כחלון כינס אתמול (ב') מסיבת עיתונאים כדי להכריז על הורדות מסי קנייה ומכסים - המוצר החדש מבית המותג "נטו" – אותו מותג שבו השתמש בקמפיין הבחירות שלו עם כולנו, ושבו הוא ממשיך להשתמש בשנתיים האחרונות כשר אוצר. הדבר נעשה בבהילות מרשימה, בזמן שראש הממשלה בנימין נתניהו שוהה בחו"ל. לשם כך תלש שר האוצר את בכירי משרדו מהדיונים הארוכים שבהם הם עסוקים בימים אלה לצורכי הכנת תקציב 2019.
אחרי נטו משפחה ונטו תעשייה, ההכרזה של היום כבר נשמעה כשמו של מבצע שהמשפחה הישראלית היתה יכולה למצוא באחת מרשתות השיווק שבהן היא עורכת את רכישותיה. שם התוכנית החדשה של כחלון הוא נטו הוזלות. עלותה 800 מיליון שקל - היקף מסי הקנייה והמכסים על מגוון מוצרי צריכה, מחשמל ואלקטרוניקה ועד תמרוקים, שכחלון עומד לבטל. המכסים שיוסרו הם ברמות של 6%-12%, ומסי הקנייה שיבוטלו הם בשיעור של 10%-30%.
בתום מסיבת העיתונאים כבר נשמעו אזרחים ששאלו "אז המחירים יירדו מחר ב-20%?" ו"לרוץ לקנות טלוויזיה?" התשובה לא ודאית.
האם זה יתגלגל לצרכנים?
אין לאוצר דרך לדעת האם המסים הללו יתגלגלו לצרכנים. ראש אגף התקציבים שאול מרידור, אמר היום: "ביצענו עבודת מטה לפני ההכרזה, ובחרנו בתוכנית ההפחתתות במכסים על מוצרים שבהם מתקיימת תחרות בשוק הישראלי, כך שבהם קיים הסיכוי הגדול ביותר שההורדות אכן יגיעו לאזרחים". מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד הדגיש כי באוצר מצפים שמלוא הפחתת המסים תגולגל לצרכן, וכי אחת הסיבות שהורדת המסים הינה זמנית ונעשית בהוראת שעה בלבד שרלוונטית רק ל-2018 – היא בכדי לאפשר בירור אם אכן הורדת המכסים מגולגלת למחיר שרואה לעיניו הצרכן הסופי. למרות כל זאת, ספק אם מחירי התמרוקים, לדוגמה, יצנחו במלוא שיעור המכס שיבוטל - 12%. סביר יותר להניח שהיבואנים ורשתות השיווק יקחו חלק מהכסף לכיסם.
כפי שהגדיר זאת הממונה הקודם על רשות המסים, דורון ארבלי, "לא מדובר פה על מהלך נקודתי להורדת מכס על משקפיים, אלא על מהלך נרחב ומבורך שרשות המסים עבדה עליו הרבה זמן.
שני פקטורים יכריעו אם הורדת המכסים הזו אכן תגולגל לצרכן. האחד – מעקב של האוצר אחרי השפעת התוכנית, כדי לראות שהמשווקים לא גוזרים את כל הקופון. השני – שהצרכנים ישוו מחירים ויבדקו. למשווקים תמיד יש דרך להשאיר אצלם את הרווח. כולנו מכירים, למשל, את הסיפור שהם מספרים תמיד על מלאים שנרכשו לפני הורדת המכס".
מאיפה יבוא הכסף?
הסיבה לכך שכחלון מוריד מיסי קנייה ומכסים היא עודפי גביית המסים שמציגה רשות המסים ב-2017. מנהל רשות המסים משה אשר, העריך היום שהשנה תסתיים עם עודף של 18 מיליארד שקל מעבר לתחזיות - סכום שמאפשר להוריד מסים. "התוכנית הזו שומרת על המסגרות הפיסקליות ומשתמשת בגביית היתר של 2019-2018 כדי להגיע לאזרחים", אמר היום מרידור. הממשלה לא יכולה להגדיל את הוצאותיה ולשמור על המסגרות שהוא מדבר עליהן. היא יכולה רק לחתוך בהכנסות שלה.
