משקפת (צילום: aldra, Istock)
יא ווראדי איזה תמונות יש פה! | צילום: aldra, Istock

יש המון סיבות לחפש תמונות באינטרנט. יש מי שמחפש תמונות מצחיקות כדי להעביר את הזמן, אחרים מחפשים תמונות כדי להוסיף אותן למצגת שלהם. יש מי שפשוט רוצה תמונות חדשות כרקע לשולחן העבודה ואחרים מחפשים השראה. כמו כל דבר אחר, גם תמונות יש בשפע באינטרנט, אבל למרות שזה אולי נראה פשוט, יש מספר דברים שצריך לקחת בחשבון כאשר מחפשים אחרי תמונות, במיוחד אם המטרה היא להשתמש בהן באתרים שלכם, במצגות, ובעבודות גראפיות שונות.

למי יש זכויות

הדבר הראשון שצריך לדעת הוא שעל תמונות יש זכויות קניין. מי שצילם את התמונה הוא בעל הזכויות ושימוש בתמונה ללא אישור של בעליה היא עבירה על החוק. למעשה החוקים כל כך נוקשים שבעליה של תמונה יכול לתבוע אתכם ולזכות בסכומים של עשרות אלפי שקלים מבלי שיידרש להוכיח שנגרם לו נזק, פשוט על השימוש ללא אישורו.

השאלה שנשאלת כעת היא איך יודעים אם יש על התמונה זכויות? התשובה הפשוטה היא שאם לא כתוב אחרת, התמונה מוגנת בזכויות יוצרים ולכן אסור לכם לעשות בה שימוש. כמו בכל דבר באינטרנט יש פה הרבה מאוד גוונים של אפור. אם הורדתם תמונות למחשב כדי ליהנות מהם או לקבל מהם השראה באופן כללי, כדי לקשט את שולחן העבודה שלכם או כדי להכין ברכות ליום האם כנראה שאף אחד לא יפרוץ לכם לבית, יחרים לכם את המחשב ויציג לכם כתב תביעה.

חיפוש תמונות בגוגל: למי מותר להשתמש?

יש מספר רב של מקומות ברשת בהם ניתן למצוא תמונות. כמו כל נושא אחר גוגל היא מקום נהדר לבצע בו חיפוש. כנסו לגוגל ותבחרו בחיפוש תמונות מהתפריט, תוכלו ליהנות ממשק ייעודי נוח לניווט – כל התמונות שנמצאו יופיעו בצורה מוקטנת ותוכלו ללחוץ על כל אחת כדי לקבל את הגרסה המלאה שלה. עד פה הכל פשוט, כנראה שעשיתם את זה מאות פעמים. אבל מה אם אתם מחפשים תמונות לשימוש אישי או מסחרי ואתם רוצים להיות בטוחים שהבעלים של התמונות מתירים זאת?

בשביל זה יש את החיפוש המתקדם. בחרו בקישור Advanced image search- אתם תגיעו לעמוד עם המון אפשרויות. האפשרות השנייה מהסוף היא Usage Rights. בחרו מהתפריט את ההגדרה המתאימה לכם. האפשרויות הן:

ללא סינון – חיפוש רגיל ללא שום סינון.
מסומן לשימוש חוזר – האפשרות הזו תציג לכם תמונות שהבעלים אשרו לעשות בתמונות שימוש שלא לצרכים מסחריים.
מסומן לשימוש מסחרי חוזר – בתמונות אלו ניתן לעשות שימוש מסחרי (כמו הוספה שלהן לקטלוג).
מסומן לשימוש חוזר עם שינויים – הבעלים של התמונות האלו מתיר לא רק לעשות שימוש בתמונות, אלא גם לבצע בהן שינויים.
מסומן לשימוש מסחרי חוזר עם שינויים – שוב, אותה האפשרות, רק הפעם גם גופים מסחריים יכולים לעשות שינוי בתמונה.

אישה מביטה במחשב (צילום: istockphoto)
תודה על המדריך, זיו. עכשיו אני יכולה להסתכל בכל התמונות שתמיד חמקו ממני | צילום: istockphoto

בכל מקרה, יש לתת קרדיט מלא למי שיצר את התמונה ולרוב מקובל גם לכתוב את סוג הרישיון שהתמונה נמצאת תחתיו, למשל cc‪-‬by‪-‬nc , כלומר התמונה תחת רישיון שימוש Creative Commons . יש לתת קרדיט by who, והיא אינה לשימוש מסחרי – none commercial.

ניתן לחפש תמונות בצורה הזו גם במנועי חיפוש אחרים כמו Bing של מיקרוסופט. אם תכנסו לאזור התמונות של Bing, תוכלו לבצע חיפוש תמונות רגיל. פשוט הקלידו את הנושא והקישו על אנטר ותוכלו לאתר תמונות. נכון לרגע זה אין ל-Bing דרך לסנן את התמונות על פי רישיון שימוש.

