ביום רביעי בצהריים, באירוע בלוס אנג'לס, חיכו עיתונאי הטכנולוגיה בשקט מופתי להתחלת ההצגה. לא, לא הוצג באולם אייפון חדש וגם לא אייפד 4.
העיתונאים לא ציפו לדובר רהוט בג'ינס כחול וחולצת גולף שחורה, שתמיד היה נותן את השואו הכי טוב בעיר, אנחנו כמובן מדברים על מנכ"ל אפל האגדי סטיב ג'ובס, שמת באוקטובר האחרון.
ההכרזה עמדה להיות של מיקרוסופט, המתחרה המיתולוגים של אפל, אותה חברה שבשנות התשעים ניצחה את ג'ובס בכל מגרש אפשרי.
לפתע אל הבמה עלה סטיב באלמר, והוא היה נראה הפעם שונה. הוא לא נטף זיעה כבעבר, הוא לא קפץ והתלהב בהתרגשות אמריקאית טיפוסית. באלמר עלה בפנים חתומות, אפילו חיוך קל לא עלה על שפתיו. הוא הופיע כדי להרגיע את הרוחות - הם אכן הגיעו להצגת הטאבלט של מיקרוסופט.
סטיב באלמר מביך את עצמו על הבמה ב-2006
פיספסה פעם אחר פעם
בשנים האחרונות מיקרוסופט עמדה מהצד כשאפל קיבלה את כל תשומת הלב. המוצרים שלה היו קלוקלים ולא מרגשים, ההשקות שלה היו משעממות במקרה הטוב ומביכות בקביעות והיו מלוות בדרך כלל בהדלפות הרבה לפני שיחרור המכשיר לעולם.
הזיון, ווינדוס ויסטה, ווינדוס 7 שהיתה יחסית מוצלחת אך לא הלהיבה את ההמונים, שיתוף פעולה משונה עם נוקיה, הרכישה של סקייפ וכמובן דפדפן האינטרנט אקספלורר שלה שהוא כבר מזמן הבדיחה הכי עצובה בעולם הטכנולוגיה. כל אלה גרמו לרבים לחשוב שהחברה מסיאטל שכולם אהבו, וגם אהבו לשנוא איבדה את זה לגמרי. היא אף פעם לא איבדה את הרצון, אבל הדרך כבר לא הייתה שם. החברה שפעם שלטה בעולם ובחיים שלנו היא כבר שנים שק חבטות של החלטות משונות.
השבוע משהו השתנה. השמועות ששטפו את המדיה בנוגע להכרזה של מיקרוסופט התבררו כלא נכונות, נראה שבפעם הראשונה מזה הרבה זמן לענקית התוכנה היתה ביד הכרזה גדולה, והיא הצליחה לשמור עליה בסודיות מסויימת.
החשאיות גרמה לחרושת שמועות שאולי מיקרוסופט החליפה צוות, עשתה שינויים פרסונליים רציניים בתוך המחלקות שלה והצליחה להרים צוות חדש שאינו מדליף דבר. כשנציגי מיקרוסופט הציגו לעולם את המכשיר החדש שלהם, טאבלט העונה לשם surface, הלחשושים אומתו עם המציאות.
לראשונה מזה הרבה זמן מיקרוסופט הציגה לא רק מכשיר שהחשיבה מאחוריו היא נכונה, היא הציגה מכשיר מרגש. היא הצליחה להחזיר לכתבים רבים את החיוך והצמרמורת באצבעות. הם ראו את המכשיר על הבמה ולא יכלו לחכות לרגע שבו יוכלו להתנסות בו בעצמם. הוסיפו למשוואה את הגרסה החדשה של מערכת ההפעלה הסלולרית שלה, הווינדוס פון 8, ואת המסמך שמדבר על הדור הבא של ה-Xbox שישתלט על הסלון הביתי שלנו ותראו למה זה נראה פתאום שסיאטל חזרה למשחק.
ולחשוב שבעבר הלא רחוק בכלל לא היו למיקרוסופט מתחרים ובהרבה מובנים עדיין אין לה. על רוב המחשבים האישיים בעולם מותקנת החלונות, מערכת ההפעלה של מיקרוסופט, ועל רובם גם מותקן האופיס. אף מתחרה בתחום הדסקטופים לא הצליחה להשיק מוצר טוב מספיק כמו מערכת הכלים למשרד שהציגה מיקרוסופט.
