"וַיַּבְדֵּל אֱלֹהִים בֵּין הָאוֹר וּבֵין הַחֹשֶׁךְ". אין משפט מתאים יותר מזה כדי להגדיר את היום בו האתרים ויקיפדיה, גוגל, Craigslist ועוד רבים אחרים הוחשכו כאות מחאה על שתי הצעות חוק שרוצות להגביל את החופש ברשת האינטרנט.
הצעות החוק של בית הנבחרים האמריקני תחת השם SOPA ו-PIPA נועדו לכאורה להגן על זכויות יוצרים ולהילחם בפיראטיות ברשת, אך עיון בתקנות שהוא כולל חושף כי מדובר בחוק דרקוני שמנסה פחות להגן על קניינו של הציבור ויותר להעניק לחברות התקליטים ואולפני הקולנוע והטלוויזיה שליטה באינטרנט ולחסום את חופש הביטוי.
בדיוק בגלל זה אתרים, חברות ואנשים פרטיים ברחבי ארה"ב ובעולם החליטו לקום נגד הצעת החוק ולנסות להילחם בה.
SOPA ,PIPA ומלחמת העולם
הלב הפועם של הצעות החוק SOPA ו-PIPA הוא היכולת של בעלי קניין רוחני (למשל: אולפני הסרטים או חברות תקליטים) לפגוע ביעילות באתרים זרים המפרים לטענתם את זכויות היוצרים שלהם.
אם האחים וורנר למשל, אומרים כי אתר באיטליה מחזיק בקבצי טורנט של עותק הסרט "האביר האפל", הסטודיו יכול לדרוש כי גוגל תסיר את האתר מתוצאות החיפוש שלה, כי פייפאל לא תקבל תשלומים מאותו אתר ושירותי המודעות המקוונות יפסיקו את כל המודעות ויעצרו את הכספים שלו (מניעת פרסום באתר).
בנוסף ואולי התקנה המסוכנת ביותר היא האפשרות לדרוש מספק שירותי האינטרנט של האתר למנוע מגולשים להגיע אליו. במילים אחרות, לתעשיית המוזיקה, הקולנוע והספרות תהיה שליטה מוחלטת על רשת האינטרנט. ולמקרה שתהיתם, תעשיות אלו עומדות מאחורי הלובי הפוליטי שיזם את החקיקה.
1984 כבר כאן
אחד הספרים המשמשים את מתנגדי החוק כדי להמחיש איך יראה העולם עם החוקים החדשים הוא הספר 1984 של ג'ורג' אורוול. בספר מתואר עולם ללא חופש אישי בו החיים נשלטים עד הפרט האחרון על ידי האח הגדול.
בנוסף, יש המשווים את החוקים הללו להרס מכונת הדפוס של גוטנברג המהווה את 'האינטרנט של פעם'. כפי שהדפוס הביא להפצת רעיונות, מידע וידע בעולם הישן, כך רשת האינטרנט עושה זאת בעולם החדש וכל ניסיון לפגוע בחופש הגלום בה יחזיר את העולם כמה דורות אחורה לתקופות חשוכות יותר.
פייסבוק וטוויטר יהיו מחויבות להסיר סטטוסים
אתר הטכנולוגיה Gizmodo נותן דוגמא נוספת לסכנות הטמונות בהצעות החוק. הצעת SOPA למשל כוללת גם סעיף "אנטי עקיפה" שלפיו לספר לאנשים איך לעקוף את SOPA, זה כמעט גרוע כמו הפרת ההוראות העיקריות שלה.
במילים אחרות: אם הסטטוס שלכם יכלול קישורים לאתר The Pirate Bay (אתר לשיתוף קבצים), פייסבוק תהיה מחויבת משפטית להסיר אותו. בדומה לכך גם ציוצים בטוויטר, קטעי וידאו ביוטיוב, תמונות באינסטגראם, טאמבלר, ההודעות שנכתבו בוורדפרס או אתרים באינדקס של גוגל.
צנזורה כמו בסין
בדף ייעודי שפתחה גוגל מסבירים כי הממשל האמריקני יכול להורות על חסימת אתרים בשיטות דומות לאלו המבוצעות בסין הקומוניסטית.
