זה כמעט ברור לכולנו שכשיושבים במסעדה משלמים למלצר טיפ, אבל באילו מקרים נוספים נהוג להשאיר טיפ לנותני שירות? כמה נהוג להשאיר בממוצע? ומתי דווקא לא מצופה מכם לפרגן? החלטנו לעשות אחת ולתמיד סדר בעניין ושוחחנו עם מגוון רחב של נותני שירות. מנהגי מונית, דרך שוטפי שיער ועד למתדלקים – יצרנו עבורכם את המדריך השלם לתשלום טיפים בישראל. הזדמנות להבין על הדרך האם אתם נדיבים במתן טיפים או, ובכן, פחות. 

כמה מקובל לתת למלצרים?

נתחיל מהבייסיק, תשלום טיפ במסעדה למלצר: בעבר הדי רחוק היה מקובל להעניק 10 אחוז טיפ, אבל הימים הללו חלפו לפני כמה שנים טובות. "הטיפים נעים בדרך כלל בין 10 ל-15 אחוז, כשהממוצע הוא בערך 13 אחוז", מתארת ליאור חבר (25) מתל אביב, מלצרית מזה שנתיים וחצי ומסבירה, "10 אחוז מקבלים רק כשהלקוח באמת קיבל שירות לא טוב, במקרים שהמלצר.ית לא נתנו מענה ראוי, או שאחת המנות לא הגיעה או שהשתייה מתעכבתמתייחסת, אתה לא מקבל את המנות או שהשתייה מתעכבת. בודדות הפעמים שהשאירו לי טיפ כזה".

אם אתם רוצים ללכת על בטוח, חבר ממליצה ללכת על סכום טוב באמצע. "12 אחוז זה טיפ סטנדרטי, הוגן ומגניב. אני יכולה להבין למה לקוחות משאירים רק 12 אחוז ולא 15, כי בסופו של דבר המחירים, במיוחד בתל אביב, הם לא זולים. להשאיר 15 אחוז זה לפעמים קצת כבד".

ומתי להשאיר יותר מ-15 אחוז? "15 אחוז ויותר אנחנו בדרך כלל מקבלים כשאנחנו נותנים שירות 'וואו'. זה קורה כשיש חיבור אישי עם לקוחות שהופך להרבה יותר מיחסים של מלצר לקוח. השיא היה כשקיבלתי 30 אחוז על שולחן של אלפי שקלים. בערבים מוצלחים אנחנו עומדים על ממוצע שכר של כמאה שקל לשעה".

כמה מקובל לתת לשליחי וולט באפליקציה?

בפעם הבאה שאתם מזמינים אוכל באפליקציה, דעו שדמי המשלוח שאתם משלמים לא נחשבים טיפ. "זה מעצבן כשלא נותנים לנו טיפ, חמישה שקלים עוד לא הרגו אף אחד וזה ממש עוזר למשכורת של השליח", מדגיש יואב בוסק (26), שליח בחברת Wolt. לדבריו, התשלום מתבצע לרוב דרך האפליקציה, כאשר רק שעה לאחר מסירת המשלוח השליח מגלה אם ניתן לו טיפ.

"נהוג לתת בין 5 שקל ל-20 וזה משתנה, בין היתר, לפי מזג האוויר. בדרך כלל יש יותר פירגון כשמזג האוויר יותר קיצוני", הוא מסביר ומוסיף, "גם מרחק משפיע - אנשים אומרים שאם רואים שהשליח בא ממרחק גדול הם חשים שהוא עובד בשבילם".

לפעמים הטיפ יכול להגיע גם לסכומים גדולים יותר. "הרבה פעמים קיבלתי 50 שקל טיפ והייתה פעם אחת שקיבלתי אפילו 75", הוא מספר ומפרט "מישהי שלחה מתנת יום ובטעות לא כתבה את הכתובת שלה ולא את של החברה. הגעתי אליה הביתה והיא ביקשה לשנות את הכתובת לחברה. היא הביאה לי 75 שקל טיפ וזה יצא בסוף טוב".

האם מקובל להשאיר טיפ לעוזרי משק בית ואם כן, אז כמה?

לדברי חנה אוטמזגין (70), בעלת ניסיון של יותר מ-50 שנה בניקיון - בישראל לא נהוג לשלם למנקה בבית טיפ. "האמת שלא ברור לי למה, אחרי כל העבודה הקשה מגיע לנו", היא תוהה. אם תהיתם מה הסכום הממוצע לשעה היא חושפת: "המחיר נע בין 60 ל-70 לשעה, כשהיקרניות לוקחות 70. בדרך כלל לוקח 5 שעות לנקות בית". 
עם טיפ או בלעדיו, הנה כמה הנחיות איפה ומתי כדאי לשים את התשלום על העבודה, לדברי אוטמזגין. "את הכסף, רצוי להניח על השיש כבר בתחילת היום. כשהמנקה נכנסת נהוג שהכסף כבר מונח על השיש, זה אחד הדברים הכי כיפים שיש, כי זה נותן מוטיבציה לנקות כמו שצריך. לפעמים אני משאירה את הכסף על השיש עד שאני מסיימת לעבוד, כדי שארגיש שהרווחתי אותו".