לא מתקדמת עם הקדמה
עד לא מזמן, הכלי המועדף על רוב גולשי האינטרנט בעולם היה האינטרנט אקספלורר הוותיק והלא אהוב. איפה הזמנים ההם. לא רק שאינטרנט אקספלורר נוצח לאחרונה על ידי כרום, הדפדפן מבית גוגל, אפילו חבילת האופיס על הכוונת של הגוגליסטים. כשהגוגל דוקס הושק ב-2006 אף אחד לא חשב עליו ברצינות יתרה. וכאן מגיע מאבק שהוא מעבר למוצרים, הוא מאבק על הדרך - הדרך שבה אנחנו משתמשים במחשב האישי שלנו, הדרך שבה אנחנו מפעילים תוכנות, זה מאבק על התפיסה של המיחשוב האישי.
הגישה של מיקרוסופט, מאז ומתמיד, היתה מבוססת מערכות מחשב ששומרות את המידע על הכונן האישי, הארד דיסק פיזי שיושב בתוך מארז המחשב ומאחסן ביטים על גבי ביטים. גוגל, חברה שהיא ב"סך הכל" אתר עם שירותים, ראתה את העתיד של המחשב אחרת. היא שמה הכל בענן כשהגישה תמיד היתה מרחוק והמחשב שלכם הוא רק השער. על זה מבוססת מערכת ההפעלה שלה למחשבים ניידים, ועל כך מבוסס גוגל דוקס. אתם ניגשים מרחוק, דרך הדפדפן, אל האפליקציה. זה אומר שאין לכם הרבה שליטה על התוכנה - כשבגוגל מעדכנים אותה, הם פשוט מעדכנים בלי לשאול את המשתמשים. כשהם רוצים להוסיף פיצ'רים, הם מוסיפים. והכי חשוב, הם גם יכולים להוריד פיצ'רים מתי שיתחשק להם. מיקרוסופט לעולם לא תעשה לכם דבר כזה, התוכנה שלכם צריכה להיות על ההארד דיסק שלכם, עד שהיא באמת תהיה מוכנה.
אפשר לראות את זה בסרטון הפרסומת המשונה הזה שמיקרוסופט הכינה בשביל להילחם בתופעה ששמה "גוגל אפס" ובו היא לועגת לתוכנות לעסקים של ענקית החיפוש:
מעבר לפרודיה על סיטקום משנות השמונים (הפרסומת מאוד מהנה אבל מה עבר להם בראש?!) ההתייחסות היותר מעניינת היא לגוגל בתור זר. במיקרוסופט עדיין לא קולטים שגוגל היא לא זר לאף אחד יותר. אנחנו מכירים היטב את גוגל, רובנו סומכים עליה מאוד ומשמשים בשירותים שלה מבלי לחשוב פעמיים. ג'ימייל הפך לסטנדרט של מיילים על המחשב האישי, טוב ויעיל יותר מכל אפליקציה שולחנית. גוגל דוקס ממשיך לאכול את נתח השוק של מיקרוסופט וכל הניסיונות של מיקרוסופט להילחם בזר מגוגל, לא הצליחו לה.
נגררת אחרי אפל
גם מול אפל המצב הוא לא כמו שהיה פעם. אם מיקרוסופט היתה פשוט מתעלמת מענקית התפוח אולי היינו מוותרים על הבדיחות, אבל כשהיא ניסתה להציג את המוצר המתחרה שלה לאייפוד, הזיון, היא פשוט הביאה את זה על עצמה. ההכרזה על הזיון היתה מאוחרת והכי חשוב - חסרת כל מעוף. לאן נעלמה האסטרטגיה, לאן נעלם הרצון לשלוט בעולם? זה לא שמיקרוסופט תמיד הציגה מוצרים חדשניים, זו לא המהות של החברה.
הגדוּלה שלה היתה בכך שהיא ידעה לשלוט בשוק, להבין אותו לפני כולם ולהציע את הפתרונות הכי נוחים למשתמש. מיקרוסופט ידעה לבנות תוכנות מדהימות שגם אם הן לא היו מרגשות או חדשניות הן ידעו לפעול על כל מחשב, על כל מכשיר. הן יצרו סביבת עבודה נוחה למשתמש ולמתכנת. עכשיו היא מוצאת את עצמה נגררת אחרי חברה שמוציאה את כל המכשירים שלה בעצמה, באותו מקום, עם מערכות הפעלה שמותאמות בול למכשיר.