בין היתר, ניתן יהיה להכריח את מנועי החיפוש למחוק אתרים מתוצאות החיפוש שלהם. בגלל זה 41 ארגוני זכויות אדם ועוד-110 פרופסורים בולטים למשפטים הביעו חששות כבדים לגבי הצעות החוק.
בנוסף, כדי להחמיר את המצב ההצעות SOPA ו-PIPA לא יעבדו גם אם יעברו את בית המחוקקים. תקנות הצנזורה שנכתבו לתוך ההצעות הללו לא יסגרו אתרים פיראטים. אתרים אלו פשוט יחליפו את כתובתם וימשיכו בפעילות פלילית, בעוד חברות שומרת חוק יסבלו מקנסות גבוהים על הפרות שהן לא יכולות לשלוט עליהן.
האתרים יהיו אחראים על החומר שמתפרסם בהם
מטרת גל המחאה הנוכחי שהגיע לשיאו השבוע כשוויקיפדיה ועוד אתרים רבים הושבתו, היא לשלוח מסר ברור לקונגרס והסנאט האמריקני שלא יפגעו בחופש של רשת האינטרנט.
ההצבעה בסנאט על הצעת PIPA אמורה להתקיים ביום שלישי הקרוב (24 בינואר) כאשר אם תעבור היא תקנה לממשל האמריקני כוח-על לצנזורה החורגת אפילו מגבולות החוקה של ארה"ב.
בנוסף, ממועד אישור החוק האתרים יהיו אחראים לכל התוכן המתפרסם בהם (סטטוסים, תגובות, פוסטים), עובדה החושפת אתרים כמו פייסבוק, טוויטר, יוטיוב ועוד לתביעות מצד חברות התוכן והממשלה הפדרלית תוכל לדרוש בכוח מספקי שירותי אינטרנט (ISP) אמריקנים לחסום אתרי אינטרנט הנחשבים בתור "מאפשרים" של הפרת זכויות יוצרים. ההצבעה על ההצעה השנייה, SOPA, נדחתה בינתיים לחודש פברואר.
כבר יש חוקים שמגנים על זכויות יוצרים
אחת הטענות של החברות המתנגדות להצעות החוק היא סביב העובדה כי בארה"ב כבר קיימים חוקים המגנים על יוצרי התכנים כמו MPAA, RIAA ו- DMCA המתמקד בהסרת תוכן ספציפי, לא מורשה מהאינטרנט. כמו כן, קיימת הצעה לחוק נוסף תחת השם The OPEN Act המסדירה את נושא זכויות היוצרים מבלי לפגוע בחופש האינטרנט. ההבדל הוא כי בעוד החוקים הקיימים מאפשרים לחברות התוכן לטפל במקרים בהם הופץ תוכן מוגן, החוקים החדשים יאפשרו להם שליטה על הפלטפורמה עצמה. במילים אחרות, חברות התוכן רוצות בעלות לא רק על התוכן, אלא גם על כל מנגנוני ההפצה שלו הכוללים רדיו, טלוויזיה, קולנוע, ספרים, עיתונים, מגזינים וגם את רשת האינטרנט.
לא רק באמריקה - הגולשים בישראל ובעולם גם ייפגעו
למרות העובדה שהצעות חוק אלו נוגעות רק לאתרים בתחומי ארה"ב הן ישפיעו על הגולשים בכל העולם וזאת משתי סיבות עיקריות.
הראשונה קשורה לעובדה כי מרבית החברות הגדולות (פייסבוק, גוגל, מיקרוסופט, פייפאל, טוויטר וכו') הן אמריקניות ולכן סרות למרותו של החוק בארה"ב.
הסיבה השנייה קשורה לעובדה שארה"ב משמשת כ'מגדלור' לכל שאר המדינות בעולם ולכן אם החוקים החדשים יעברו בבתי המחוקקים בוושינגטון, הם יעברו בעוד הרבה מדינות ברחבי העולם.
>> גולשים בפייסבוק בזמן עבודה - הבוס יכול לפטר אתכם