כשמדמיינים את עמק הסיליקון בקליפורניה, לב ליבה של תעשיית ההיי-טק והסטארט-אפים העולמית, מקובל לחשוב שבשביל לעשות לעצמך שם ומוניטין, עליך קודם להוכיח מה אתה שווה וראוי גם להביא קבלות.
זה מה שעושים שם גם כל הישראלים שעובדים קשה ומשקיעים אינסוף משאבים כדי להיות הדבר החם הבא, אולם על פי חשיפה של בלוג הטכנולוגיה טק-קראנץ', מסתבר שיש לנו שם גם נציגות הרבה פחות מחמיאה (בלשון המעטה). כתב הבלוג, אנתוני הא, מביא את סיפורה של שירלי הורנשטיין (Shirley Hornstein) - הישראלית שמסובבת את עמק הסיליקון על האצבע הקטנה באמצעות שקרים, העמדת פנים, כישורים חברתיים מופלאים ולא מעט עזרה מפוטושופ ואינסטגרם.
לדבריו של הא, סקירה מהירה של הפרופילים שמנהלת הורנשטיין ברשתות החברתיות השונות (בעיקר טוויטר) מייצרת רושם שמדובר בבחורה מאוד מקושרת ומאוד ידועה בקרב סלבריטאים רבים, הן בתחום הבידור והן בתעשיית ההיי-טק עצמה (גם יזמים ישראלים מקומיים), אולם לדבריו (המבוססים על שיחות שקיים עימה כשהכיר אותה לראשונה לפני שנה, וכן מעדויות של מקורות אחרים), הורנשטיין כבר תקופה ארוכה מספרת לאנשים שעבדה בסטארט-אפים ידועים, ואפילו טענה שהייתה בין המשקיעים הראשונים בדרופבוקס ואף עזרה להם להתקבל לתכנית היזמים הפופולרית של Y Combinator - וזאת בלי שום קשר למציאות בפועל.
בנוסף, הורנשטיין הקפידה להציג את עצמה כמי שמקושרת מאוד ליזם המפורסם שון פרקר (מייסד נאפסטר ובין המשקיעים הראשונים בפייסבוק) וכן כעובדת בקרן ההון סיכון Founders Fund שהוא הקים. על פי הא, באחרונה נקטה הקרן צעדים משפטיים כנגד הורנשטיין, בדרישה שתפסיק להציג את עצמה כמי שעובדת עבורם.
הורנשטיין, בכל אופן, כבר לא תמצא כנראה עבודה בתעשיית הסטארט-אפים.
גם בישראל
ואיך מנסים להצדיק דיבורים אם לא בקבלות אמיתיות? כאן נכנסות לתמונה (תרתי משמע) פוטושופ ואינסטגרם. בפרופיל הטוויטר והפייסבוק של הורנשטיין עלו כמה וכמה תמונות שלה, בהן היא נראית מחובקת עם מספר סלבריטאים - אולם בבדיקה פשוטה של חיפוש התמונות המקוריות בגוגל מתגלה התרמית של הורנשטיין, ואפילו יש שיאמרו כישרון העריכה העלוב שלה:
לטענתו של הא, שירלי מעולם לא פגעה בו או עשתה מעשה רע כלפי מישהו, מלבד לשקר בלי סוף ולכן ראוי שהסיפור שלה יהיה ידוע לכולם.
מאז ימיה הראשונים של רשת האינטרנט דבר אחד היה צריך להיות ברור כשמש לכל מי שהחל לגלוש בפורומים, קהילות מקוונות, צ'טים למיניהם וכמובן רשתות חברתיות ושירותי המסנג'ר השונים: אתה אף פעם לא יכול להיות בטוח ב-100% מיהו הבנאדם שמתכתב איתך (בהנחה שאנו לא מכירים אותו).
פרופילים מזויפים ברשתות החברתיות, ובפייסבוק בפרט, זה לא דבר חדש או מפתיע כלל - אולם זה תמיד נחמד ומשעשע לחשוף עוד ועוד אנשים מתחזים, בדיוק כפי שעשה הבלוגר ניתאי אלבוים בפוסט שפרסם בבלוג האישי שלו - חפירשת.
לאחר שנחשף לפרופיל מזויף של גולשת בשם אדווה אבן מאשקלון, וזאת באמצעות גולש פייסבוקאחר בשם איתי פלר שפרסם תמונת מסך הכוללת את תמונת הפרופיל של אותה אדווה - מאתר אחר מלפני שנה ובה הופיעה בשם אחר לחלוטין, המשיך אלבוים לחפש אחר עוד פרופילים שעושים שימוש בתמונת הפרופיל ההיא של אדווה. בין היתר הוא גילה כי התמונה בכלל שייכת לשחקנית ברזילאית בשם קלאו פירס, ושהתמונה שלה שימשה כתמונת פרופיל של משתמשות פייסבוק מזויפות נוספות, כגון סיוון בר-לביא ויעל שוהם מתל אביב.