סטודיו עדיים מכל הלב הוא סטודיו לא שגרתי. בסטודיו מועסקים אך ורק אנשים הנמצאים בשלבים שונים של הליך שיקום נפשי. כל אחד מעובדי המקום עובד בהתאם למערכת שעות גמישה הנקבעת מראש ומותאמת ליכולתו ולצרכיו. כל עובד לומד, מתפתח ולוקח חלק בצדדים השונים של העשייה, מרוויח את לחמו בכבוד והופך חיוני בעיני עצמו, לסטודיו ולחברה.

את הסטודיו הקימה יען נווה, עובדת סוציאלית בהכשרתה וקצינה לבריאות הנפש בצבא קבע,  יחד עם גיסתה איילת. הכל החל כאשר מקום עבודתה של איילת נסגר וההשתלבות בחזרה בשוק העבודה בגיל מאוחר התגלתה כלא פשוטה. נווה, אשר למדה בעברה צורפות וחדוות היצירה ליוותה אותה עוד מילדותה, הציעה שיפתחו יחד סטודיו ביתי לתכשיטים ויהפכו את התחביב למקצוע.

כיוון שהסטודיו לא שימש את יען, שעסקה בשלב זה בחייה בעיקר בהתנדבות, למטרות פרנסה, היא החליטה להפוך אותו למקום התנדבותי שישרת את הקהילה והחלה להעסיק אנשים הנמצאים בהליך שיקום נפשי. תחילה הועסקה עובדת אחת וכשהעסק התפתח, גדל ועבר לסטודיו משלו, התווספו עובדים נוספים.

"בחינוך דתי לומדים שיש דרגות לצדקה, כאשר הגבוהה מכולם היא לא לתת את הכסף, אלא את היכולת להרוויח אותו בכבוד. ללמד את הדייג להשתמש בחכה", מסבירה נווה את ההחלטה הלא שגרתית, "האדם לו עוזרים מרגיש שהוא שווה משהו, דבר הגורם להתחזקותו האישית ובראייה רחבה וכללית יותר, אנשים אלו הופכים להיות אזרחים טובים ומועילים יותר לחברה של כולנו  הופכת טובה יותר באופן ממשי".


גם אצל לילי ודורון פסקינו תרומה היא ערך מרכזי בתפעול העסק שלהם. השניים הם היבואנים הגדולים ביותר של שיער אדם טבעי לישראל ותורמים רבות לחולות אונקולוגיות. "תרומתנו העיקרית היא לחולות סרטן שעברו טיפולי כימותרפיה ובעקבות כך איבדו את שיערן. אנחנו מפעילים המספרה ההתנדבותית בבית החולים תל השומר יחד עם מעצב השיער אילן מרגלית ומספרת A-Z. אל המספרה הפועלת כל יום מהשעה 9:30 עד השעה 13:00 מגיעות חולות, שמות את פאותיהן לטיפול (חפיפה, פן, מילוי וסידור), ללא עלות כספית ובסיום הטיפול מגיעות לאסוף אותה", מסבירו דורון פסקינו.

בנוסף מדגיש פסקינו כי מי שלא יכולה לרדת בעצמה למספרה מקבלת טיפול VIP במחלקה. "אנחנו גם מעניקים פאות חינם לחולות מעוטות יכולת, עליהן אנו מקבלים דיווחים ובקשה מהעובדת הסוציאלית של בית החולים. לעיתים מגיעות אלינו נשים חולות  למספרה ה'רגילה' שחוששות שיאבדו את שיערן בעתיד בעקבות טיפולים, לפני שהדבר קורה בפועל. אנו מציעים להכין להם פאה מותאמת אישית, בהתאם למידות הראש מבעוד מועד ומבטיחים כי אם לא יהיה בה צורך נמצא שימוש לפאה ולא גובים תשלום, בעצם סופגים את העלות והעבודה".

היציאה ממעגל הרווח וההפסד הכלכליים אל עבר הרווח הקהילתי מתפשטת אל יותר ויותר עסקים, שמגלים שלא צריך לוותר על האופי העסקי של הפעילות כדי לתרום לסביבה הקרובה והרחוקה. כל עסק עושה זאת בדרך שונה. מתחם התחנה בירושלים, למשל, מפעיל עסקים רבים ובמקביל נערכות פעילויות חברתיות רבות למען ובשיתוף הקהילה. המתחם מעניק תשתית רחבה ואף מממן תוכן תרבותי מגוון עבור ולמען הקהילה, הכולל בין היתר ערבי ומסיבות התרמה, ערבי קונספט, פסטיבליים ועוד הנערכים לעיתים תכופות.

