. מספר הנציגים במוסדות ההתאחדות והוועד הפראלימפי, נעשה על פי החלוקה הבאה: חמישה מארגון נכי צה"ל, שלושה מאיל"ן, ונציג אחד מבית חינוך עיוורים. במלים אחרות, ארגון נכי צה"ל יכול לבחור את יו"ר התאחדות ספורט הנכים בישראל, ובהתאמה — את יו"ר הוועד הפראלימפי, על פי רצונו.
תנאי ההעסקה של בת הזוג של המנכ"ל
החיבור האישי בין אנ"צ להתאחדות לא נגמר בבעלי התפקידים דני בן אבו, חיים רונן וחיים בר. היועץ המשפטי של ההתאחדות הוא עו"ד גדי בלושטיין, המשמש יועץ חיצוני בהסכם ריטיינר, אלא שמשרדו קיבל יותר מפעם אחת עבודת ייעוץ גם עבור ארגון נכי צה"ל.
כך למשל נכתבה מטעם משרד בלושטיין חוות דעת בנושא הערות מבקר המדינה באשר להקמת בית לוחם חדש באשדוד. העיר היא חלק ממחוז השפלה, שעליו אחראי בארגון דני בן אבו (במקביל לתפקידו כמשנה של יו"ר הארגון חיים בר), שהיה באותו זמן שבו ניתנה חוות הדעת גם יו"ר התאחדות ספורט הנכים, השוכרת את שירותיו של בלושטיין. באחרונה כתב בלושטיין, בתפקידו כיועץ ההתאחדות, את חוות הדעת שאיפשרה את מינויו של בר לתפקיד יו"ר ההתאחדות.
חיבור אישי יותר מגיע מכיוון ספקית שירותי הגרפיקה הוותיקה של התאחדות ספורט הנכים, חלי דניאל, בעלת חברת ER studio, שנהפכה זמן רב לאחר שהתחילה לספק שירותים להתאחדות, לבת זוגו של רונן, מנכ"ל ארגון נכי צה"ל וחבר הנהלת ההתאחדות, שעבורה היא עובדת.
ב–2014 הוחלט כי אופן התשלום שתקבל יהיה בריטיינר חודשי לא גבוה. ממידע שהגיע ל–TheMarker עולה כי רונן היה מעורב באופן פעיל במשא ומתן על גובה הריטיינר. "מדובר בסיטואציה הזויה", אומר גורם המכיר את הנושא, "יושב מנכ"ל אנ"צ מול מנכ"ל ההתאחדות, ומנהל משא ומתן כספי בשם בת הזוג שלו, שתיתן שירותים להתאחדות, שהוא יושב בהנהלתה". שני בני הזוג מכחישים בתוקף את הטענה.
במקרה אחר הציעה דניאל את שירותיה להוצאת חוברת המסכמת את פעילות ההתאחדות, אך ההצעה שהגישה היתה גבוהה ב–3,000 שקל משתי ההצעות האחרות. "המנכ"ל עבר מסע לחצים קשה מצד אנשים המעורבים בארגון ובהתאחדות כדי שהיא תקבל את העבודה", אומר מקור מקורב, "מנכ"ל ההתאחדות החליט שלא לקבל החלטה וגנז את הפרויקט כולו".
בסוף 2014 התחיל ארגון נכי צה"ל להיערך לקראת יום ההוקרה הראשון לנכי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה, שעליו הוחלט במשרד ראש הממשלה. את סכום ההשתתפות ממשרד התרבות והספורט — 300 אלף שקל — קיבלה ההתאחדות כספק של משרד הספורט, ועל פי דו"חות שהגיעו ל–TheMarker, הוא הועבר במלואו לארגון נכי צה"ל, שאמור היה להפיק את הפעילויות באותו היום.
