מי שמבקר בפולין לא יכול להתעלם מהנוכחות של סופר־פארם הישראלית, עם 68 סניפים שפרוסים בקניונים המובילים ברחבי המדינה. הלוגו ועיצוב הסניפים זהים לאלה שבישראל, וכך גם מרבית המוצרים — כולל המותג הפרטי של הרשת, לייף.
ואולם הרשת שבשליטת ליאון קופלר (74.5%), לאומי פרטנרס (15%) ודיסקונט שוקי הון (10.5%), מציעה לציבור הפולני מחירים נמוכים ממחירי הרשת בישראל, כשבחלק מהמוצרים הפערים מגיעים למאות אחוזים.
בדיקת המחירים בפולין בוצעה ביום חמישי, 30 במארס, והבדיקה בישראל — ביום ראשון, 2 באפריל. כל המחירים הומרו וחושבו לפי שער יציג של 0.91 שקל לזלוטי.
לפי הבדיקה, צמר גפן נתלש של לייף עולה בסופר־פארם פולין 2.72 שקלים, לעומת 11.45 שקל בישראל — פער של 320%. מארז ממחטות נייר לייף עולה בפולין 2.7 שקלים, ובישראל 12.7 שקל — 366% יותר. פערים גדולים נמצאו גם במוצרים מובילים של היצרנים הגדולים, כמו דאודורנט ליידי ספיד סטיק ג'ל, שעולה בפולין 9.1 שקלים ובישראל 29.2 שקל — פער של 228%.
הפער הגדול ביותר התגלה במחירו של מטען לאייפון, הנמכר ב–89.9 שקל בסופר־פארם ישראל לעומת 9.09 שקל בפולין — 888%. בסופר־פארם ניסו להסביר את הפער העצום במחיר בכך שלמרות ששני המוצרים נמכרים באריזה כמעט זהה, המטען הפולני הינו מדגם ישן יותר שאינו מאושר על ידי אפל, ונמכר שם במבצע חיסול.
ואולם מתברר כי גם לפני מבצע החיסול, מכרה סופר־פארם את המטען המדובר בסניפיה בפולין ב–27 שקל, מחיר שגם הוא נמוך בהרבה ממחירו בישראל.
בסופר־פארם טוענים כי הפערים הגדולים בין המחירים בישראל ובפולין הם בראש ובראשונה באחריות הספקים הבינלאומיים, כמו פרוקטר אנד גמבל, יוניליוור ולוריאל. לדברי עופר לוי, סמנכ"ל שיווק וסחר בסופר־פארם, "עצם קיומה של תחרות בין ספקים, לצד מגוון צינורות הפצה, מביאים לכך שהמחירים שבהם קונה סופר־פארם את המוצרים מהספקים הבינלאומיים בפולין נמוכים ב–20%–50% מהמחירים שבהם היא קונה אותם מהספקים בישראל".
יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il
בכל הנוגע לפערי המחירים במוצרי המותג הפרטי לייף, אומר לוי כי מוצרי לייף בישראל ובפולין מיוצרים על ידי מפעלים וספקים שונים: "בפולין, בהיותה חלק מהאיחוד האירופי ומדינה של כ–40 מיליון תושבים, יש תחרות גדולה יותר בין הספקים, גם של המותג הפרטי, והיצע המפעלים גדול הרבה יותר מההיצע שעומד לרשות המותג לייף בישראל. בנוסף יש שוני במכסים, בעלויות ההובלה, במסי המעבר בנמלים ובעוד גורמים, המשפיעים גם הם על המחיר הסופי לצרכן". סיבה נוספת לפערי המחירים, לפי סופר־פארם, היא עלויות כוח האדם הנמוכות בפולין. בסופר־פארם אומרים כי שכר העבודה שהם משלמים בפולין נמוך ביותר ממחצית מזה שהם משלמים לעובדים בישראל.
