אריק שמידט, מנכ"ל גוגל לשעבר והיו"ר הנוכחי של ענקית החיפוש בביקור ראשון בישראל. באירוע שהתקיים הערב (ב'), לכבודו בגני התערוכה בתל אביב הוא סיפר שהוא מאוד מתלהב מהתעשייה הישראלית ואפילו בטוח שמכאן תתפתח תעשייה חדשה לחלוטין בעולם ההייטק: "אנחנו אוהבים את ישראל בזכות הכסף שהיא עושה לנו ובזכות המוצרים שהיא בונה לנו".
האירוע, מטעם גוגל, נועד להפגיש בין סטארטאפיסטים, אנשי תעשייה ותיקים ואנשי חברה כדי לדון בנושאים שונים שקשורים לעולם הטכנולוגיה והאינטרנט. את הערב הנחתה העיתונאית אילנה דיין והשתתפו בו גם חברת הכנסת רונית תירוש, עורך הארץ לשעבר דב אלפון, הפרסומאי ד"ר גיל סמסונוב והבלוגר עידו קינן. אך שיא הערב היה הראיון שקיימה דיין לאחר מכן עם יו"ר גוגל בכבודו ובעצמו, שזהו כאמור ביקורו הראשון בארץ.
שמידט ציין פעמיים את איכות מדעני המחשב שיוצאים מישראל בזכות האוניברסיטאות והצבא הישראלי. "מדעני המחשב הישראלים יודעים לקחת מידע מפוזר ולעבד אותו למשהו חדש" אמר שמידט והסביר שהוא משוכנע כי בזכות התנאים המיוחדים שנוצרו כאן, ישראל תוביל את העולם לתחום חדש של טכנולוגיה. "תעשייה שלמה של מחשוב בענן וניתוח מידע ניבנת בישראל על סמך הידע הזה", הוא אמר, בזמן שמאחורי הקלעים לא הפסיקו להישבר צלחות וכוסות משום מה, מה שנתן לערב אווירה של טברנה יוונית.
לא מתבייש לדבר גם על הכישלונות
שמידט שלט לחלוטין בערב עם מזגו הנעים והכנות המפתיעה שלו. נדיר לראות אדם שהיה מנכ"ל של אחת החברות הגדולות והחשובות בעולם, אחרי אינספור התקפות על תפקודו ותפקוד החברה שלו, מדבר לקהל זר בחמימות ובכנות כזאת. הוא דיבר, למשל, על הניסיון הכושל של גוגל בסין. "חשבנו להיכנס בדלת האחורית, שאם נשתף פעולה תחילה עם הממשל נוכל להוריד לאט לאט את הצנזורה. זו באמת היתה המחשבה שלנו. אחרי חמש שנים, הצנזורה בסין רק הוגברה. נכשלנו". הוא סיכם.
לשמוע אדם בסדר גודל כזה מספר על כישלון זה לא מחזה שרואים כל יום ואין ספק כי זה שובה לב. לבסוף, גוגל סגרה את השרתים שלה בסין ועברה להונג קונג, שם היא נמצאת מעבר לחומת הפיירוול הגדולה של הצנזור הסיני. "במבט לאחור עשינו כל מה שיכולנו בשביל להביא לפתיחות".
כשנשאל האם הוא היה מוכן לצנזר גם כשממשלת ארצות הברית היתה מבקשת ממנו, תשובתו היתה ארוכה אך מדוייקת. מבחינת שמידט, אם מדובר בצו בית המשפט, גוגל יפעלו על פי החוק אך יקחו את הטיעונים שלהם לבית המשפט. אילנה דיין ניסתה להקשות עליו ושאלה מה היה קורה אם נשיא ארה"ב, ברק אובמה היה מתקשר לבקש ממנו טובה והאם אז הוא היה מוריד משהו מגוגל. שמידט ענה בקצרה - "לא".
שמידט משתמש באייפד כי "צריך להכיר את המתחרים"
שמידט המשיך לדבר על הכשלונות של גוגל, אך כרגיל אצלו, הוא מזכיר בו בזמן גם את ההצלחות. "אנחנו יודעים ללמוד מהכשלונות שלנו ולהינות מההצלחות שלנו". אמר לפני שהתחיל למנות את שלל השירותים של גוגל שאנחנו משתמשים בהם מידי יום. כן, הוא שוויצר. הוא גם דיבר על מכשיר הנקסוס שהוא משתמש בו, וגם על הטאבלט האנדרואיד שלו, ואפילו על מכשיר האייפד שברשותו (כי "צריך להכיר את המתחרים").
כשאילנה דיין ניסתה לעקוץ אותו ושאלה האם הוא עדיין חושב שהאייפד הוא "אייפון מנופח", שמידט נראה קצת נבוך. "זה לא פייר", הוא סינן לפני שנתן תשובה מפולפלת. "גם באייפון וגם באנדרואיד אנחנו עובדים באסטרטגיה שמערכת ההפעלה לשני המכשירים היא דומה, רק לגדלים שונים של המסך. כך שמהבחינה הזאת צדקתי" הוא אמר בחיוך.
לפני שעלה לבמה, אילנה דיין הגדירה את שמידט כאיש של חזון. אין ספק שמשהו מהחזון הזה השפיע על הנוכחים באולם. וזה עוד לפני שהספקנו לשאול אותו על המכוניות שיחליפו את הנהגים בעתיד והרצון של גוגל לקטלג את כל מה שקיים בעולם. ממה שכן הספקנו לשמוע, קיבלנו קצת אופטימיות לגבי העתיד.
שמידט דיבר בעיניים נוצצות על הדרכים החדשות להשתמש בטכנולוגיה על מנת לחנך תלמידים, על כך שהעלויות של הטכנולוגיות רק ילכו וירדו. מבחינת שמידט, אנחנו בסך הכל בקצה הקרחון של התחלת המסע. "רק המצאנו את המכשירים האלה", הוא מצביע על הנקסוס שלו, "כשנדע להשתמש בהם באמת כמו שצריך, אז תתחיל מהפכה".
>> פייסבוק רכשה את סטארט אפ ישראלי במאה מיליון דולר