יש תקווה
וכך אנחנו חוזרים ליום רביעי בצהריים ולטאבלט החדש של מיקרוסופט. ה-surface יהיה המכשיר השני של מיקרוסופט שהיא מוציאה בעצמה (הראשון היה האקסבוקס), כך שיש לה ניסיון בייצור מכשירים. זהו שינוי רציני מהתפיסה הישנה של החברה שנתנה לספקים רבים לבנות את החומרה ולה נשאר להתעסק רק בתוכנה. הטאבלט החדש, בגירסתו המתקדמת, גם יוכל לתפקד כמחשב של ממש, כשהכיסוי שלו משמש כמקלדת. מדובר במכשיר באמת מהפכני, שהוא שילוב בין אולטרה בוק לטאבלט. במיקרוסופט רוצים להשתמש בו בשביל להפוך את האייפד ואת המקבוק אייר ללא רלוונטים - תוכלו לרכוש עכשיו מחשב אמיתי ולהשתמש בו גם כטאבלט כשאתם מעוניינים בכך.
גם הווינדוס פון 8, מערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט לסלולרי שהוכרזה השבוע מוכיחה זאת סופית, במיקרוסופט רוצים לחזור לשלוט בכל המכשירים בבית שלכם. איך? על ידי כך שאותה מערכת הפעלה תפעל בכולם. הטלפון הנייד, המחשב, הטאבלט שהוא בעצם מחשב אישי ואפילו הטלוויזיה שלכם תוכל להריץ אפליקציות של ווינדוס בעזרת האקסבוקס. כל מה שנשאר למתכנתים הוא לעבוד בסביבת העבודה של ווינדוס ולהתאים את האפליקציה שלהם למסכים השונים. המפתחים מקבלים קהל גדול יותר בפחות מאמץ, ומיקרוסופט מרוויחה מכך שלא משנה לאיזה מסך אתם פונים אתם משתמשים באותה מערכת הפעלה, וזו מערכת ההפעלה שלה.
חלונות מתוקים
על מנת להצליח בכך, מיקרוסופט לקחה לא מעט סיכונים, והסיכון הגדול ביותר שלה היא הגירסה הבאה של ווינדוס. כשאתם תראו בפעם הראשונה את ווינדוס 8, בשנייה הראשונה, אנחנו מבטיחים שאתם תתרגשו. לא ראיתם דבר כזה, כפתור ההתחל הישן נעלם, הטפט של הדסקטופ אינו קיים עוד ובמקומו אתם רק תראו הרבה מאוד קוביות מתחלפות על המסך. לממשק המשתמש החדש של מיקרוסופט קוראים מטרו, והיא רוצה שהוא ישתלט על כל המוצרים שלה. אם תיבהלו בפעם הראשונה שתראו אותו, דעו שאתם ממש לא לבד, זה השינוי הגדול ביותר שמיקרוסופט עשתה למערכת ההפעלה שלה מאז השינוי בין ווינדוס 3 לווינדוס 95, מה שאומר שמאז 95 אנחנו יודעים להשתמש במחשבים האישיים שלנו בערך באותה צורה. והנה, במיקרוסופט רוצים שנלמד להשתמש בהם מחדש.
נלמד מחדש כיצד להפעיל תוכנה, כיצד להיכנס לאינטרנט, כיצד למזער חלון. כנראה שלא כולם יהיו מוכנים לזה, ייתכן שהרבה מאוד אנשים ישנאו את מערכת ההפעלה החדשה, אולי אפילו יתעבו אותה. היא הולכת לגרור המון תגובות זועמות מהרבה אנשים, שבטח התלוננו גם כשפייסבוק הציגה את הטיימליין. אבל בשביל לחזור ולהוביל בתחום הטכנולוגיה והתוכנה, אין למיקרוסופט ברירה אלא להראות מקוריות. המערכת צריכה להיות אחידה, שתוכל לפעול גם על מסכי מגע וגם על מחשבים עם מקלדת ועכבר. זה כנראה הצעד הכי אמיץ בתולדות החברה, שהולך לגרום לניכור אצל משתמשים רבים, אבל זה רק בגלל שבמיקרוסופט רואים שני צעדים קדימה. הם מכינים את עצמם היטב לעתיד של המיחשוב האישי. לראשונה מזה שנים, מיקרוסופט חוזרת להשתלט לנו על החיים.
לכן הכל יתנקז לרגע שבו מיקרוסופט תשחרר לאוויר העולם את ווינדוס 8. אז נוכל לראות האם ההימור שלה השתלם לה. בינתיים, אפשר רק להתרגש מכך שהחברה שלא היו לה מתחרים אף פעם ולפתע היא מצאה את עצמה בתור האנדרדוג, חושבת כמו שחברה ענקית צריכה לחשוב - עם הראש עמוק בתוך העתיד.