לארי פייג', סרגיי ברין
הוסיפו עוד 19 אלף עובדים. מייסדי גוגל סרגיי ברין ולארי פייג'
ההחלטה של גוגל לרכוש את חטיבת הסלולר של מוטורולה תמורת 12.5 מיליארד דולר, גרמה ללא מעט אנשים בשוק התקשורת העולמי להרים גבה: "מדוע גוגל רוכשת חברה עם התמחות בפיתוח חומרה?" , הרי גוגל כבר עשתה ניסיון בכיוון עם מכשיר הנקסוס והוא הסתיים בכשלון.

ובכן, היות וההודעה הרשמית לא כללה רשימת מניעים, החלו מומחי טכנולוגיה מובילים בעולם לנסות ולהסביר את הסיבות לרכישה, לפניכם הסיבות הנבחרות: 

פטנטים

הסיבה הראשונה והעיקרית היא פטנטים. מוטורולה היא יצרנית החומרה לסלולאריים המחזיקה הכי הרבה מהם וכיום רשומים על שמה 17,500 ועוד 7500 נמצאים בהליך רישום. עבור גוגל הנמצאת האופן תמידי במלחמות משפטיות עם שאר העולם, מדובר על קלפי מיקוח קריטיים לעתיד של מערכת האנדרואיד ולשליטה שלה בשוק הסלולאר. דעות אחרות אף רואות ברכישה של מוטורולה את תחילתו של עידן המחנות, גוגל –מוטורולה יחד עם סמסונג, HTC ו-LG מול אפל ומיקרוסופט – נוקיה.

כניסה לשווקים חדשים

אם גוגל רוצה לשמר את קצב הצמיחה שלה היא צריכה לקוחות חדשים או במילים אחרות, ארצות מתפתחות באסיה ואפריקה. וכדי להצליח בשווקים אלו מול יצרנים מקומיים וזייפנים, צריכה ענקית החיפוש לייצר מכשירים זולים. אפילו זולים מאד. בהיבט זה , הרכישה של מוטורולה נותנת לה שליטה על עלויות החומרה והתוכנה וייתכן כי היא תוכל לסבסד את עלות המכשיר ככלי שיווקי על מנת להיכנס בצורה טובה יותר לשווקים אלו.

גוגל (צילום: franckreporter, Istock)
תחזק את מעמדה בתחום הסלולר? | צילום: franckreporter, Istock

השכרת טלפונים

רכישת מוטורולה נותנת לגוגל שליטה על עלויות החומרה והתוכנה ואם משלבים יחד גם את הכיסים העמוקים שיש לחברה, אחת האפשרויות היא שגוגל הולכת להשכיר לנו טלפונים במקום למכור אותם. בדיוק כמו שעשתה עם המחשבים הניידים מבוססי Chrome OS. צריך לזכור כי גוגל רוצה שיהיו כמה שיותר טלפונים מבוססי אנדרואיד בעולם. ואם זו המטרה, למה לשלם כמה מאות דולרים על מכשיר אם אפשר להשכיר אותו בכמה גרושים בחודש?

ניסיון (נוסף) ל Google TV

אם שמעתם על הניסיון של גוגל להיכנס לשוק הטלוויזיות עם מכשיר ה Google TV , בטח שמעתם גם על כך שהניסיון נכשל. ובכן, הרכישה של מוטורולה יכולה לתת רוח גבית לניסיון נוסף, הפעם עם יצרנית חומרה המספקת ממירים (set top box) ומודמים למגוון רחב של חברות תקשורת בעולם. אם לוקחים בחשבון את הכוונה של אפל לייצר טלוייזיות יחד עם ה-AppleTV, האפשרות הזו נראית די מציאותית.

לחסום מתחרות

סיבה נוספת למהלך של גוגל יכולה להיות הרצון שלה למנוע ממתחרות לרכוש את מוטורולה. ייתכן ומאחרי הקלעים היו דיבורים עם בעלי עניין נוספים ובמצב כזה גוגל הייתה חייבת לפעול ומהר. במיוחד כאשר מדובר באחת מיצרניות החומרה הטובות בעולם.

יד סופרת שטרות דולר (צילום: חדשות 2)
כסף זה מניע לגיטימי | צילום: חדשות 2

כסף

עד כמה שזה ישמע מוזר לחלקכם, צריך לזכור כי מערכת האנדרואיד לא מכניסה לגוגל כסף בצורה ישירה (היא ניתנת בחינם) אלא בצורה עקיפה באמצעות פרסום. על פי נתונים שפירסמה החברה בסוף שנה שעברה מדובר על הכנסה של מיליארד דולר בשנה לעומת 12 מיליארד שהיא תקבל ממוטורולה. אם מסתכלים על המספרים, אפשר להבין כי כל שאר הסיבות הם בונוס.

אז מי המפסידים והמנצחים? 

המנצחים:

נוקיה: עם פרסום הרכישה מנייתה של נוקיה זינקה כלפי מעלה, זאת לנוכח קשריה עם מיקרוסופט. מה הקשר? אם לגוגל יש את מוטורולה-מוביליטי זה רק טבעי שלמתחרה שלה מיקרוסופט יהיה את נוקיה. לא?! אמנם הסיכוי שמיקרוסופט באמת תקנה את נוקיה הוא נמוך, אבל אין ספק שהקשר בין החברות יתהדק מאוד. 

נכון לעכשיו, מסתמן שמיקרוסופט יוצאת מנצחת מהעסקה הלא ברורה: אחת המתחרות הגדולות שלה מבזבזת 12.5 מיליארד דולר מכספיה ונכנסת לתחום החומרה שהיא לא לגמרי מבינה בו, הרי זה מתכון לכישלון מובטח. עם זאת, עדיין יש סיכוי שלארי פייג' יפתיע לטובה.

אפל: מצד אחד היא מפסידה כי עכשיו יהיה לה קשה יותר לתבוע חברות שמייצרות מכשירים מבוססי אנדרואיד. מצד שני המומחים לא ממש מאמינים שגוגלרולה תצליח לבנות מכשיר שיוכל להתחרות באייפון של אפל, ועכשיו יש לגוגל גם 12.5 מיליארד דולר פחות.

המפסידים: 

HTC, סמסונג, LG ושאר החברות המייצרות מכשירי אנדרואיד: למה? כי לגוגל יש צעצוע חדש שיעשה את העבודה ומעמדן של החברות האחרות בסכנה. 

ומה עם גוגל? נכון לעכשיו לא לגמרי ברור אם מדובר בעסקה מוצלחת או כישלון כואב, אבל בקרוב מאוד נדע.

>> אופס! המכונית ללא נהג של גוגל עברה תאונת דרכים

>> וגם: ניסה לארגן מלחמת מים במסנג'ר של בלקברי ונעצר