החל במהפכה התעשייתית ועד ימינו, השימוש במכונות הפך לשגרה יום יומית במגוון עצום של תחומים. האם מישהו יכול לדמיין חקלאות בלי טרקטורים, דייג ללא ספינות, צבא ללא טנקים או תנועה ללא מכוניות?. התקדמות הטכנולוגיה הופכת את המכונות לחכמות יותר וכיום בינה מלאכותית מאפשרת לרובוטים ללמוד, לעבוד יחד, לתקשר עם אנשים ואפילו להיות חלק אינטגרלי מהגוף שלנו. ההתקדמות הזו מעלה פחדים לפני השטח וסרטים כמו "שליחות קטלנית" , "אני רובוט" ו-"מטריקס" מנבאים עתיד שחור לעולם בו רובוטים ובני אדם חיים יחד. אבל פחדים לחוד ומציאות לחוד. התפתחות הרובוטים מהירה וניכר כי חוקרים מכל העולם משקיעים זמן ומשאבים רבים כדי להפוך אותם לתחליפים אנושיים. אז קבלו את מי שיכול להיות אתם בעתיד הלא רחוק.
רובוט שיודע ללמוד
אומרים שסרטי מדע בדיוני מקדימים בדרך כלל את המדע האמיתי והוכחה נוספת לטענה זו אפשר למצוא בפיתוח האחרון של חוקרים מאוניברסיטת Bielefeld שבגרמניה. הם הצליחו לפתח רובוט עם יכולת למידה גבוהה בדומה לרובוט מהסרט שליחות קטלנית אותו גילם ארנולד שוונצנגר. בסרט היה הרובוט מסוגל ללמוד את העולם ולתת מענה לבעיות שונות וכך גם הרובוט הגרמני; הוא מסוגל ללמוד איך להרים חפצים כמו תפוח או בננה הנמצאים בטווח הראייה שלו ולשוחח על כך עם חוקר אנושי בזמן שהוא מעביר את החפצים מקום. זה עדיין לא שוורצנגר בשליחות קטלנית אבל זו בהחלט התחלה טובה.
רובוט לפיתוח קשרים חברתיים
ה-Robovie R-2 מצטיין ביכולת לצור קשרים חברתיים וכחלק מהליך הפיתוח שלו הוא משמש כמדריך תיירים במוזיאון ביפן. עבודה זו מאפשרת לו להיות בקשר תכוף עם בני אדם ומספקת לחוקרים שבנו אותו מידע רב על אופן התקשורת בין אנשים למכונות. הם למשל הבינו כי לתנועות הגוף שלו, נדנודי הראש והנפנופים בידיים תוך כדי מתן ההסברים יש השפעה רבה על היחס שהרובוט מקבל מאורחי המוזיאון. המטרה הבאה של צוות הפיתוח הוא להפוך את ה-Robovie לעוזר אישי שיטפל בקשישים. מעניין אם בעתיד הביטוח הסיעודי שלנו יכסה אחד כזה.
רובוט בוס
רובוטים יכולים גם להיות כלי עזר חשוב למנהלים במקומות עבודה - יעיד על כך טרוור בלאקוול, מנכ"ל חברת Anybots האחראית על פיתוח ה-QB, רובוט טלפרסנס המאפשר לטרוור להיות בקשר עם העובדים בחברתו בזמן שהוא יושב בבית. באמצעות מצלמת וידיאו, מצלמת סטילס ומיקרופון מובנים, מסוגל טרוור לראות כל מה שהרובוט רואה, לשמוע מה שהוא שומע ולדבר עם העובדים כאשר הקולות היוצאים מהרובוט הם שלו. הסוללה של הרובוט מספיקה ל-8 שעות (יום עבודה טיפוסי) והשליטה מתבצעת על ידי מחשב נייד רגיל. מעניין איך נרגיש בעבודה כאשר נקבל הוראות ממנהלים עשויים ברזל ונחושת.
רובוט שמקפיץ פנקייקים
כל מי שאכל אי פעם בבית הפנקייק בטח הרהר לכמה שניות איך זה מרגיש להקפיץ פנקייקים כל היום. זה בדיוק מה שחשבו המהנדסים שפיתחו את רובוט הזרוע הזה ולימדו אותו להפוך פנקייקים בתנועה אחת. האמת שהמנגנון המכני המדמה את פעולת המפרקים והשליטה בשרירים הוא די מדהים והתוצאה לא פחות. עכשיו רק חסר להם לפתח לרובוט זרוע שנייה שתשים רוטב מייפל וזרוע שלישית שתגיש לנו אותו. בית הפנקייק – מאחוריך.
רובוטים שינקו לכם את הבית
אחרי כל הרובוטים העתידיים הללו אתם בטח מחפשים משהו פרקטי. ובכן, ה-Roomba והScooba מבית חברת iRobot יספקו לכם שירותי ניקיון לבית ואפילו תוכלו לרכוש אותם בארץ. הרעיון לא חדש ולמי שיצא לראות איך מנקים את הרצפה בקניון או בסופר זו לא תהיה אמריקה. החידוש הוא שעכשיו תוכלו לקבל את אותו ניקיון באותה הקלות גם בבית. שני הרובוטים בעלי מבנה עגול , כוללים סוללה נטענת ועמדת עגינה ואת שניהם תוכלו לתזמן שינקו לכם את הבית בשעות שאתם לא נמצאים בו. את הרובוט תקבלו עם מכשירים שתפקידם לשמש "קירות" וירטואליים שימנעו ממנו להיכנס לחדרים או אזורים אסורים לניקיון. ההבדל בין הרובוטים הוא בכך שה-Roomba משמש כשואב אבק וה-Scooba שוטף עם מים. תוכלו לרכוש את הרובוטים מהיבואן הרשמי שלהם באתר http://www.irobot.co.il.
