פער התיווך בענף הדבש גבוה מ–100% — כך עולה מסקירה של חברת דן אנד ברדרסטריט. ב–2015 היה פדיון החקלאים בענף הדבש 56 מיליון שקל, בעוד שפדיון הקמעונאים על דבש היה 145 מיליון שקל.
ענף הדבש הוא ענף יציב עם ביקוש מקומי קשיח של כ–4,100 טונה בשנה, ורמת הסיכון בו למכוורות קטנות היא גבוהה יחסית. זאת משום שמקטע השיווק נשלט על ידי מכוורות יד מרדכי, מקבוצת שטראוס — המחזיקה בכ–60% מהשוק (רשתות וחנויות); אחריה נמצאת מכוורת עמק חפר עם 20% מהשוק, שמייצרת גם את הדבש למותג הפרטי של רשת שופרסל; ומכוורת עין חרוד המחזיקה 5% מהשוק. כך, רק 15% מהשוק נותר למשווקים קטנים.
עוד ב-mako כסף:
- הבעלים ברחו, והמכבסה היחידה במצפה רמון נסגרה
- מוצרים נחותים, חנות מדכאת: מותו של הכלבו
- איפה הכי משתלם לקנות מטבע חוץ?
על פי נתוני משרד החקלאות, העלות לחקלאי של ייצור דבש היא כ–17 שקל לק"ג, ובתמורה הוא מקבל כ–19 שקל לק"ג — רווח של 2 שקלים בלבד. לפיכך המליץ המשרד השבוע לצרכנים לא לשלם יותר מ–34 שקל לק"ג דבש במרכולים. בחלק מהרשתות, ובהן שופרסל, ניתן למצוא צנצנת דבש ב–30 שקל — אך דבש באריזה לחיצה של 250 גרם נמכר ב–10 שקלים, שהם 40 שקל לק"ג.
ענף הדבש מנוהל ומוסדר על ידי מועצת הדבש, למרות הניסיונות בשנים האחרונות לבצע רפורמה. זה שנים שנשמעות טענות כלפי מועצת הדבש על חלוקת רישיונות ייצור ושיווק באופן שאינו שוויוני ואינו מאפשר תחרות. במשרד החקלאות מדגישים כי מלבד ייצור הדבש, גידול דבורים חשוב גם להאבקה, הפעולה שמפרה עצי פרי.
צח ברקי, סמנכ"ל מנהל כלכלה, מידע ומחקר בדן אנד ברדסטריט ישראל, אמר אתמול כי בענף פועלים כ–100 דבוראים גדולים וכ–400 קטנים ובינוניים. בין היצרנים הגדולים בולטים הקיבוצים יד מרדכי, עין חרוד ודן, לצד בועז כנות ממושב אבידור.
על פי הערכות, כל אחד מארבעת היצרנים הללו אחראי לכ–4% מכלל ייצור הדבש. כל 100 היצרנים הגדולים מייצרים יחד יותר מ–80% מסך תפוקת הדבש הכוללת בענף. מדי שנה פורשים 2–3 דבוראים, ואת מקומם תופסים בעלים חדשים שרכשו את העסק שנסגר, או שהוא מועבר לדור ההמשך במשפחה.
ברקי הוסיף כי בשוק הישראלי הביקוש לדבש גבוה מההיצע, והשלמת הביקושים נעשית באמצעות יבוא. ב–2015 יובאו לישראל 1,100 טונה דבש, לעומת 900 טונה ב–2014. לדבי ברקי, יבוא דבש נתון לתשלום מכס גבוה — ולכן אינו כדאי כלכלית. במקרים של מחסור צפוי בהיצע המקומי, מתאפשר יבוא במכסות פטורות ממכס.
כיום מיובא לישראל דבש מאירופה ומדרום אמריקה, בהתאם להסכם הסחר עם האיחוד האירופי והסכם הסחר עם מדינות דרום אמריקה. יבוא הדבש מארה"ב הופסק בשנים האחרונות, לאחר עלייה במחיר הדבש שם.
תפוקת הדבש בישראל ב–2015 הגיעה ל–3,000 טון, לעומת תפוקת דבש של 3,200 טון ב–2014, ירידה של כ–6%, בהמשך לירידה של 6% ב–2013. הירידות בייצור נבעו מפגעי מזג האוויר וממחסור בפריחה בעונת האביב. ב–2015 כיסה הייצור הישראלי כ–73% מסך תצרוכת הדבש המקומית. בישראל יש כ–110 אלף כוורות, והיבול הממוצע בכל כוורת נאמד בכ–27 ק"ג דבש ב–2015, לעומת כ–31 ק"ג דבש ב–2014.
יש לכם תלונה צרכנית? כתבו אלינו money@mako.co.il
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
המדינה שהגיעה לראש דירוג התחרותיות העולמי - שנה שמינית ברציפות
בכירים בקק"ל ממשיכים לתקוף את המנכ"ל: "חצית את כל הקווים האדומים"