אין תמונה
דורון פסקינו מתנדב במחלקה האונקולוגית בתל השומר

"ברגע שמובא אל שולחננו תוכן איכותי בעל עניין קהילתי, אנו עושים הכל על מנת לקדמו ולהוציאו לפועל, החל מהשכרת המקום, סאונד, תאורה, הקמות, במות, דוכנים, דואגים לכל עניין הרישוי והבירוקרטיה והכל ללא עלות כספית" אומר יוסף קנדיאטי, מנהל השיווק והתוכן של המתחם,  "בין הארגונים איתם אנו עובדים ניתן למצוא את One Family, למען משפחות נפגעות טרור, והאגודה למלחמה בסרטן".

אין מה לעשות עם הסחורה? תרמו אותה

רשת חנויות האופנה מאיושה בבעלותו של גילי רעני, תורמת כבר מספר שנים בגדים לבית השנטי, שמטרתו לסייע לנוער בסיכון. "חשבנו על העניין, כאשר הצטברו אצלי במחסן בגדים מקולקציות קודמות ועודפים שלא נמכרו. במצב כזה עמדו לנגד עיני שתי אלטרנטיבות - להציעם במחירים זולים במיוחד ולהיפטר מהם ברווח מועט או לתרום אותם לנערים ונערות שעבורם זהו ממש צורך בסיסי ולא עוד חולצה או שמלה. בסופו של דבר החלטתי לתרום את הבגדים, לאחר שהורדתי מהם את התוויות ובעילום שם לבית  השנטי.אומנם לא הרווחתי כספית מהעניין, אבל את תחושת הסיפוק לא ניתן לאמוד בכסף".

רשת קמדן אנד שוז, רשת אופנת ביגוד, הנעלה ואקססוריז שומרת על קשר רציף עם מספר עמותות ביניהן עמותת "רוח נשית", שעוזרת לנשים נפגעות אלימות לעמוד על רגליהן ולפתח עצמאות כלכלית. הרשת תורמת לעמותה פריטים חדשים וישנים. ואנחנו תורמים להם כמויות של פריטים, גם עודפים וגם חדשים.

קצב עבודה שונה

על פי נתוני משרד הכלכלה אחד מתוך כל חמישה אנשים בישראל בגילאי העבודה הוא אדם בעל מוגבלות. מדובר בכ-18 אחוזים מאוכלוסיית ישראל. אל מול הגידול העקבי באוכלוסיית אנשים עם מוגבלויות בולטים נתוני ההעסקה הנמוכים שלהם. כ-51 אחוזים בלבד מועסקים בשוק העבודה לעומת 72 אחוזים מן האוכלוסייה ללא מוגבלויות. רבים מן העובדים שכבר כן מצאו מקום עבודה מועסקים בעבודות שלא הולמות את כישוריהם או השכלתם. הנתונים האלה מטרידים לאור החוק המחייב כל עסק המעסיק למעלה מ-25 עובדים להעסיק עובדים עם מוגבלויות ולקדם את ייצוגם ההולם.

רשת SELECT, רשת חנויות ביגוד לואו קוסט לכל המשפחה, מעסיקה כ-300 עובדים, מהם רבים בעלי מוגבלויות. "אנחנו מעסיקים אנשים עם לקויות ומוגבלויות אישיות, החל מפגועי נפש ועד פגיעות שכליות ברמות שונות, שעוזרים לנו רבות בפתיחת חנויות למשל, פתיחת סחורה, סידורה וכדומה. חלק מהעובדים נקלטים בהצלחה ומשתלבים בצורה נהדרת, חלק פחות. מנהלי הסניפים אצלנו מוכשרים בקליטת עובדים מסוג זה, מכשירים אותם, קשובים לצרכיהם ומטפלים בהם בכפפות של משי. בסניף כפר סבא ישנה בעלת מוגבלות הנמצאת עמנו ברשת כבר 7 שנים", אומר מנכ"ל הרשת אלון דויטש.

