כבר מזמן ברור שבפייסבוק אנו חושפים את החיים שלנו לעיני כל. בדרך כלל זה נחמד – לפחות כשזה מסתכם בשיתוף אנשים אחרים במה שעולה לנו בראש, או באיזה סרטון הזוי שנתקלנו בו. אבל לפעמים זה יכול לגרום לצרות צרורות: עם 400 מיליון משתמשים, לא קשה למצוא כמה סיפורים של אנשים שממש הסתבכו בגלל הרשת החברתית.
זה קורה בדרך כלל בגלל חוסר זהירות, אבל לפני שאתם צוחקים ואומרים "לי זה לא יקרה", נסו להיזכר מתי בפעם האחרונה טיפלתם בהגדרות הפרטיות שלכם. אם לא הצלחתם – סימן שהגיע הזמן לנער את האבק מתפריטי ההגדרות ולשנות את ברירות המחדל. הנה חמישה מקרים של הסתבכויות בפייסבוק שלא נגמרו טוב. אולי תצליחו ללמוד מזה משהו:
לחשוב טוב לפני שמתייגים: איבדה כספי ביטוח בגלל תמונה בפייסבוק
הנה אישה שהבינה בדרך הקשה כי בעידן הרשתות החברתיות, חשוב לשמור על הפרטיות מפני גורמים שמעוניינים במידע האישי שלך. נטלי בלנשארד, קנדית בת 29, סבלה מדיכאון קשה, וקיבלה פיצויים חודשיים מביטוח הבריאות לאחר שנאלצה להפסיק לעבוד. יום אחד היא גילתה שהפיצויים הופסקו. בירור קצר העלה כי חברת הביטוח החליטה כי נטלי כשירה לחלוטין לעבוד. איך הם הגיעו למסקנה הזאת? בזכות תמונות שפורסמו בפייסבוק. בתמונות אלה נראתה נטלי כשהיא חוגגת בבר חשפני צ'יפנדיילס ומשתזפת עם חיוך רחב בשמש. לא בדיוק התנהגות אופיינית של אדם בדיכאון קליני.
כך תדאגו שלכם זה לא יקרה: פייסבוק מאפשר לכם לקבוע בדיוק מי יוכל לצפות בתמונות שלכם – אם יהיה זה כל העולם, אשתו וחברת הביטוח שלו, או רק החברים. היכנסו לתפריט Privacy Settings (הגדרות פרטיות) שתחת תפריט Account (חשבון). בתוך מסך Profile Information (פרטי פרופיל) תוכלו למצוא שני סוגי הגדרות פרטיות של תמונות. ליד Photo Albums (אלבומי תמונות) אפשר לקבוע מי יוכל לצפות בתמונות שהעליתם בעצמכם; וליד Photos and Videos of me (תמונות וסרטונים שאני מופיע בהם) תוכלו לקבוע יצפה בתמונות ובסרטונים בהם תייגו אתכם.
לזכור מי נמצא ברשימת החברים שלכם: פוטרה בגלל שגלשה בפייסבוק
עבור אישה שוויצרית מסכנה אחת, כניסה אחת לפייסבוק עלתה לה במקום העבודה. אותה אישה ביקשה חופשת מחלה לאחר שלטענתה היא איננה יכולה לשבת מול המחשב וזקוקה למנוחה במיטה. אך האישה שכחה שבין החברים שלה נמנים גם הבוסים שלה – שכמובן ראו אותה משוטטת בפייסבוק ושלחו לה במקום מכתב פיטורים.
כך תדאגו שלכם זה לא יקרה: ובכן, זה די פשוט: אל תהיו חברים של הבוס בפייסבוק. חוץ מזה, תמיד חשבו מי יכול לצפות בתמונות, בסטטוסים או בכל דבר אחר שאתם מפרסמים. זכרו שכל החברים שלכם יכולים לראות מה אתם עושים – וקחו את זה בחשבון אם מי מהחברים שלכם הוא לא באמת חבר. אפשר לקבוע מי בדיוק יוכל לראות מה שאתם משתפים באמצעות אייקון המנעול שמופיע מתחת לתיבת הסטטוס. השתמשו בו בתבונה. וגם, אתם יודעים, אל תשקרו למקום העבודה שלכם.
