אם יש ברשותכם מכשיר "תמי 4" של חברת שטראוס מים, אתם בטח רגילים לקבל לביתכם כל חצי שנה סנן ונורה חדשה על מנת לשמור על טיב המים. ומה אתם עושים עם החלפים הישנים? אם עד עכשיו זרקתם אותם - לא עוד. כל לקוח שימסור לידי השליח את הסנן והנורה הישנים שברשותו - יקבל שוברי מתנה בסך 100 שקלים במשך שנה וחצי, כלומר- במשך שלושה מחזורי מסננים.
על פי חוק על השליחים שמטפלים במסירת החלקים, לאסוף את החלפים הישנים לפי חוק פסולת אלקטרונית. מכיוון שהשליחים לא קיבלו ההוראה לעשות כן, המשמעות היא שהחלפים הישנים מושלכים לפחי האשפה, ובכך מצטברת פסולת אלקטרונית בהיקף של כחמישה טון מדי שנה, שלא ממוחזרת.
יש להדגיש, כי פסולת אלקטרונית ביתית מהווה אמנם רק אחוז קטן מכלל נפח הפסולת, אבל היא מהווה כ-70 אחוזים מתכולתה הרעילה, כי הרכיבים האלקטרוניים מכילים מתכות וחומרים רעילים כמו עופרת, כספית וקדמיום שמצטברים ברקמות ומגדילים את הסיכון לחלות בסרטן, במחלות כליות ולגרום לכשל חיסוני.
בהסדר פשרה תקדימי בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד שטראוס מים, נקבע כי שטראוס מים מחויבת מעתה ואילך לדאוג כי השליחים שמוסרים את הסנן והנורה, יאספו מהלקוחות את הסנן והנורה המשומשים – ויעבירו אותם למחזור. אם הלקוח לא נמצא בבית, הוא יוכל להשאיר את הסנן והנורה המשומשים על מפתן הכניסה לצורך האיסוף.
בנוסף, נקבע בפסק הדין, כי על מנת לעודד את הצרכנים למסור את החלפים למחזור, כל מי שימסור חלפים ישנים למחזור יקבל משטראוס מים שוברי מתנה בסך 100 שקלים לקבלת מוצרים מאתרי האינטרנט של שטראוס מים ושל שטראוס קפה. לפי הסדר הפשרה, ניתן למחזר חלפים ולקבל שוברים במשך שנה וחצי, כך שלקוח שימחזר את החלפים באופן עקבי, יקבל שוברי מתנה בסך של 300 שקלים.
התובע הייצוגי, עמית גנסין, יוצג על ידי עורכי הדין חגי קלעי ואוהד רוזן ממשרד קלעי רוזן ושות', ועל ידי עורכת הדין חיה ארז. "מדובר בהסדר פשרה תקדימי בתחום איכות הסביבה, אשר אוכף את הכלל הידוע: המזהם – משלם. בזכות התביעה הייצוגית, שטראוס תחויב לטפל במחזור טונות של פסולת אלקטרונית שהיו נזרקים לפחים, ובשל ניסיונותיה להתחמק מהחוק, גם תיאלץ לפצות את לקוחותיה", מסרו לאחר שנחתם הסדר הפשרה.
שטראוס מים אמנם אינה מפרסמת את מספר לקוחותיה, ואולם על פי ההערכות, מדובר בכ-700,000 לקוחות. המשמעות היא, כי בסבירות גבוהה הפיצוי ללקוחות יעמוד על עשרות מיליוני שקלים, אם לא למעלה מכך.
מחברת שטראוס נמסר בתגובה: "מדובר בהסכם פשרה שהושג בין הצדדים ואושר על ידי בית המשפט במסגרתו: שטראוס מים תעדכן באופן שוטף וכן תעודד את לקוחותיה להחזיר את מטהר המים והנורה המשומשים ותעביר אותם לתאגיד המחזור.