דניאל שלחה הצעת מחיר לשירותי גרפיקה בספטמבר 2014, בסך של יותר מ–46 אלף שקל, שאותה קיבל גם בן זוגה. היא התחילה לעבוד, לכאורה עבור הוועד הפראלימפי שמשלם את הריטיינר שלה, אך בפועל עבור יום ההוקרה שמארגן אנ"צ. כמה שבועות מאוחר יותר היא שלחה את הצעתה ל"סמל הנבחר", שאותו הציגה באי־מייל, שעליו מכותב גם רונן.
ואולם ארגון נכי צה"ל טען בתגובה כי "אין ולא היתה כל התקשרות בין חלי דניאל לארגון נכי צה"ל בנושא יום ההוקרה". דניאל גם טוענת כי רונן "לא היה מעורב בסקיצות".
עבודתה של דניאל עבור יום ההוקרה הופסקה עם כניסתה של עמותה חיצונית לפרויקט. זה לא מנע ממנה לשלוח בנובמבר 2014 לוועד הפראלימפי חשבונית עבור חלקה: "עיצוב לוגו וקונספט ליום הוקרה בריף". בתחתית החשבונית מופיעה חותמת גדולה של הוועד הפראלימפי ישראל, שהוגדרה כעבודה נוספת מחוץ לריטיינר, עם ציון סעיף תקציבי — שיווק אנ"צ.
כשבוע מאוחר יותר קיבל מנכ"ל נכי צה"ל חיים רונן פנייה ממנכ"ל ההתאחדות דאז: "אבקש את אישורך לחייב את אנ"צ בגין התשלום שבו הוועד הפראלימפי נשא לטובת יום ההוקרה לפצועי מערכות ישראל ופעולות האיבה". לפנייה צורפה החשבונית. לדברי ההתאחדות, "התשלום שולם במלואו על ידי הוועד הפראלימפי עבור עבודה שנעשתה עבורו ולמענו, כאמור מסעיף תקציבי 'פרסומים ויחסי ציבור', ולא התקבל שום החזר בגינו מארגון נכי צה"ל".
מארגון נכי צה"ל נמסר בתגובה: "אין ולא היתה כל התקשרות בין חלי דניאל לארגון נכי צה"ל בנושא יום ההוקרה. חיים רונן לא ניהל את המשא ומתן בנושא הריטיינר של חלי דניאל מההתאחדות, ממשרדו באנ"צ. דני בן אבו לא מעורב ולא מאשר תשלומים לספקים בהתאחדות.
"היה מקרה בודד שהועבר לטיפולו של עו"ד בלושטיין בתחילת 2015 — עתירה מנהלית בנושא מכרז מלווים לנכי צה"ל, שפירסם משרד הביטחון. הטיפול בתיק כלל הגשת עתירה מנהלית, שלא נדונה כלל, הואיל ולאחר הגשתה משרד הביטחון הודיע על ביטול המכרז. עו"ד בלושטיין דיווח להתאחדות על הטיפול האמור בזמן אמת".
מהתאחדות ספורט הנכים נמסר בתגובה: "דני בן אבו, בתפקידו כיו"ר עד לאחרונה, לא היה מעורב ולא אישר תשלומים לספקים בהתאחדות. חיים רונן לא היה מעורב בקביעת תנאי העסקתה של חלי דניאל בהתאחדות".
חלי דניאל מסרה בתגובה: "אני עובדת עם ההתאחדות לספורט נכים כ–14 שנה, תחת ארבעה מנכ"לים שונים, וזמן רב לפני שהכרתי את חיים רונן. המשא ומתן בכל הנוגע לריטיינר של ההתאחדות נעשה על ידי באופן אישי מול מנכ"ל ההתאחדות לספורט נכים. חיים רונן לא היה מעורב בסקיצות שהכנתי עבור ההתאחדות לספורט נכים".
בין TheMarker לארגון נכי צה"ל והתאחדות ספורט הנכים מתקיימים כמה הליכים משפטיים בשל כתבות קודמות
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
לנסוע עם המשפחה לטיול בפסח - ולדעת שאתה יכול למות
קריסת היי-קיו, מאחורי הקלעים: האישה שניהלה בפועל את החברה