אף פעם אין לדעת מי מחפש אתכם: מועמדים לעבודה נדחו בגלל פייסבוק
לפי סקר שהזמינה חברת מיקרוסופט, לא פחות מ-70 אחוזים מהמעסיקים הודו כי הם דחו בעבר בקשות של מועמדים לעבודה, רק על סמך "ההתנהגות שלהם באינטרנט". משמע – תמונות או סטטוסים מביכים שלא בדיוק העמידו אותם באור חיובי.
כך תדאגו שלכם זה לא יקרה: ראשית, היו חכמים. אל תפרסמו דברים שעלולים לפגוע בתדמית שלכם בעתיד. שנית, ואנחנו אומרים את זה שוב: תדאגו להגדרות הפרטיות שלכם. הצעד הראשון למי שחושש מפני זרים שסוקרים את הפרופיל שלו הוא כמובן ההסרה ממנוע החיפוש. בהגדרות הפרטיות היכנסו לתפריט Search (חיפוש). כאן ניתן לקבוע מי יוכל לאתר אתכם בחיפוש הפנימי בפייסבוק – ובנוסף להסיר את הפרופיל שלכם מרשימת התוצאות במנוע החיפוש, דוגמת גוגל.
לא לאשר בקשות חברות מכל אחד: תלמידים גילו תמונות עירום של המורה ואשתו
מורה בבית ספר יסודי מתל אביב עמד במרכזה של סערה שנחשפה לאחרונה, לאחר שתלמידיו צפו בתמונות עירום של המורה ואשתו ההרה שפורסמו בפייסבוק. זה קרה לאחר שאותו מורה אישר בקשות חברות מתלמידיו.
כך תדאגו שלכם זה לא יקרה: שקלו היטב לפני שאתם מאשרים בקשות חברות מאנשים מסוימים. יש אנשים שאנחנו אמנם שומרים על קשר עמם, אך זה לא אומר שאנחנו בהכרח רוצים לחשוף בפניהם את חיינו הפרטיים: מורים ותלמידים, רופאים ומטופלים, בוסים ועובדים הם רק דוגמאות לקשרי פייסבוק שרק תסבוכת יכולה לצאת מהם. עבור קטינים, מומלץ לא לאשר כלל בקשות חברות מאנשים לא מוכרים.
לחשוב פעמיים לפני שאתם שולחים הזמנות: הסתבכו עם המשטרה בגלל פייסבוק
הזמנה "תמימה" בפייסבוק למסיבת טבע התבררה כבעלת ערך מודיעיני משטרתי יקר ערך. באוגוסט האחרון נפוצה בפייסבוק הזמנה למסיבה, עם הפניה להודעה טלפונית ובה מספר רמזים – למשל, "להטמיע מה שצריך" – שלא השאירו מקום לספק בקשר לאופי המסיבה. השוטרים שעלו על ההזמנה בפייסבוק ניצלו את ההזדמנות, פשטו על המסיבה ופתחו 24 תיקי סמים למשתתפים.
כך תדאגו שלכם זה לא יקרה: זה לא שאנחנו מנסים לעזור למישהו לעבור על החוק ולהתחמק מזה, אבל התקרית הזו בהחלט משמשת כתמרור אזהרה בולט לגבי שמירה על הפרטיות והבטיחות שלכם ברשת. כאשר אתם פותחים אירוע פומבי או קבוצה בפייסבוק, זכרו שאין לדעת אילו אנשים יחשפו למידע שיש בהם. כמובן, חשבו פעמיים לפני שאתם מפרסמים בהם פרטים חסויים, כמו למשל כתובות או מספרי טלפון – או במקרה הזה, רמזים שלא משאירים מקום לדמיון.