לכמה זמן יירדו המסים?
כאמור, התוכנית נעשית בהוראת שעה בלבד, לאור העובדה שהאוצר לא יכול להציג מקור תקציבי ודאי לשנים הבאות - שאיש אינו יודע בדיוק מה יהיה היקף גביית המסים במהלכן.
מי שרוצה ליהנות מהפחתות המסים והמכסים באופן ודאי – מוטב שירכוש את הטלוויזיה החדשהשלו ב2018. רק חשוב שיבדוק קודם לכן שהמחיר אכן ירד, ושיזכור שגם לפני הורדת המכסים – את המחיר האמיתי היה צריך לאמוד לפני המבצעים.
למה עכשיו?
שר האוצר משה כחלון פתח את מסיבת העיתונאים היום בהצהרה לפיה "התקשורת מוטרדת אם ראש הממשלה מעודכן במהלך. אמנם הוא בחו"ל בשליחות חשובה, אבל הוא מעודכן ואנו פועלים לפי מדיניות הממשלה. מאז 15 במאי מדיניות הממשלה היא להוזיל מחירים, מכסים ומסים, ואין חריגה מהמדיניות במקרה זה, אלא מדובר בהמשך ישיר למדיניות ברורה". למרות דבריו של כחלון, קשה היה להתעלם מהעובדה שגם המסיבה הנוכחית כונסה בבהילות ללא התראה מוקדמת – ובזמן שראש הממשלה בנימין נתניו נמצא במהלכה של נסיעה לאירופה. מעבר לתזמון הפוליטי קיים גם תזמון טכני. כדי להשתמש בעודפי הגבייה של 2017, יש צורך להודיע על הורדת המסים לפני תום השנה הנוכחית.
מתי זה יקרה?
מתוך הפחתות המסים בהיקף של 800 מיליון שקל שעליהן הודיע שר האוצר, כ-360 מיליון שקל הם במסי קנייה שייצאו לפועל באופן מיידי ו-440 מיליון שקל הם בהורדת מכסים, שלגביה יהיה צורך לבצע שימוע קודם שתצא אל הפועל. לא מדובר בסיפור פשוט. באפריל האחרון הכריז כחלון על הורדת מכסים במסגרת תוכנית נטו משפחה, אך בסופו של דברהמהלך של הורדת המכסים במסגרת נטו תינוקות אושר רק בשבוע שעבר - 8 חודשים לאחר ההכרזה. הסיבה לכך היא שהכוונה הראשונית של כחלון לבטל את המכס על בגדי תינוקות גרמה לחשש של יצרני בגדים ישראלים המתמקדים בבגדי ילדים ונוער. הם טענו כי עלול להיווצר מצב שבו יבואנים ינצלו את הפרצה, וייבאו מוצרים לילדים גדולים יותר תחת הסיווג של בגדי תינוקות. בסופו של דבר ביטל כחלון את המכס על מוצרי תינוקות במקום זאת. בסיבוב הנוכחי עשויות להיות התנגדויות רבות אף יותר.
מה המשמעות המאקרו כלכלית של המהלך?