כמה מקובל לתת למנקה בבית מלון?

בניגוד למנקות בבתים פרטיים, אנשי הניקיון בבתי מלון דווקא כן מקבלים מדי פעמים טיפים מאורחים. "זה לא קורה בתדירות גבוהה, אבל מי שכן משאיר טיפ - הממוצע עומד על כ-20 שקל לחדר", מספרת ליליאן חורי (50), מנהלת משק במלון קולוני בחיפה ומדגישה, "האורחים הפחות נקיים לטעמי אמורים להשאיר טיפ מכובד. לעומת זאת, אם אורח שהה לילה במלון, לא נצפה ממנו להשאיר טיפ". את הטיפ נהוג להשאיר על המיטה או השידה בחדר השינה.

למרבה ההפתעה, דווקא הלקוחות המלוכלכים פחות מפרגנים. "בדרך כלל האורחים שמשאירים יותר לכלוך הם אלה שלא משאירים טיפ, ויתלוננו על הכל", היא מספרת, " נכון שזה נשמע לא אמיתי אבל האורחים היותר נקיים משאירים בדרך כלל טיפ. אני לא מצפה שהאורחים ישאירו ניקיון אחרי עזיבתם, אבל בכל זאת יש את המינימום האפשרי, שזה למשל לא להשאיר אוכל מפוזר על הריצפה בחדר, או לכלוך של שירותים על הריצפה במקום בפח זבל".

כמה מקובל לתת למעצב שיער?

בביקור במספרה, לקוחות רבים בוחרים לפרגן לשוטפי השיער. אם בעבר הסתפקנו ב-10 שקלים, דומה שגם כאן חלה עלייה בציפייה ובמציאות. "יש לקוחות שנותנות בין 20 ל-50 שקל טיפ בעבור חפיפה לאחר גוונים למשל", מספרת נילי צרויה (54), בעלת מספרת "נילי התמרה אנרגטית" בכפר סבא, "אני לא יודעת לומר אם זה בהכרח קשור לפעולת החפיפה או למפגש הלבבות ולחיבור הרגשי. אני מאמינה שזה יותר הכרת תודה ריגשית מאשר נתינה מתוך ציפייה".

עם זאת, לבעל העסק לא נהוג להשאיר טיפ. "לי, כספרית וכבעלת העסק אין טיפים כמובן. עם זאת, אם מדובר בעובדת שכירה שהיא ספרית, גם לה נהוג לתת טיפ", היא מספרת ומוסיפה, "אצלי במספרה, השארתי קופסת טיפים עם השם של העובדה והיא מונחת בשולחן הקבלה, כך שהעובדת מקבלת את הטיפים ישירות אליה". 

כמה מקובל לתת למתדלקים?

מתי בפעם האחרונה פרגנת למתדלק שלא בשירות עצמי כמובן? לרוב אנחנו נוטים לזרוק שקל, שניים לאלו שטורחים לנקות לנו את השמשה, אך מה קורה בפועל?  "לרוב אני מקבל טיפ של עד חמישה שקלים ולעתים רחוקות 10 שקלים. אם במשמרת היית מקבל משלושה אנשים 5 שקלים זה נחשב טוב", מתאר רועי זלצברג (38), מתדלק בדימוס בתחנת הדלק בקיבוץ עינת ומדגיש, "לפעמים לא נותנים טיפ למרות שאתה מציע לבדוק שמן ומים או עוזר לנפח אוויר. בקיצור – זה לא נהוג".

אך להיות מתדלק זו עבודה לא פשוטה בכלל. "אנשים מקללים אותך על מחירי הדלק כאילו אתה זה שקובע אותם. פעם אחת נערים אפילו שלפו עלי סכין. זו עבודה קשה פיזית, אתה עומד הרבה שעות על הרגליים", מספר זלצברג (38) ומדגיש, "תמיד השוויתי את זה למלצרים - זה לא יותר קל מלמלצר ולא נהוג לתת טיפ".

כמה מקובל לתת לטכנאי?

"לשכירים נהוג להשאיר טיפ של בין 20 עד 50 שקלים. זה תלוי בזמן השהייה של הטכנאי, אם יש הרבה עבודה או שהוא פתר תקלה בשניות. זה כמובן גם תלוי באנשים ובחיבור", מספר איציק קסלר (64) מגבעתיים, עצמאי טכנאי מזגנים ומקררים מזה 30 שנה ומחדד, "לעצמאים לא נהוג לתת, כי הרווח הוא שלנו נטו. לפעמים אנשים מחליטים בספונטניות לשלם עוד כי הם מרוצים אבל זה נדיר".

