מי מאיתנו לא חולם לעזוב בקול תרועה את העבודה היומיומית ולהצליח להתפרנס או אפילו רק לייצר הכנסה צדדית מהתחביבים והתשוקות שלנו. יש מי שלא הסתפקו בפנטזיה ועם הרבה עבודה קשה (ואלי גם קצת מזל) הצליחו למנף את התחביבים והאהבות הללו להכנסה נוספת, ולעיתים לעסק של ממש. יש מה ללמוד להם.

לילו פניקס שלו (29) שימשה במשך כמה שנים כמנהלת אדמיניסטרטיבית בסטארט אפ קטן שנסגר לפני כמה חודשים, ומאז היא בעלת עסק לאיפור ועיצוב שיער.

"בגלל שאני אם חד הורית הרגשתי שאני לא יכולה להרשות לעצמי להיות יצירתית מידי לאחר שמקום העבודה שלי נסגר ובאופן טבעי חיפשתי עבודה באותו התחום", מספרת פניקס, "מצאתי עבודה דומה והצלחתי אפילו לשדרג את השכר אבל מהר מאוד התחלתי להרגיש שמשהו לא עובד וגם הגוף שלי אותת בצורה חד משמעית שאני לא במקום שבו אני אמורה להיות ופתאום היה נראה שכל אפצ'י ברדיוס של 50 מטר מוצא את דרכו להדבק היישר אלי ולרתק אותי למיטה לכמה ימים".

 


פניקס התפטרה אחרי כמה שבועות, והחליטה לנצל את הזמן, ואת דמי האבטלה, כדי לבנות את עצמה כעצמאית בתחום שאותו אהבה: איפור ועיצוב שיער. "תחום הביוטי הוא תחום שתמיד נמשכתי אליו ולפני כשש שנים הקמתי בלוג אופנה והגיגים. באופיי אני אוטודידקטית ובתקופת לימודי ב'שנקר' הייתי עושה תסרוקות מיוחדות לחברותי בכיתה והן תמיד זכו לאהדה רבה. כדי להתניע את העסק הרמתי קול בפייסבוק וביקשתי שיתנו לי הזדמנות להתחיל ותוך דקות ספורות סגרתי את העבודה הראשונה".

לילו פניקס (צילום: אורלי אלקלעי)
לילו פניקס | צילום: אורלי אלקלעי

מה היקף העבודה שלך בתחום זה?
"עבודה חלקית בתקווה שתהפוך במהרה למשרה מלאה". 

מה הטיפ לכל מי שרוצה להפוך את התחביב להכנסה?
"אם אתם ממש אוהבים לעשות משהו, תעשו ממנו כמה שיותר גם בלי לחשוב על ההכנסה. אם תהיו מספיק טובים, מספיק מקצועיים ומספיק איכותיים, התחביב יהפוך להכנסה כמעט מעצמו, גם אם הכנסה צדדית בלבד".

להפוך התמכרות לאינסטגרם לתלוש משכורת

הילה גלס (32) עבדה במשך חמש שנים כעוזרת פרלמנטרית כנסת. "כשיצאתי לחופשת לידה היו לי הרבה תהיות לגבי המשך הדרך המקצועית, כי מדובר בעבודה אינטנסיבית וגם הנסיעות לירושלים לא היו פשוטות", היא מספרת, "חבר משותף הפגיש אותי עם שני חבר'ה צעירים שבדיוק הקימו את חברת SHARE שמתמחה בחיבור בין מותגים מובילים לבין מובילי דעת קהל ברשתות חברתיות. החלטתי לקפוץ למים בלי לדעת בדיוק לאן אני נכנסת אבל עם תחושה פנימית טובה. בתחילת הדרך ישבנו במרתף בלבונטין והיום שנתיים אחרי, בזכות החזון שלנו ועבודה קשה הפכנו לאחת החברות המובילות בתחום עם נפח של יותר מ-60% מהשוק, ומשרדים מסודרים, צוות עובדים ורשימת לקוחות שהולכת וגדלה".

איך העבודה משתלבת בתוך האהבה שלך לאינסטגרם?
"אני מאוד אוהבת אומנות ואופנה וזאת אחת הסיבות שאני כל כך מתחברת לאינסטגרם ומבלה בה שעות רבות מידי יום. העובדה שאני עובדת בתחום שיפרה באופן טבעי את השפה הויזואלית בחשבון הפרטי שלי ואין ספק שיש לי מזל גדול שזכיתי בעיסוק שהוא חלק מהאהבה שלי".

לילו פניקסמתוך האינסטגרם של הילה גלס (צילום: מתוך instagram)
מתוך האינסטגרם של הילה גלס | צילום: מתוך instagram

גם זהר נתיב-גולן (36) חובבת אינסטגרם מושבעת, מצאה דרך יצירתית להפוך את ההתמכרות לרשת הויזואלית הזו להכנסה, וכיום היא מדריכת סדנאות והדרכות אישיות לבעלי עסקים לצילום בסמארט פון לצורך העלאת התמונות לאינסטגרם.

"כיוון שאני מגיעה מעולם הלייף סטייל והאסתטיקה יש לי באופן טבעי את החיבה ליצירת קומפיזציות והבנה בצילום מיתוגי", מספרת נתיב-גולן, "בעבר רכשתי מצלמה מקצועית ועברתי הדרכות און ליין כדי ללמוד לצלם בצורה מקצועית אולם המצלמה הייתה כבדה ולאט לאט זנחתי אותה וצילמתי יותר ויותר באמצעות הסמארטפון.  עם הזמן הבחנתי במעורבות שנוצרת ברשתות כאשר אני מקפידה על פרסום תוכן מעניין ותמונה חזקה והבנתי שבזכות ההקפדה הזו אפשר להעביר כל מסר בצורה הרבה יותר טובה ובזכות הקפדה על שפה ויזואלית משלי אנשים שמים לב אלי ויודעים לזהות את טביעת האצבע שלי".

באיזה שלב השימוש באינסטגרם הפך מתחביב למקצוע?
"לפני מספר חודשים חברות שלי פתחו קבוצה בוואטסאפ בשם 'אינסטה זורה' והציבו אותי בפני עובדה מוגמרת ומאז אני מעבירה סדנאות לכל מי שמעוניין ללמוד, להבין ולשפר את הפעילות שלו באינסטגרם".

מה הטיפ לכל מי שרוצה להפוך את התחביב להכנסה?
"קודם כל תתחילו בקטן - למרות שזה החלום של כולנו להפוך תחביב להכנסה של ממש זה ענין לא פשוט ועשוי לקחת שנים. בשלב ראשון בצעו ניסוי עם הסביבה הקרובה שלכם ותבינו דרכם אם בכלל קיים צורך בשירות או במוצר שאתם מעוניינים לספק.

"אם צלחתם את השלב הראשון השקיעו בתכנית פעולה מסודרת שתכלול גם את הפרטים שרובנו פחות מתחברים אליהם כמו גביית כספים מלקוחות, ניהול חשבונות וכיוצא בזה.

"ולבסוף, אם החלטתם להפוך את התחביב לעיסוק שלכם הקפידו על העשרה מקצועית כי כמו בכל תחום גם פה, התחרות גדולה ונדרשת מידה רבה של מקצועיות כדי לספק ערך אמיתי ללקוחות ולהצליח לשרוד עסקית לאורך זמן."

הפריסבי בחר בי

לירדן בורוקוב יש תחביב מענין במיוחד: פריסבי, או בעברית: צלחת מעופפת. כיום הוא מנהל "בית הספר לאומנויות הצלחת המעופפת -Fresh Ultimate".

"האמת היא שנכון יהיה לומר שהפריסבי בחר בי", אומר בורוקוב, "בתחילת כיתה ח' נערכה תצוגה של מספר ענפי ספורט בבית ספר שבו למדתי במסגרת תכנית ספורט של עיריית רעננה. שחקני הפריסבי נתנו הופעה אקרובטית של ממש ברמה מאוד גבוהה. לא הכרתי את הענף לפני והתצוגה הזו הדליקה אותי ונרשמתי לחוג. מכאן הדברים פשוט קרו מעצמם והכרתי אנשים נהדרים שהיו רשמית המאמנים שלי בפריסבי אבל מהר מאוד הפכו ליותר מזה ועזרו לי אפילו עם שיעורי הבית במתמטיקה.

לירדן בורוקוב וקבוצת פריסבי
לירדן בורוקוב וקבוצת פריסבי

"כשהגעתי לכיתה י"א התחלתי לאמן בעצמי וכשהשתחררתי מהצבא כבר היו שלוש קבוצות שהתחרו האחת נגד השנייה וכיום יש ליגה של ממש, למעלה מ-400 ילדים שלומדים בתוכניות שלנו ברחבי הארץ ומידי שנה נציגות ישראלית טסה לייצג את ישראל בטורנירים בחו"ל".

כשהחיבה לאודם הופכת לפרנסה

שנטי גדרון (28) נראית בעצמה כמו חלום שהתגשם: היא יפה, אינטיליגנטית ושנונה, יודעת להתאפר באופן מקצועי ומרוויחה כסף מלצלם ולכתוב על כך.

"אני מאוד אוהבת את תחום הביוטי ובגלל שאני עובדת כדיילת אוויר אני מכירה ומתנסה בהרבה מאוד מוצרי ביוטי שלא נמצאים בארץ ושלא מוכרים פה וחבל שכך", מספרת גדרון, "בשנת 2011 לא היו כמעט בלוגים בנושא ובגלל שאני מאוד אוהבת לכתוב החלטתי לפתוח את הבלוג תחת השם: the funny bunny. הבלוג הלך והתפתח ונהיה יותר ויותר פופולארי ובהמשך התחלתי לקבל לסקירה מוצרי ביוטי שבעבר הייתי מוציאה עליהם לא מעט כסף. בנוסף, התחלתי לקבל הצעות לשיתופי פעולה מסחריים ליצירת תוכן שיווקי בתשלום ואני בוררת אותם בפינצטה כדי לשמור על הרמה הגבוהה של התכנים בבלוג. לפני כשנתיים פנו אלי ממגזין 'סגנון' וכיום אני כותבת על התחום גם בו".

שנטי גדרון (צילום: וירה חרופה)
שנטי גדרון | צילום: וירה חרופה

מה הטיפ לכל מי שרוצה להפוך את התחביב להכנסה?
"הדבר הראשון הוא למצוא את השפה האישית ואת האמירה הייחודית. כשמדובר באינטרנט בגלל ריבוי התכנים חשוב מאוד להקפיד על תוכן ייחודי ומעניין שיהפוך להיות מזוהה עם מי שיוצר אותו. בהמשך, חשוב להתמיד משום שפעמים רבות מה שעומד בין רעיונות לבין הצלחה הוא יכולת ההתמדה לאורך זמן והסבלנות. לבסוף חשוב גם להיוועץ במישהו שאנחנו סומכים עליו וליצור מידי פעם אבני דרך להמשך".