חשבתם שעיתונאות זה המקצוע היחיד שעדיין דורש יד אדם, דמיון ויצירתיות? תחשבו שוב. יכול מאוד להיות שאת החדשות שאתם צורכים כל שעה לוורידים, בעתיד יכתוב מחשב. אלגוריתמים שפותחו בארצות הברית מסוגלים לייצר כתבות חדשותיות בנושאים שונים בכוחות עצמם, ולהפוך מידע לידיעה עיתונאית מנוסחת היטב, שרוב הקוראים לא יבדילו בינה לבין ידיעה רגילה.
היכולות של האלגוריתמים אמנם עדיין נמצאות בשלב מוקדם, אך כבר עכשיו הם מצליחים לסנתז ידיעות חדשותיות מהסוג הזה. הרעיון הוא שבדיוק כפי שניתן להזין לתוכנת מחשב נתונים מספריים ולקבל בחזרה גרף או טבלה, כך האלגוריתם מסוגל להשתמש בנתונים הללו על מנת ליצור ידיעת חדשות לכל דבר.
כתבי הספורט, ימיכם ספורים
הנהנית (או הסובלת, תלוי מה אתם חושבים על העניין הזה) המרכזית מהחידוש הטכנולוגי הזה היא עיתונות הספורט, שעשירה במספרים וסטטיסטיקות כמו שהאמריקאים אוהבים. מהנדסים מאוניברסיטת נורת'ווסטרן באילינוי פיתחו אלגוריתם המכונה StatMonkey, שמסוגל לקחת את כל הסטטיסטיקות והעובדות היבשות ממשחק מסוים ולהתאים אותו לתוך תבנית קבועה של דיווח עיתונאי. למשל, המחשב ידע לזהות שחקנים בולטים ומהלכי מפתח במשחק, להדגיש אירועים דרמטיים כמו ניצחון בשנייה האחרונה, ואף להתייחס להישגים של הקבוצה במהלך העונה ולהשוות אותם עם ביצועיה במשחק. בדיוק כמו ידיעה עיתונאית אמיתית, האלגוריתם יוצר טקסט שמכיל את כל המידע המעניין ואף מנסח אותו בצורה רהוטה. האלגוריתם אפילו יודע להפיק כותרת ולהצמיד תמונה מתאימה לכתבה. נסו להתרשם מעצמכם מכתבה כזו שנוצרה על ידי מחולל חדשות.
כאמור, הספורט מתאים לאלגוריתמים כאלה בגלל כמות המידע הגדולה, אך בעתיד יתווספו גם תחומים נוספים כמו כלכלה ואפילו חדשות מקומיות. "אמצעי החדשות המקומיים נמצאים במלחמת הישרדות," אמר אחד ממנהלי הפרויקט. "יש להם סיכוי טוב יותר אם הם ירחיבו את הסיקור העיתונאי שלהם, בזכות המנוע שלנו שיגדיל את טווח האירועים שאפשר לסקר".
היתרון: אין כתב שצריך לעמוד בדד-ליין
וכאן בעצם מצויה ההזדמנות הגדולה עבור אמצעי חדשות רבים: כשהעיתונות העולמית נמצאת במשבר קשה, ייתכן שגופי מדיה רבים יעדיפו תחליפים סינתטיים לכתבים בני תמותה, תוכנות מחשב שיהיו יעילות יותר וזולות יותר, שירכיבו כתבות על פס יצור וישגרו אותן במהירות הבזק לקוראים. ניתן יהיה לסקר אינסוף אירועים חדשותיים, מבלי לשלוח כתב יקר, ובלי להמתין לעוד כתבה שמחמיצה את הדד-ליין.
פרויקט נוסף הוא של אתר סטטיסטיקות הספורט StatSheet, המספק נתונים עבור אתרי חדשות ספורט. האלגוריתם שלהם גם הוא הופך את הסטטיסטיקות ממשחקים ועונות שלמות לתוך כתבות שמיוצרות על ידי מחשב. לטענת מייסד האתר, רובי אלן, המטרה היא ש-90 אחוז מהקוראים לא יבדילו בין ידיעה שנוצרה על ידי מחשב, לבין ידיעה של עיתונאי אמיתי.
החיסרון: המחשב לא יודע להיות מצחיק או שנון
אלן מנסה להרגיע שהאלגוריתם לא מיועד להחליף את כתבי הספורט, אלא רק "להעמיק" את הדיווח שלהם – אך עיתונאים בכל העולם רשאים להתחיל לחשוש: האם בקרוב הם יוחלפו כולם על ידי מכונות שמהנדסות טקסט על פי מידע שהוזן להם?
התשובה הטבעית כרגע היא שלא. הרי מכונות לעולם לא יוכלו לייצר תוכן איכותי וקריא, לזהות סקופים, לשלוף ציטוט יוצא דופן, להשמיע דעה, אולי אפילו הומוריסטית. ובעיקר – תוכנת מחשב לא תוכל להשמיע ביקורת, ובעצם לא תוכל לעשות דבר מעבר לדיווח קר ויבש של עובדות ונתונים.
החשש: בעתיד המחשב יכתוב טקסטים הרבה יותר טוב מאתנו
אך מצד שני – לא כדאי לזלזל. עם כל הביקורת שמושמעת היום על התקשורת המוטה, ייתכן שדווקא אלגוריתמים שמייצרים כתבות הם אלה שיוכלו לעשות עיתונאות אובייקטיבית באמת, שלא מושפעת מדעותיו האישיות של הכתב. מעבר לכך, יש לזכור שכבר היום ישנן חברות רבות לקידום אתרי אינטרנט (SEO), שמעסיקות אנשי תוכן שכותבים טקסטים שלמים שכלל לא מיועדים לעיניים של הקוראים: אלא רק למנוע החיפוש גוגל. אז אם כיום בני אדם כותבים טקסטים עבור מכונות, מדוע שבעתיד מכונה לא תכתוב טקסטים עבור בני אדם?
לסיום, שימו לב לניסיון הזה לעשות את אותו הדבר - רק בטלוויזיה: