בעיצומו של משבר הקורונה והגבלות התנועה בין ערי ישראל, בלשי היחידה המרכזית במשטרת מחוז תל אביב ניהלו מעקב סמוי אחר אישה בשנות החמישים לחייה. אותה אישה הייתה בעבר אלופת ישראל באתלטיקה וייצגה את המדינה גם באליפויות באירופה, אך בימים האלה היא חשודה בניהול רשת מכוני ליווי שגלגלה עשרות מיליוני שקלים ופעלה בשכונות שקטות ברמת גן, רעננה, פתח תקווה וגבעתיים.

במהלך המבצע המשטרתי שזכה לשם "חורף דיסקרטי", גילו החוקרים כי מכוני הליווי בראשות האתלטית העסיקו צעירות ממזרח אירופה שהגיעו לארץ במסווה של עובדות בתחום העיסוי הרפואי. לצד האתלטית נעצרו שש נשים ושני גברים נוספים. מעצרה של אלופת ישראל לשעבר הוארך עד היום (שישי), והסניגורית מטעמה, עו"ד אורית חיון, מסרה: "בשיחה ראשונית איתה היא הכחישה כל קשר וטענה כי היא עוסקת בעיסויים".

רשת הסחר בנשים שנחשפה בתקופת הקורונה היא רק חוליה אחת בשרשרת של מאות מכוני ליווי שפועלים בתל אביב וסביבתה, אך גם בחיפה והקריות ובאזור לכיש. גורם במשטרה דיווח ל-mako כסף כי המכונים מגלגלים מאות מיליוני שקלים במהלך חודשי הקורונה, ורובם הולבנו באמצעות רכישת בגדים, כלי רכב יוקרתיים ונכסים או אוחסנו בכספות ביתיות מאובטחות. הגורם מסביר כי רוב הנשים שנקלעו לעבודה במכוני ליווי הן ישראליות, אך ישנן גם נשים ממזרח אירופה שהגיעו לישראל בתור תיירות.

בעלי מכוני הליווי הם לא היחידים שהרוויחו הון עצום במהלך משבר הקורונה. גורמים המעורים בשוק הסמים מדווחים כי הביקוש לסמים קלים זינק במאות אחוזים, ומעריכים כי המחזור הכספי בין החודשים פברואר ומאי הגיע לרבע מיליארד שקלים לפחות. את הקופון גוזרו סוחרי הסמים בטלגרם, אך גם הבעלים של מאות מעבדות ההידרו במרכז הארץ ועשרות החממות שפלו בשטחי אש בנגב.

"רוב הצרכנים שלנו הוצאו לחל"ת או נאלצו לעבוד מהבית, ולכן הם ביקשו לרכוש כמויות גדולות של קנביס כדי לא להפר את הסגר", גילה סוחר בטלגרם. "השליחים עבדו מסביב לשעון עם אישורים מזויפים וסיפקו סמים לעשרות אלפי הצרכנים שלי בתל אביב והסביבה. עמדנו בביקוש וגם המגדלים עשו אקזיט יפה באותה התקופה", הוסיף. "אני העסקתי חמישה עובדים שפוטרו מעבודתם כשליחים והם הרוויחו עשרות אלפי שקלים".

גם ענף זיוף הכסף שגשג במהלך משבר הקורונה; רק לאחרונה חשפה המשטרה מעבדה לזיוף שטרות במרכז הארץ, אך זו הייתה רק טיפה בים. לפי ההערכות, שטרות בשווי 200 שקלים לצד מטבעות בשווי עשרה שקלים זויפו בהיקפי ענק בעשרות מחרטות ומעבדות ביתיות שעבדו מסביב לשעון, גם בשבתות ובחגים. הכסף המזויף הופץ במרכולים וגלגל בין חמישים למאה מיליון שקלים.

 

הכסף שנתפס וחשוד כמזויף (צילום: דוברות המשטרה)
שטרות מזויפים. אילוסטרציה | צילום: דוברות המשטרה

לצד הזייפנים, גם החלפנים הלא חוקיים נהנו מן ההפקר. עם סגירת הצ'יינג'ים, החלפנים השכונתיים מכרו דולר ואירו לכל דורש. למרות ביטול הטיסות לחו"ל, אזרחים רבים החליטו לקנות מטבע זר מתוך תקווה ששער המטבעות יעלה והם ירוויחו אלפי שקלים.

תחום נוסף שגלגל מיליארדי שקלים היה זיוף החשבוניות. בעלי עסקים הקימו חברות קש והפיצו חשבוניות פיקטיביות במיליארדי שקלים, מתוך מחשבה שרשויות החוק והאכיפה עסוקות במשבר הקורונה. למרות זאת, רשות המיסים עצרה עשרה בעלי עסקים שהפיצו חשבוניות פיקטיביות ובקרוב יוגשו נגדם כתבי אישום.

במשטרה מציינים כי גם ענף האלכוהול המזויף פרח במהלך השבתת המשק. שוטרים ואנשי רשות המיסים חשפו מפעל בדרום תל אביב שייצר אלכוהול מזויף, ועל פי החשד סיכן את בריאות הצרכנים. אך התמונה הגדולה רחבה בהרבה: בעקבות משבר הקורונה נוצר ביקוש לאלכוהול זול מצד אנשים שנפלו כלכלית, במיוחד וודקה ויין. כך, מספר מפעלים לייצור אלכוהול מזויף הוקמו ברחבי הארץ ובעליהם גרפו מיליוני שקלים לאחר שהבקבוקים נחטפו מהמדפים.

"היו המון עסקים לא חוקיים שגלגלו מיליארדי שקלים בחודשי הקורונה. המשטרה ורשות יטפלו בכל מחוללי הפשיעה שמלבינים הון ומעלימים מיסים", סיכם קצין בכיר במשטרת ישראל.