אם אתם מאוהבים בעצמכם ונוטים למשוך תשומת לב מוגזמת מהסביבה, או במילים אחרות, אם אתם נרקסיסטים, רצוי שתתרחקו כמה שיותר מפייסבוק או מכל רשת חברתית אחרת. מחקר חדש שנעשה באוניברסיטת יורק שבקנדה מגלה כי האפשרות לעדכן את הסטטוס והמיקום שלכם בכל רגע נתון לא בדיוק יעזור לכם להתגבר על הבעיה – בדיוק להיפך, המצב שלכם רק ילך ויחמיר.
הרשתות החברתיות עבור מרבית המשתמשים הן כלי שמטרתו לפתח חברויות חדשות עם אנשים מכל העולם ולשמור על קשר עם חברים קיימים ממסגרות שונות, כמו בית ספר, עבודה וטיולים משותפים. אבל הרשתות החברתיות, כך מתברר, יכולות להוות מלכודת דבש עבור אלו המכורים לתשומת לב. המחקר של אוניברסיטת יורק, שבדק פרופילי פייסבוק של גיאלי 18-25, מצא שאגואיזם והערכה עצמית נמוכה קשורים קשר ישיר לפעילות אינטנסיבית בפייסבוק (העלאה תכופה של סטטוסים, תמונות וכיוצא בזה).
גם אתר cnbc.com מגבה את התופעה ומפרסם מחקר שנערך באוניברסיטת סאן דייגו, הקובע כי 60% מהסטודנטים משתמשים ברשתות חברתיות בשביל קידום עצמי, נרקסיזם וחיפוש תשומת לב. "הם כנראה מגלים את התכונות הנרקסיסטיות גם מחוץ לרשת, אבל ברשת הם מעדכנים המון ותמיד כותבים איפה הם או עם מי הם", אומר ג'וליאן קול, חוקר אוסטרלי המתמחה בפייסבוק.
אל תמהרו לסגור את החשבון: פייסבוק לא אשמה בהרגלים המגונים שלכם
אבל מדע לחוד ורגשות לחוד. בסופו של דבר כל אחד מאיתנו צריך תשומת לב ופייסבוק פותחת בפנינו דרך חדשה להשיג אותה. אז נכון, מי שצריך אותה יותר יעדכן יותר את הסטטוס שלו ויעלה יותר תמונות, אבל זה לא שונה ממה שהוא היה עושה במציאות מחוץ לסייברספייס. פייסבוק בטוח לא אשמה בזה.
לאורל פאפוורף, פרשן רשתות חברתיות, מגדיר את פייסבוק כמראה לחיים האמייתיים שלנו. "הייתי מצפה שהביקורת תהא נכונה אם מדובר באתרים כמו יוטיוב או מיי ספייס, אבל בפייסבוק אתה מתקשר עם מעגל החברים הכי קרוב אליך, בדרך המחקה את החיים היום יומיים שלך. כל אחד מעדכן את החברים שלו בקשר למה שקורה אצלו בחיים ומאפשר להם להגיב על כך". עוד מוסיף לאורל כי משתמשים רגילים בפייסבוק "מנסים להרגיש אהובים על ידי כך שחברים שלהם מגיבים בחזרה על הפרסומים שלהם".
אפשר לסכם ולומר כי הרשתות החברתיות אכן מספקות לאלו המכורים לתשומת לב דרך קלה ולגיטימית יותר להשיג את מבוקשם - בכל זאת, אם בעבר הייתם מסתובבים ברחובות העיר עם מערכת כריזה ומצהירים מה אתם עושים ולאן את הולכים סביר להניח שהיו עוצרים אתכם להסתכלות פסיכיאטרית. היום זה עניין של לחיצת כפתור ואף אחד לא יחשוב שאתם משוגעים, אבל זה עדיין לא הופך את פייסבוק ומקבילותיה לבעיה. בסופו של דבר, עבור מרביתנו הרשתות החברתיות הן כלי נוח וזמין המאפשר לנו לשמור על קשר עם חברים ומכרים. ואם מישהו בכל זאת מרגיש שפייסבוק העצימה בו צרכים רגשיים שהיו מודחקים עד כה, עדיף שיקבע תור אצל פסיכולוג. זה בטח יעזור לו יותר מאשר לסגור את החשבון בפייסבוק.