הטכנאים לא יבקשו ישירות טיפ. "הם ייקחו למשל סמרטוט עם מים וינקו את המזגן מבחוץ כדי שייראה נקי, כדי לשדר 'תנו לי טיפ'", הוא מתאר, "לרוב השכירים מקבלים משכורת זעומה והם חיים מהטיפים האלה. אם הטכנאי יוצא לעשר קריאות ביום זה יכול להצטבר לסכום של 200 שקל". לדבריו, אזור המגורים משפיע: "באזורים כמו רמת אביב, אפקה, שיכון דן וגבעתיים נותנים יותר טיפים".

כמה מקובל לתת לשוטפי רכבים?

"בדרך כלל לקוחות משאירים טיפ, כשהממוצע עומד על 20 שקלים. מי שמשאיר טיפ הם בדרך כלל מי שעושה שטיפות מיוחדות וטיפולים יקרים", מספר רוני יצחקי (36), בעל העסק we wash, ומסייג, "אנשים שלא משאירים טיפ הם בדרך כלל אלו שעושים את השטיפה הבסיסית ורוצים לחסוך כמה שאפשר. לפעמים הם משאירים סכומים מביכים כמו 3 שקלים".

כמה מקובל לתת לנהגי מוניות?

מאז כניסת אפליקציות המוניות לתמונה, נראה שהטיפים הופכים לפחות שכיחים. "בערך 15 אחוז מהנוסעים משאירים טיפ בלבד, כשהממוצע הוא 10 אחוז מהסכום", מספר מיקי (59), נהג מונית מרמת גן ומפרט, "אין חוקים בכך. לפעמים, כשנוסעים לדוגמה לחו"ל, לקוחות משאירים טיפ כי אני עוזר להם עם המזוודות. נהוג להשאיר טיפ גם אם הנהג עוזר לאימהות להכניס עגלות לבגאז'".

כמה מקובל לתת לשירותי חניה?

כן, יש דבר כזה בארץ ולרוב תמצאו את השירות הזה במסעדות יוקרתיות ובבתי מלון אקסקלוסיביים, כאשר עובד המקום מחנה עבורכם את הרכב. "נהוג להשאיר 20 שקלים", עונה עוז נפתלי, 33, סגן מנהל ביטחון ושרותי וואלה במלון קרלטון תל אביב ומתאר, "בדרך כלל תיירים משאירים, במיוחד כשהם מגיעים לשהייה ארוכה וכשאנחנו מובילים להם את המזוודות לחדר".

נהוג להשאיר את הסכום בדיסקרטיות. "לרוב נותנים מבלי שאחרים יראו לאחר מתן השירות, לדוגמה בעת הבאת הרכב מהחניון או הבאת מזוודה לחדר", הוא מתאר ומוסיף, " באופן טבעי אורחים בעלי ממון ישאירו יותר טיפ, למרות שיש אורחים צנועים יותר שקיבלו שירות יוצא דופן ולכן יחליטו להשאיר טיפ שמן".

לפעמים מתמזל מזלם לשרת אורחים עשירים: "שחקן כדורסל מפורסם ששיחק ב-NBA הוא אורח קבוע של המלון. הוא השאיר טיפ של 200 ₪ בכל פעם שהיה לוקח את המפתח של הרכב במהלך השירות".

כמה מקובל לתת לבלבוי בבית מלון?

וכמה נהוג להשאיר לבלבוי שסוחב לכם את המזוודות לחדר במלון? בבית המלון NOW באילת, נותני השירות במלון לקחו את המשימה לקצה, ואותם עובדים, להם קוראים במלון "ג'וקרים", לא רק משנעים מזוודות אלא אפילו מבצעים קניות בסופר עבור האורחים, כאשר הקשר נשמר דרך הוואטספ. "הטיפים שאני מקבל נעים בין 50 שקלים ל-100 שקלים לשינוע וסחיבת מזוודות, או בממוצע של כ-20 עד 40 שקלים לשירות רום סרוויס כמו הגשת ארוחה לחדר, מספר אביב מרציאנו (38), מנהל מחלקת הג'וקרים.

"הענקת הטיפ היא הדרך של הלקוח להוכיח את התודה וההתפעלות שלו מהשירות, אנחנו מרגישים את זה", מוסיף ומדגיש ניר זיו (43), ג'וקר במלון. "אני מרגיש את זה בעיקר במקרים ייחודיים ויוצאי דופן. בוקר אחד נתקלתי בשני אורחים שהשתזפו על ה-ROOFTOP שלנו ושמתי לב שבשלב מסוים אחד מהם קם והלך. מיד ניגשתי לחברו שנשאר על מיטת השיזוף והגשתי לו את עיתוני הבוקר. הוא היה קצת בהלם, אמר שהוא בכלל לא ביקש והסברתי לו שהבחנתי שהוא לבד, אז לא רציתי שהוא ישתעמם, שבעצם הבאתי לו את העיתונים כדי שיהיה לו עיסוק עד שהחבר שלו יחזור. הוא העריך והוקיר תודה באמצעות טיפ".