מנהל רשות המסים משה אשר, אמר כי "זו תוכנית ההפחתה הגדולה ביותר במכסים ומסי קנייה מאז שנות ה-90. אין לזלזל במהלך עליו הוכרז. סך היקף גביית המכסים על ידי רשות המסים ב-2016 הסתכם ב-3.2 מיליארד שקל. כחלון כבר הוריד מכסים בהיקף של כ-200 מיליון שקל במסגרת תוכנית נטו משפחה. יחד עם התוכנית הנוכחית הוא יכול להציג נתון לפיו הוא הוריד כ-20% מהמכסים שגובה מדינת ישראל. אם נביא בחשבון שכ-600 מיליון שקל מהמכסים שנגבים הם בתחום החקלאות, ושחלק ניכר מהמכסים הנגבים בתחום התעשייה מושתים על חומרי גלם – יתברר שלא נותרו כמעט מוצרי צריכה שניתן לשקול לגביהם הורדת מכסים. ואכן, משה אשר ציין עובדה זו היום.
הורדת מכסים היא בעיקרון תהליך בריא שתומך בתחרותיות במשק. עם זאת, כפי שאמר מנהל חטיבת המחקר של בנק ישראל, מישל סרבצ'ינסקי, ביום ראשון בכנס שבו דיבר, "הפחתות מס יזומות יקשו על העמידה ביעדי הגירעון". בדברים אלה חזר סרבצ'ינסקי על דברי נגידת בנק ישראל קרנית פלוג. אמנם כחלון לא מתרשם מאמירות אלו, אך יהיה מי שיהיה שר האוצר בשנת 2019 – הוא זה שיצטרך להתמודד עם התוצאות של רצף הורדות מסים והגדלת הוצאות שמבצע כחלון בימים אלו, בין אם באמצעות הוראות שעה ובין אם באופן קבוע. שתי שנותיו האחרונות של כחלון כשר אוצר מתאפיינות במדיניות של הגדלת הוצאות הממשלה והקטנת הכנסותיה. בתסריט של שנים ברוכות פחות ככל שמדובר בגביית מסים – יהיה צורך לכווץ שוב את העוגה.
מעבר לכך, כל זה נכון במידה שהורדת המכסים תוארך. נכון לעכשיו מדובר בהוראת שעה שתפקע ב-31 בדצמבר 2018 ב-12 בלילה באופן אוטומטי. במידה שההחלטה לא תוארך, הרי שכחלון התנהל בדיוק כמו רשת שיווק המציעה מבצע הנחות קצר מועד לצורך חיסול המלאי.
מה עם הורדות המסים האחרות?
נתניהו וכחלון דיברו בשבועות האחרונים רבות על הורדת מס הכנסה למעמד הביניים, ועל הורדת מס החברות בעקבות הרפורמה שרוצה לבצע נשיא ארה"ב.
מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד הסביר במסיבת העיתונאים כי כרגע לא נבחנת הורדה של מס חברות, וכי במשרד האוצר ימתינו למימוש מלא של ההכרזות האמריקאיות לפני שיחליטו על המדיניות. בנוגע להורדת מס הכנסה סירבו באוצר להתחייב על מימוש ההכרזות.
כחלון גם הסביר כי התוכנית הנוכחית באה במקום דרישות קודמות להורדת המכסים על קניות באינטרנט בגין רכישת מוצרים במחיר גבוה מ-75 דולר. "ראינו שיש מאות אלפי עסקים קטנים שכן נפגעים מהתחרות מול הרכישות באינטרנט. כדי לא לפגוע בעסקים קטנים ויבואנים קטנים החלטנו להוריד להם מכסים לאפס. הרפורמה הזו תסייע לעסקים קטנים ותוזיל את המחיר לצרכן", אמר שר האוצר. למרות כל זאת היו היום גורמים באוצר שהעריכו כי אין מנוס מכך שעודפי הגבייה יביאו בסופו של דבר גם להורדה של מס ההכנסה. בנוגע למס חברות, כאמור האוצר ימתין לראות מה קורה בארה"ב ומה הן ההשלכות לגבי המשק הישראלי.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
העליון: למרצה יש זכויות יוצרים גם על הסיכומים שכתבו התלמידים שלו
קרוגמן: מנוצ'ין - שר אוצר מוקיון שמשקר בלי בושה לציבור