חיפוש תמונות ב-Flickr: איך מוצאים את מה שרוצים?

אתר התמונות הפופולרי מכיל מיליוני תמונות המועלות על בסיס יומי ממשתמשים ברחבי העולם. לרוע המזל, אי אפשר לקרוא לאתר הזה ידידותי. לכל משתמש יש את החשבון עם התמונות שלו, אבל יש לו גם אלבומים ויש גם אוספים, ויש גם מצגות ומהר מאוד אי אפשר כבר לדעת איפה לחפש מה שרוצים. לכן, הדרך הטובה ביותר היא לא לשוטט ממקום למקום אלא לבצע חיפוש בעזרת כלי החיפוש.

אין תמונה
פליקר

היכנסו לאתר של פליקר בכתובת והקלידו נושא חיפוש אל תוך השדה (שנמצא למעלה מימין). מיד תקבלו מיליוני תוצאות. נהדר. כעת לחצו על האפשרות advanced search שמופיעה לצד שדה החיפוש בעמוד התוצאות. אם תגללו את העמוד מטה תמצאו אפשרויות חיפוש תחת Creative Commons.

האפשרות הראשונה לסימון היא “חיפוש רק תחת תוכן ברישיון Creative Commons” סמנו את האפשרות הזו כדי לבחור בצורה ממוקדת יותר משתי האפשרויות האחרות: מצא תוכן לשימוש מסחרי; מצא תוכן שניתן לשנות, להתאים או לבנות עליו. תוכלו לבחור בשתי האפשרויות, רק באחת מהן או באף אחת מהן.

אם תחפשו רק תמונות ברישיון שימוש של CC תקבלו הרבה מאוד תוצאות אבל רק בחלק מהתמונות ניתן לעשות שימוש מסחרי. אם אתם יודעים שהמטרה היא לשימוש מסחרי (מצגת מכירה, קטלוגים, אתרי חברה וכדומה) דאגו לסמן מראש שאתם מחפשים תמונות המופצות תחת רישיון מסחרי.

בכל מקרה, יש לקרוא היטב את תנאי השימוש. זכרו – יש יוצרים שידרשו קרדיט מלא על היצירה, אחרים ידרשו מכם לשחרר את היצירה החדשה שלכם (שנבנתה על שלהם) תחת רישיון דומה, כלומר אם לקחתם תמונה ושיניתם אותה אתם תדרשו להעלות אותה לרשת ולאפשר לאחרים לבצע גם ביצירה החדשה שלכם שינויים.

חיפוש תמונות באתרי מכירת תמונות: זה משתלם?

אם אתם רציניים לגבי המצגת הבאה או הקטלוג או האתר שלכם, כדאי שתתרכזו באתרים כמו iStockphoto, או Crestock. אלו אתרים אליהם צלמים מקצועיים מעלים תמונות למכירה. העלויות קטנות מאוד (יחסית) ומאפשרות לכם ליהנות מתמונות באיכות גבוהה מאוד ולעשות שימוש במנוע חיפוש הרבה יותר ממוקד מגוגל או Flickr. התמונות באתרים אלו מתויגות על פי נושאים, צבעים, אנשים, חפצים ועוד. בקלות רבה ניתן למצוא תמונות נוף שהצבע השולט בהם הוא צהוב ואין בהם אנשים. זה חוסך המון זמן בחיפוש אחר התמונה המושלמת לצרכים שלכם.

באתר istockphoto תוכלו למצוא תמונות לשימוש מסחרי בעלויות שמתחילות בדולר אחד לתמונות קטנות מאוד (כמו אלו שתשימו בחוברת או אולי באתר שלכם). תוכלו למצוא גם איורים, סרטונים באיכות HD וגם קטעי קול. מתחילים, כמו תמיד, בחיפוש פשוט על פי נושא אותו מקלידים לשורת החיפוש. משם ניתן להתחיל לצפות בתמונות או להתחיל ולבחור במילות מפתח המופיעות בעמוד הראשי של כל תמונה שתבחרו. אם תבחרו ב-car ותלחצו על אחת מהתמונות תראו שמילת מפתח נוספת שניתנה לתמונה היא driving. שימוש במילות מפתח גם מצמצם את החיפוש ועוזר להקל על איתור התמונה המתאימה, אבל גם פותח את המחשבה ויאפשר לכם לאתר תמונות בדרכים שלא חשבתם עליהן קודם לכן.

כמובן שאם כל מה שאתם רוצים הוא להשתעשע ולהעביר את הזמן, אין צורך להיות רציניים ולבצע חיפושים וחיתוכים מורכבים. הרי בסופו של דבר האינטרנט נועד לשני דברים עיקריים: פורנו, ותמונות משעשעות של חתולים.

>> עכשיו כשאספתם כל-כך הרבה תמונות, הגיע הזמן לגבות אותן. הנה מדריך