הרבה לפני שכוכבי התרבות של ילדי ישראל היו מתחרי "השרדות" או "כוכב נולד" היה ילד אחד ששיגע מדינה שלמה, קראו לו "דני דין הרואה ואינו נראה" והוא היה אורח של קבע על מדף הספרים בכל בית ישראלי.
מאז הספר הראשון שיצא ב- 1961, זכה דני דין ל'באז' תקשורתי המתמשך ואחוזי רייטינג גבוהים לאורך שנים, ללא תמיכתם של משרדי יחסי הציבור המובילים ומבלי שהופיע ולו פעם אחת במדורי הרכילות. שרגא גפני ז"ל, הסופר שיצר את הדמות, כתב לא פחות מ- 29 ספרי דני דין שהמוטיב החוזר בהם הוא היחלצותו המהירה של הילד לעזרת המולדת בכל פעם שזו הזדקקה לשורותיו. הילד האמיץ ששתה בטעות שיקוי מיוחד שהפך אותו לרואה ואינו נראה גבר על כל אויב שנקרה בדרכו בדרכים הומאניות והומאניות פחות.
בימים אלה שוקד גפני על הספר בסדרה כשהמשימה הנוכחית שנגזרה על דני דין היא לחנך את מחמוד אחמדינג'אד, נשיא איראן הקורא להשמיד את ישראל. לא ארה"ב, לא האו"ם ואפילו לא האיחוד האירופי, דני דין הרואה ואינו נראה הוא האיש שנבחר למשימה הקשה.
גם המשימה לאתר את הסופר הקשיש (82), תושב תל אביב, לא הייתה פשוטה, "אני לא אוהב לגלות את כתובת מגוריי, אני גם מעדיף שהטלפון שלי יישאר חסוי, אבל המעריצים האלה תמיד מגלים את המספר" הוא רוטן.
את פרטי הספר החדש הוא שומר קרוב לליבו ומסרב לחשוף ולו מעט מעלילותיו של הגיבור המיתולוגי, "אין כל מידע, שום דבר. אני כותב עכשיו את הספר ותצטרכו להמתין בסבלנות", הוא אומר ומסכים רק לגלות שבפרקים הראשונים מנסה הגיבור השקוף לחנך את אחמדיניג'אד, "הוא נותן לו צ'אנס".
הוא מדבר אל ליבו?
"הוא לא ממש מדבר איתו, הוא עושה את זה בדרך אחרת".
ובסופו של דבר דני דין מצליח לחנך את אחמידיניג'אד?
"נצטרך לחכות ולראות".
אתה מוטרד מהאיום האיראני?
"אני מאוד מוטרד. אחמדינג'אד זה היטלר, הוא לא רוצה שנהיה קיימים. אלו מטורפי דת, הם מאמינים שאלוהים לצידם, לא פוחדים מארה"ב ולא משום דבר. מדובר באיסלאם קיצוני שמפתח נשק להשמדה המונית ורוצה לשלוט על העולם. צריכים לעצור אותם מהר לפני שיהיה כאן עולם של חשיכה".
נראה שהספרים שלך מילטריסטים, למה לא להושיט יד לשלום?
"ערבי לא יכול לעשות איתך שלום לעולם, ברגע שהוא יעשה איתך שלום הוא יחדל להיות ערבי".
יש סיכוי ל"דני דין מדבר עם החמאס"?
"החמאס, נו באמת. אתה יכול לדבר איתם אבל אל תאמין לאף מילה שלהם. אם את הלקח הזה עוד לא למדנו אז אנחנו סתומים".
איך התקבלה החלטה לכתוב ספר נוסף לשנת 2008?
"כל הזמן ישנם לחצים, עדיין אוהבים את זה. כל פעם שישראל הייתה במצוקה ביטחונית אז "ידיעות אחרונות" או "מעריב" היו פונים אליי בבקשה להפעיל את דני דין אז כתבתי להם סיפורים לעיתון כמו 'דני דין באינתיפאדה', או 'דני דין משגע את סדאם חוסיין".