רובוט שיאפשר לכם להיות גם בבית וגם בעבודה
האפשרות שלנו להיות בו זמנית בשני מקומות שונים נחשבת בעיני רבים לבלתי אפשרית; הפתרונות ליישם אפשרות זו היו נחלתם הבלעדית של פיזיקאים עצבניים ומכווצי גבות בכל מיני מעבדות תת קרקעיות בסרטי אנימה למיניהם. לא עוד. תכירו את Rovio, רובוט שנבנה במיוחד כדי לספק לכם את האפשרות להיות גם פה וגם שם. הרובוט נע באופן עצמאי וכולל מצלמה מובנית וחיבור לרשת האינטרנט המסוגלת לשדר אליכם באופן רצוף מה קורה בבית בכל הזמן שאתם לא שם. יחד עם הרובוט תצטרכו לרכוש משדר מיוחד שיורה לו לאן מותר לו להיכנס ובלחיצת כפתור תפעילו פקודה שתחזיר אותו לעמדת עגינה ייעודית לצורך טעינה. אין ספק שעבור הפולנים שבינינו ה- Rovio יכול לקבל את תואר המשיח. לפחות עד שזה האמיתי יגיע.
גם עוזר אישי, גם צעצוע לילדים גדולים
אם חיפשתם את השילוב המושלם בין עוזר אישי לצעצוע אין ספק כי ה-Roboscooper הוא התשובה. הרובוט הזה נוסע על שישה גלגלים והוא יכול להרים לבד חפצים קלים הנמצאים בטווח הראייה שלו ולהוביל אותם לאן שתרצו. הוא מגיע עם שלט רחוק המאפשר לכם שליטה מלאה בתנועות שלו. תוכלו להורות לו להרים חפצים שהוא לא זיהה לבד ולהנחות אותו איפה להניח אותם בבית. גברים שימוש לב, השימוש בו לא מוגבל לילדים בלבד.
תחליפים לאיברים אנושיים
השילוב של רובוטים בחיי היום יום שלנו מעלה הרבה שאלות אתיות לגבי היכולת של המין האנושי להתקיים לצד מכונות תבונתיות, אבל לשילוב הזה יש גם צדדים יפים. המכון הלאומי למחקר מערכות אינטליגנטיות ביפן פיתח את ה-RAPUDA, זרוע רובוטית שתפקידה לתמוך בבעלי מוגבלויות בחלק גוף עליון. זרוע מכנית זו עוזרת לאלו היושבים בכיסא גלגלים לעשות פעולות יומיות כמו להרים חפצים משולחן, להניח חפצים עליו ולקרב עצמים לפיהם. יכולות אלו מראות כי רובוטים כמו ה-RAPUDA יכולים להיות שימושיים מאד לבני אדם כתחליפים לאיברי גוף שנפגעו. ולכל מי שהפליג במחוזות הדמיון לעבר הלב והמוח, אז כן, גם לשם סביר להניח שהרובוטים יגיעו. השאלה היא אם אנחנו עדיין נהנה מזה.
רובוטים שיודעים לשתף פעולה
מכונות שמשתפות פעולה? ברור לכולם כי שיתוף פעולה בין בני אדם חשוב על מנת לבצע פעולות מורכבות אבל שיתוף פעולה בין רובוטים, זה כבר נושא אחר לגמרי. מדענים מאוניברסיטת פנסילבניה שבארה"ב פיתחו רובוטים דמויי דבורים שעובדים יחד המסוגלים להרים עצמים כבדים ולהעביר אותם במרחב מנקודה לנקודה. הרובוטים עוזרים אחד לשני וברגע שעצם מסויים כבד מדי לאחד מהם מצטרף אליו שני ויחד הם מצליחים במשימה. הם עדיין לא עושים זאת בצורה עצמאית אלא עם מהנדס ששולט בהם, אבל אין ספק שיכולת יש ובעתיד אנו צפויים להיתקל בחבורות של רובוטים המתקשרים ביניהם בצורה עצמאית. השאלה היחידה היא, מי בדיוק יעצור אותם אז.
אסטרובוט
אם חשבתם שהרובוטים עוצרים בכדור הארץ תחשבו שוב. נאסא, סוכנות החלל האמריקאית פיתחה את ה- Robonaut2, שהוא הרובוט הראשון אי פעם שידרוך בתחנת החלל הבינלאומית. המטרה העיקרית במשימה הנוכחית שלו היא ללמד את המהנדסים של סוכנות החלל כיצד מתנהגים רובוטים בחלל מבחינה מכנית. אולם, בעתיד הלא רחוק חלק מתפקידו של ה- Robonaut יהיה לבצע תיקונים בתחנת החלל ולעזור במחקר, שני תפקידים הכוללים הליכה מחוץ לתחנה במקום אסטרונאוטים בשר ודם. הרי בסופו של דבר הוא לא מוגבל בכמות החמצן שהוא נושא עליו ואם משהו קורה לו תמיד אפשר להוציא חדש מהמחסן. עדכונים שוטפים על המשימה של Robonaut תוכלו לקבל ישירות בחשבון הטוויטר שלו שפתחה לו נאסא ומי יודע, אולי בעתיד הוא עוד יהיה הנציג הכמעט אנושי הראשון במאדים. אז תנו כבוד.