לפי נתונים שנאספו ממנהלי קניונים בוורשה, דמי השכירות בקניונים מובילים בבירה הפולנית עלו בחדות בשנים האחרונות וכיום הם מגיעים ל–120 יורו למטר בממוצע — בדומה לנהוג בקניונים מובילים בישראל. עם זאת, בסופר־פארם טוענים שדמי השכירות שהם משלמים לקניונים בפולין נמוכים ב–15% מאשר בישראל.
לדברי לוי, "המחיה בפולין זולה בעשרות אחוזים מאשר בישראל בכל היבטי החיים, ולפיכך הציפייה כי המחירים בסופר־פארם פולין וישראל יהיו זהים אינה רציונלית, כפי שמחירי המזון בפולין נמוכים משמעותית מאשר בישראל".
לדברי אופיר ענבר, מנהל לייף, בימים אלה נשקלת האפשרות להעביר את הייצור של חלק ממוצרי לייף מיצרנים ישראלים ליצרנים פולנים, לשווקם בישראל ולהוריד את מחירם בהתאם.
ל–TheMarker נודע כי הרווחיות של סופר־פארם בישראל ב–2016 היתה גבוהה מהרווחיות שלה בפולין, שבה היא מפעילה 68 סניפים. זאת, בעוד שבשנים קודמות הרווחיות של הרשת בפולין היתה גבוהה יותר, ואף מימנה חלק מהמבצעים שהציעה הרשת בישראל. בשנתיים האחרונות סובלת הרווחיות של סופר־פארם בפולין משחיקה, עקב התגברות התחרות והגידול בקניות באינטרנט.
על אף הרווחיות הפחותה בפולין, בסופר־פארם חוששים מאוד מתרחיש שבו לא תוכל הרשת להמשיך להתרחב במדינה. לפי הצעת חוק שתעלה היום להצבעה בפרלמנט הפולני, הרשת — שכבר מפעילה 68 סניפים בפולין — לא תוכל לפתוח סניפים נוספים.
ההצעה קובעת כי רשתות בתי מרקחת זרות הפועלות בפולין לא יוכלו להחזיק ביותר מארבעה סניפים. סופר־פארם לא תידרש לסגור סניפים קיימים — אך תיאסר עליה פתיחת סניפים חדשים. כיום, המחזור השנתי של סופר־פארם בפולין הוא כ–800 מיליון שקל בשנה, ואישור ההצעה יסכל את תוכניותיה לפתוח מאות סניפים במדינה בשנים הבאות.
לא בהכרח זול לפולנים
פערי המחירים בין ישראל לפולין נראים גדולים על הנייר, אך כשמשווים ביניהם לפי מדד שווי כוח הקנייה (PPP), מגלים כי סופר־פארם פולין אולי זולה יותר לישראלים המבקרים במדינה, אך לא לפולנים החיים בה — חוץ מאשר במוצרים מסוימים.
מדד PPP מאפשר להשוות שווי כלכלי כספי לפי בסיס אחיד. לשם כך נקבע סל מוצרים שלכל מוצר יש בו משקל על פי אומדן של דיווחי ממשלות על הרכב ההוצאות בתמ"ג. היחס בין מחיר המוצרים במטבע מקומי לבין המחיר בארה"ב, בדולר אמריקאי, הוא שער חליפין אלטרנטיבי (שער המרת PPP), שמאפשר את ההשוואה.
לפי נתוני OECD ל–2016, שער ה–PPP של הזלוטי הפולני הוא 1.75 זלוטי לדולר (נמוך בהרבה משער החליפין הרשמי). לפי חישוב זה, הסל שנרכש בפולין שווה 116 דולר במונחי שווי כוח קנייה. שער ה–PPP של השקל הוא 3.82 (גבוה משער החליפין הרשמי), והסל שנרכש בישראל שווה לפיכך 104.2 דולר — כך שבמונחים אלה, דווקא הסל בסופר־פארם בישראל זול יותר.
השתתפה בהכנת הכתבה דפנה מאור
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
היום: ההזדמנות האחרונה לחסוך 2 מיליארד שקל לצופי הטלוויזיה
הפגישה המכרעת: האם הרכבת הקלה בירושלים תולאם?