ספריו של גפני זכו להצלחה גדולה כמו גם לביקורות צולבות. לא תמיד אהבו מבקרי הספרות את לחימתו האיתנה והאכזרית של דני דין באויבי מדינת ישראל השונים, עם הטריק המיוחד של לראות ולא להיראות. אחד הספרים האהובים ביותר בסדרה הוא "דני דין במלחמת ששת הימים" בו מסייע דני דין לחיילי צה"ל להתנקם באויב הסורי.
אמנם פעולותיו של דני דין גובו מאז ומתמיד באידיאולוגיה ציונית ופטריוטית שהכשירה את מעשיו בדעת הקהל העולמי אך המבקרים לא קיבלו תמיד ברוח טובה את הקו הלוחמני והכוחני של הילד החביב. "בעבר עשו עלי חרם", נזכר גפני, "ראו שכבשתי את לב הילדים והיו כותבים עלי שאני מחרחר מלחמות ושאני משפיל ערבים. היה מבקר ספרות בשם אוריאל אופק שהודה שאני כותב בעברית צחה וקולחת אבל גם טען שאני עושה מהערבים חיות אדם".
והוא צדק?
"הוא צדק? אני צדקתי. עשיתי מהערבים האלו מה שהם, רוצחים רעים, חסרי כל ערך אנושי. כל התרבות הישראלית התנגדה למה שכתבתי, השמאל היו שונאים בנפש, אופק דרש לשרוף את ספריי. בקיבוצים עשו את זה ואז הילדים בקיבוץ שאהבו את הספר התמרדו והיו צריכים להביא לקיבוץ ספרים חדשים".
חשבת שרעיון דני דין הרואה ואינו נראה ייקלט בצורה כזו?
"לא ידעתי שזה ייקלט כל כך חזק. בספר הראשון מסופר על ילד שבא הביתה בריצה אחרי צמא גדול הביתה כשלפתע הוא רואה בחלון אחד הבתים כוס מלאה בנוזל סגול, הוא גומע אותו ומאז הוא נהיה רואה ואינו נראה".
אתה המצאת את הרעיון של רואה ואינו נראה?
"לא. לקחתי את הרעיון מסדרת סיפורים בריטית ידועה בה היה סיפור על מין מפלצת, רוח שמפחידה אנשים. אמרתי לעצמי שזו אפשרות אדירה לעשות מהרעיון סרטי הומור על דברים שעפים באוויר ושזה יהיה מרתק. כמובן שלא הסתפקתי בהומור והשתדלתי לחנך בספריי דור שיחיה על ערכים שאני מאמין בהם. אני התגייסתי ללח"י בגיל 14 והערכים שלי היו מאז ומתמיד אהבה המולדת וגאווה לאומית".
מי מבחינתך קהל היעד לספר, מבוגרים או ילדים?
"דני דין הוא ספר חינוכי לילדים. אני מחנך דורות שלמים על הערכים של הספר הזה. דני היום דני דין הוא מושג, לא סתם סיפור, אני מכיר מפקדים בצבא שמשתמשים בביטוי דני דין בכדי להמחיש לחיילים שבמבצעים צריך לראות ולא להיראות".
עד מתי אתה מתכוון להמשיך לכתוב?
"עד 120, הכתיבה היא כמו אש בעצמותיך, אם יש לך רעיון טוב אתה מעלה אותו".
חשבת לעבד את דני דין לפורמט טלוויזיוני?
"דווקא הזמינו אצלי פרקים לפני כמה שנים, שלמו לי מקדמות אבל הדבר נפל כי הטכניקה שנדרשת להפיק רואה ואינו נראה זה מעל לכוחם, זה עולה המון כסף. לאחרונה כתבתי גם פרקים על החטופים בלבנון של מלחמת לבנון הראשונה ואני ממתין לתחנת שידור שתרצה את זה".
אתה מרגיש שאתה תורם במשהו למאמץ המלחמתי ולעמידה נגד ארצות ערב?
"התפקיד שלי הוא לעורר אחריות לאומית לעשות את מה שנדרש כדי לשחרר את השבויים שלנו".