עזבו אתכם מאחמדיניג'אד וקים ג'ונג איל, וקבלו את השם החם הבא בקהיליית ההיתוך הגרעיני – מארק סופס. סופס הוא מעצב אתרים העובד ביום בשביל גוצ'י ובלילה, בביתו שבברוקלין, הוא עושה ניסויים בכור היתוך גרעיני. את כל התיאוריה הוא למד לבד והמטרה שלו היא לא פחות ולא יותר: לפתור את בעיות האנרגיה של העולם. המטרה של סופס זהה למטרה שהציב לעצמו ברק אובמה, שרוצה להוביל את הפיתוח הטכנולוגי בתחום הפקת אנרגיה נקייה מבוססת גרעין. רק לא בטוח שאובמה התכוון שתושבי ארצו יעשו זאת באמצע ניו יורק.
"קיבלתי השראה מהרעיון שזו טכנולוגיה שיכולה באמת ובתמים לפתור את בעיות האנרגיה שלנו, ואני מאמין כי זה משהו שאני יכול לכל הפחות להתחיל לבנות אותו", סיפר מארק ל-BBC. את החלקים לכור ההיתוך הגרעיני הוא רכש באתר eBay, בהשקעה של 35,000 דולר מכספו האישי ועוד 4,000 דולר ממענקים שקיבל ממשקיעים שונים. סטאן מילורה, מומחה בתחום חקר ההיתוך הגרעיני, תומך ביוזמה של סופס וטוען כי לא תמיד הרים של כסף הם התשובה. "ניסויים ביתיים כמו זה שמבצע מארק, בגלל שהם קטנים יותר ופחות מורכבים, יכולים להיות יעילים יותר מפרויקטים ענקיים עתירי תקציב המנוהלים על ידי מדינות", הוא מסביר.
"אל תחשבו על הירושימה – תחשבו על השמש"
ההיתוך הגרעיני הוא תהליך הגורם למספר אטומים להיקשר יחד לאטום כבד יותר, ולהבדיל מהליך של ביקוע גרעיני, הוא לא מבוסס על שימוש בחומרים רדיואקטיביים כמו אורניום ופלוטוניום. במהלך תהליך ההיתוך משתחררת כמות גדולה של אנרגיה אותה אפשר "לקצור" ולעשות בה שימוש. פול שחטצקין, מייסד אתר Fusor.net, טוען כי בדרך כלל אנשים חושבים על הירושימה או צ'רנוביל כאשר הם שומעים את המונח גרעיני אולם לטענתו הם צריכים לחשוב על השמש – "היות ומה שנבנה כאן הוא כוכב סינטטי קטן. ריאקציה של היתוך גרעיני היא בעצם כוכב".
המרדף אחרי חיי נצח
במהלך השנים הליך ההיתוך הגרעיני קיבל את הכינוי "הגביע הקדוש" – היות והוא יכול, פשוטו כמשמעו, לפתור את בעיות האנרגיה של העולם כולו והוא אינו מזהם את הסביבה באופן בו עושים זאת היום תחנות כוח גרעיניות לייצור חשמל. קיימים היום בעולם 38 מדענים עצמאיים רשומים המנסים לפצח את סוד כור ההיתוך, מדינות משקיעות בזה מיליארדים ואפילו לביל גייטס היו בעבר תוכניות להקים יחד עם חברת טושיבה כור גרעיני שיעבוד רצוף במשך 100 שנים ללא צורך בתדלוק. למרות כל המאמצים, החיפוש עדיין בעיצומו ונפט עדיין מניע את העולם. ולאור האסון האקולוגי הנוכחי במפרץ מקסיקו, אולי בכל זאת יש הצדקה לכך שהחיפוש אחר חיי נצח והחיפוש אחר אנרגיה ירוקה קשורים זה בזה.