פייסבוק מאיימת על חופש המידע ברשת - את הטענה הזו השמיע טים ברנרס לי, ממציא ה-World Wide Web בתחילת שנות ה-90. בכתבה שפורסמה אתמול באתר scientificamerican.com טוען לי כי על חופש המידע צריך להגן. לי מפנה את האצבע המאשימה כלפי הרשתות החברתיות הגדולות כמו פייסבוק, לינקאין ומייספייס שיוצרות "איים" עצומים של מידע אותו הן סוגרות רק למשתמשים שלהם ומונעות שיתוף שלו, כלפי ספקי האינטרנט שפוגעים ברוחב הפס לאתרים וחברות שלא משתפים עימם פעולה וכן כלפי ממשלות שמנטרות את הרגלי הגלישה של האזרחים שלהן.
"רשתות חברתיות מאיימות על הערכים המרכזיים של רשת האינטרנט על ידי איסוף מידע מהמשתמשים ושמירה שלו. החל באנשי הקשר שלהם, התמונות ועד כתובות הדואר האלקטרוני. ולאחר שאספו מידע זה, הם משתפות אותו רק עם המשתמשים באתר שלהן", טוען לי. "כל אתר כזה הופך לאי של מידע מנותק מהאחרים. ככל שאתה נכנס פנימה לאותו אי, ככה אתה נהיה יותר שבוי שלו. הרשת החברתית נהיית הפלטפורמה המרכזית של המשתמש באינטרנט, ואין לו שליטה על המידע בתוכה", הוא מסביר.
לי גם מתנגד להצעה של גוגל ו-ויריזון לגבי סטנדרטים של "רשת נייטרלית", לפיה מידע שעובר בין רשתות אלחוטיות או קוויות יהיה נתון לחסדי ספקיות התקשורת שיוכלו להפלות חלק מהמידע בהתאם לתוכן שלו. צריך לזכור כי האינטרנט בתחילתה נבנתה במטרה לאפשר שיתוף של מידע. העיקרון היה בסיסי: לאפשר לכל אחד, בכל מקום, לשתף מידע עם כל אחד אחר בלי מגבלות.
לי טוען שהאחריות לחופש המידע ברשת הוא שלנו, הגולשים. לדבריו, האינטרנט היום שייך למספר חברות גדולות ששולטות ברשתות החברתיות, במנועי החיפוש, בייצור הסמארטפונים ובפיתוח מערכות ההפעלה. אלמנטים מרכזיים אלו שדרכם עובר המידע מרשת האינטרנט ואליה יכולים להביא למצב של פירוק הרשת לאיים של מידע ואנחנו הגולשים נמצא עצמנו בעתיד נתונים לחסדן של תאגידים גלובליים.
עם דבריו של לי ברקע, ניתן להבין מדוע חברות כמו גוגל ופייסבוק נותנות הכול כמעט בחינם. בסופו של דבר אין כמו חינם כדי להפוך אותנו לשבויים מרצון. העובדה שהגלישה והשירותים המקוונים לא פוגעים לנו בכיס, עוזרת לאותן חברות לקחת בעלות על החיים הפרטיים שלנו ללא התנגדות כמעט. בין שזה באמצעות שירותים מבוססי מיקום, דואר אלקטרוני, תמונות, מאמרים או סטטוסים, המציאות של כל אחד מאיתנו הופכת לאוסף של מידע אלקטרוני המניע את האינטרנט. השאלה היא, כפי שמציג אותה לי, היא מי שולט באינטרנט היום ומי ישלוט בה (ובנו) בעתיד.