אין תמונה
יען נווה בעבודה בסטודיו עדיים מכל הלב

"אנשים בעלי מוגבלויות שונות אינם שווים לעובדים מן המניין", מסכימה נווה, "קצב העבודה הוא שונה, ההתמדה לא תמיד רציפה ונדרשות הפסקות רבות יותר מאלו הניתנות לעובדים 'רגילים'. מחובתנו  כבעלי העסק ללמוד את החוזקות, החולשות והרגישויות ולתת לעובד לעשות את הדבר בו הוא טוב, בו יוכל לתרום באופן ממשי ושני הצדדים יוצאים נשכרים".

נווה אומרת שבתחילה לא פרסמה את דבר העובדה כי העובדים שהיא מעסיקה הם בעלי מוגבלויות אך אחר כך שינתה את דעתה  בזכות הלקוחות. "הן אמרו לי שברגע שאפרסם זאת אנשים רבים שגרים במקומות רחוקים, יעדיפו פעמים רבות לעשות את המאמץ ולהגיע לסטודיו מאשר ללכת לחנות תכשיטים האהובה עליהם ליד הבית".

תורמים ומקבלים הטבות

"הממשלה מעודדת עסקים קטנים וגדולים כאחד להיות מעורבים חברתית ולתרום ועושה זו על ידי מתן הקלות והטבות שונות במס. עסק של עובד יחיד יהיה זכאי לקבלת החזר מס של 35% מערך התרומה, בעוד שחברה גדולה, אשר בהתאם למס החברות משלמת 25% מס מגובה ההכנסות, תהיה זכאית לזיכוי לפי אותם האחוזים, משמע 25%", מסביר רואה החשבון משה הרפז, "חשוב להדגיש כי הגוף הנתרם חייב להיות מוסד ציבורי מוכר, שכן פעמים רבות קיימת הטעייה בנושא זה והתורם לא יהיה זכאי להחזר".

האם יש הבדל מבחינת תרומת סחורה לבין תרומה כספית?
"מבחינת מס הכנסה אין הבדל בין תרומה כספית לבין תרומת סחורה כדוגמת ביגוד וחפצים שונים בשווי כספי מסוים. ההבדל שבעל העסק צריך לשים עליו דגש הוא באופן ההתנהלות התקין מבחינה פורמאלית ומבחינת הגשת הטפסים למס הכנסה, בכדי לא להיתקל בבעיות בשלב הזיכוי. כך, בעת תרומת בגדים למשל, על בעל העסק להוציא חשבונית לגוף הנתרם בשווי הסכום הכולל של הסחורה, כאילו ומכר אותה, שהרי הסחורה יוצאת ממלאי החברה ועל כן הדבר חייב להיות מדווחת. אף על פי שלא עובר כסף בין הצדדים, על העסק לקבל בחזרה קבלה על מתן התרומה, שווי הבגדים המוצהר, על שמו מהעמותה. קבלה זו מהווה למעשה אישור על קבלת התרומה, שחייבת להיות מוצגת למס הכנסה על ידי הנהלת החשבונות של החברה בכדי לקבל את זיכוי המס".

האם קיים סכום מינימלי לתרומות?
"הסכום המינימאלי לתרומה המוכרת במס היא 180 שקלים, כאשר בכל סכום העומד על מעל ל-400 שקלים, שם התורם חייב להופיע על הקבלה. הסכום המקסימאלי לתרומה התקף הן לעסק של אדם יחיד והן על חברות, עומד על סכום של 9,212,000 שקלים בשנה או עד 30% מההכנסה השנתית, הנמוך מבין השניים. במידה והיה וסכום התרומה באותה השנה עבר את התקרה המותרת, ההטבה בזיכוי המס תעבור ותמשיך עד שלוש שנים קדימה".

רק עסקים נהנים מההטבה?
"לא. יש  הוראת ביצוע חדשה באופן יחסי שהוצאה על ידי מס הכנסה המתירה גם לאדם פרטי, שכיר בעסק המעסיק מעל ל-50 עובדים, לתרום באופן עצמאי ולקבל זיכוי מס בגובה 35% מסכום התרומה מחשב השכר של החברה".