מגיפת הקורונה והמשבר הכלכלי שנוצר בעקבותיה לא פסחו על אף אחד, גם לא על אנשי העולם התחתון. י', תושב מרכז הארץ בן 40, הוא מלווה בשוק האפור, אחד שלא בוחל בשום אמצעים כדי לקבל את כספו בחזרה. הוא עובד עבור ארגון פשיעה גדול, אך בשבועות האחרונים הוא הפסיד יותר מחמישה מיליון שקלים על הנייר.
"הלוויתי כסף לאולמות אירועים, בתי קפה ומסעדות, פיצוציות ודוכני אוכל, נהגי מונית ואפילו בסטיונרים בשוק. עכשיו אני תקוע באוויר", הוא אומר בייאוש. "לרובם אין כסף לשלם לי, לא עבור הסכום המקורי ולא עבור הריבית. מי חשב שהקורונה תגיע? פניתי לחייבים ואין להם כסף. שלחתי אליהם גובים ולא היה להם מה לקחת. מה אני אעשה עם ספה, טלוויזיה ומקרר כשבן אדם חייב לי חצי מיליון שקלים? ואם אשלח מישהו לתת לו כדור בראש, זה יחזיר לי את הכסף? ממש לא. לא משתלם לי לשבת מאסר עולם".
י' לחוץ מאוד; המודל הכלכלי שלו נסמך על הלוואות מעבריינים אחרים, ועכשיו הוא חייב להם כסף בעצמו. "בניתי על רווח של יותר מ-100 אלף שקלים בחודש דרך הריביות. עכשיו הכל מת. העסקים היו סגורים חודשיים ואין לי מה לעשות עם מסעדה ריקה או עם אולם אירועים שומם", הוא מסביר. "אנשים בוכים לי בטלפון שהם פוחדים על החיים שלהם כי אין להם כסף לאוכל. כואב לי הלב, רובם באמת על הפנים, אבל מה איתי? אנחנו, המלווים, הם הראשונים שאכלו אותה בעולם הפשע. אני עוד מעט אשאר עם התחתונים. מכרתי כמה מכוניות במחירים מצחיקים כדי להחזיר הלוואה שלקחתי בעצמי מעבריין כבד במטרה לממן הלוואות שנתתי לבעלי עסקים".
עכשיו, כשרוב העסקים סגורים, העבריינים מתמודדים עם מצב שלא חוו מעולם: אפס החזרי הלוואות. אין ממי לקחת ואין מה לקחת. עבריינים לשעבר מעריכים את ההפסדים בחצי מיליארד שקלים. "זה יום הכיפורים של ארגוני הפשיעה בישראל. רוב הארגונים נפגעו מאוד מבחינה כלכלית", קובע עבריין לשעבר בשיחה עם mako כסף. "עכשיו כשהגבולות סגורים אי אפשר להבריח קוק מדרום אמריקה לארץ, אבל הבעיה העיקרית היא ההלוואות שנתנו לאנשים בלי יכולת כיסוי. אני מכיר ארגון גדול במרכז שהפסיד על הנייר יותר מ-80 מיליון שקלים כי הגובים שלו חזרו בידיים ריקות. האיומים לא עזרו כי לא היה מה לקחת".
ארגוני הפשיעה משתמשים בגובים כדי לדרוש את פירעון ההלוואות והריביות הדרקוניות שהעניקו. אם הם לא מקבלים את הכסף בחזרה, הם משתלטים על העסקים והבעלים הופכים לעובדים שלהם, או "קופים" בז'רגון המקצועי. כך, הכסף מהעסקים זורם להם הישר לכיסים, ובהמשך הם משתלטים גם על הבתים של הלווים. בחלק גדול מהמקרים זה מסתיים באיומים על חיי הלווים ובני משפחותיהם, בגרימת נזק גופני – ואפילו ברצח.
"אני יודע מתי בן אדם לא יכול להחזיר את הכסף", הסביר עבריין אחר מהנגב. "הלוויתי כמה מיליונים לירקנים בעלי דוכנים שהפסידו בהימורים. סגרו להם את השוק לחודשיים ועכשיו אין מה לקחת מהם. מה אני אקח מהם, ארגזי עגבניות? תפוזים? מה אפשר לעשות? נצטרך לפרוס חובות לכמה שנים או להשתלט על הדוכנים כשהשווקים יתחילו לפעול מחדש. יש עבריינים שירצחו אם לא יקבלו את הכסף שלהם בחזרה".
"אני לא דואג. הם ישלמו או שנשבור להם את העצמות"
בתקופת הקורונה פרחו ההימורים. המצוקה והשיעמום הובילו אלפי מכורים לסכן את עצמם ולהמר בעשרות מיליוני שקלים. ההימורים, המכונים "בטים", נוהלו על ידי עבריינים ששולטים בענף ההימורים הלא חוקיים בארץ. מאחר שליגות הכדורגל בעולם מושבתות, ההימורים התמקדו בליגה הבלארוסית – היחידה שנותרה פעילה בזמן המגיפה – והימורי סוסים וירטואליים.
"אנשים התחרפנו בבית. כדי לשחרר לחצים ומתחים, הם התקשרו למנהלי הבטים והימרו על הליגה הבאלרוסית ועל מירוצי סוסים וירטואליים", יש לי מחברת מסודרת עם שמות המהמרים. אנשים חייבים לי יותר משלושה מיליון שקל. חלק קטן מהם אמנם החזירו לי את החוב, אך הרוב נעלמו וניתקו את הטלפון. אני לא דואג, אני אגיע אליהם. הם ישלמו או שנשבור להם את העצמות. יש לי מקררים (כינוי לגנגסטרים, ש"א) שיטפלו בהם".
גורם במשטרה חושש שעשרות אלפי בני אדם נסחטים בימים אלה בעקבות החובות שהצטברו, ומעריך שהמצב רק החמיר במהלך המגיפה. לדבריו, רק אחוז קטן מהחייבים פונה למשטרה ומגיש תלונה; היתר חוששים לחייהם וחיי בני משפחתם. "ארגוני פשיעה חטפו מכה קשה כלכלית בגלל הקורונה, ואנשים שלוו כספים עלולים להיפגע קשות. אני מקווה שרובם לא יפחדו להתלונן. אנחנו נדאג לטפל באותם הסוחטים".