האם לכבות את המחשב האישי או להשאיר אותו במצב שינה כשאתם לא משתמשים בו במשך מספר שעות? ננסה להשיב על השאלה החשובה הזו בעזרת שני מומחים.
קודם כל נקדים ונאמר כי מחשב דלוק מבזבז חשמל. אמנם לא הרבה, אבל גם זה נתון שצריך לקחת בחשבון בעת השיקול האם לכבות אותו או לא. מחשב נייח ממוצע צורך בין 150-300 וואט בשעה, כמו בערך 2-3 נורות שדולקות.
מחשבים ניידים צורכים הרבה פחות, בדרך כלל בטווח שבין 40-80 וואט, זאת משום שהרכיבים בהם מותאמים במיוחד לצריכת חשמל נמוכה.
ישנם שלושה מצבים עיקריים בהם המחשב יכול להימצא (מלבד מצב כבוי ודלוק):
- סטנד ביי (StanBy), מצב אליו המחשב נכנס לאחר מספר דקות (לפי ההגדרות שלו) והוא מכבה רק את המסך. יתר המערכות ממשיכות לעבוד כרגיל והמחשב ממשיך לצרוך חשמל באופן מלא.
- מצב שינה (Sleep), זהו מצב שבו המחשב מכבה את המסך וחלק מהמערכות, הדיסקים הקשיחים, במצב זה למשל המחשב גם מתנתק מהאינטרנט. מצב שינה צורך חשמל משום שהוא משאיר את הזכרון RAM פועל. המחשב לא לגמרי נכבה אבל צורך אולי כ-10 וואט בשעה, משהו זניח לחלוטין.
- Hibernation, המצב השלישי הוא מצב חיסכון בחשמל שנועד בעיקר למחשבים ניידים. בעוד שמצב שינה (sleep) שומר את העבודה וההגדרות בזיכרון וצורך כמות קטנה של חשמל, מצב Hibernation שומר את המסמכים והתוכניות הפתוחים בדיסק הקשיח ולאחר מכן מכבה את המחשב. מצב זה משתמש בכמות החשמל הנמוכה ביותר מכל מצבי החיסכון בצריכת החשמל. במחשב הנייד כדאי להשתמש במצב Hibernation כשאתם יודעים שלא תשתמשו בו למשך פרק זמן ארוך ושלא תהיה לכם הזדמנות לטעון את הסוללה במהלך זמן זה.
לכל אחד מהמצבים ניתן להגיע בלחיצה על "התחל" ולחיצה על החץ שליד כפתור ה"כיבוי":
האם עדיף לכבות את המחשב, לשים אותו במצב שינה או סטנד-ביי?
ליאון שבלנסקי, בעלים ומנכ"ל חנות המחשבים LogicPC הסביר כי עדיף לכבות את המחשב אם אין בו שימוש כי זה חוסך המון חשמל. מצב השינה הוא אמנם חסכוני יחסית בחשמל כיון שהוא מכבה את המסך אבל יש לקחת בחשבון כי מערכת ההפעלה ממשיכה לעבוד מזיכרון ה-RAM ולשאוב זמני סוללה ממחשב נייד.
אלכסנדר טורובסקי שנבחר על ידי מגזין Dice.com העולמי לאיש התמיכה הטכנית של 2011 ומתחזק בלוג על שמו, אמר לנו כי ההחלטה האם לכבות או להשאיר את המחשב שינה תלויה בסוג של המשתמש: "עבור אנשי שטח ואנשים שלוקחים את המחשב הנייד לנסיעות, מומלץ שיגדירו מצב של Hibernation הסיבה הפשוטה היא שמערכת ההפעלה ווינדוס שומרת את כל הקבצים בדיסק הקשיח, מכבה את המחשב ושומרת יותר זמן סוללה. החיסרון הוא קצב חזרה למצב עבודה ארוך בעשרות שניות ממצב Standby. לשאר המשתמשים מומלץ מצב Standby, בגלל שהחזרה למצב העבודה היא מהירה יותר ומתרחשת תוך מספר שניות ספורות בלבד".
אם משאירים את המחשב דלוק זה פוגע ברכיבים שלו?
שבלנסקי: "אין שום סיבה שמחשב יתקלקל אם תכבו או תדליקו אותו פעם אחת או יותר ביום".
טורובסקי: "רמת רכיבי האלקטרוניקה כיום מאפשרת למחשב להיות במצב דלוק בקביעות ללא נזק קצר טווח. הבלאי ייגרם, אך בתקופה שתעלה על תקופה בה תשדרגו למחשב חדש".
כל כמה זמן מומלץ לכבות מחשב ולמשך כמה זמן?
שבלנסקי: "אם אין שימוש במחשב אין צורך להשאיר אותו דלוק. אם המשתמש יודע שהוא יחזור לעבוד במחשב בקרוב עדיף שיכניסו אותו למצב שינה, באופן ידני או אוטומטי".
טורובסקי: "אין המלצה חד משמעית מתי לכבות את המחשב או להפעיל מצב שינה. המחשב שלי אישית פעל רצוף גם חצי שנה בתקופות עבודה ממושכות. מה שכן, מומלץ לאתחל (Restart) את המחשב פעם בשבוע כדי לשחרר ולנקות את הזיכרון ומערכת ההפעלה מתוכנות, תהליכים, קבצים זמניים של המשתמש ומערכת ההפעלה".
האם מומלץ לכבות את המחשב ללילה או עדיף להכניס אותו למצב שינה?
שבלנסקי: "שוב, אם אין שימוש במחשב אין טעם שימשיך לעבוד. אם מורידים קובץ גדול מהאינטרנט מומלץ לשים אותו במצב שינה ולהגדיר שדיסקים קשיחים לא ילכו לישון". (אפשרות זו בדרך כלל לא מומלצת למשתמש הממוצע).
טורובסקי: "אין שום סיבה לכבות את המחשב בלילה מלבד חיסכון בחשמל. הוא לא מפחד מהחושך".
איזה פרקי זמן יש לקבוע בכניסה אוטומטית למצב סטנד ביי וכיבוי אוטומטי?
שבלנסקי: "כל מקרה לגופו. לי אישית מתאימה ברירת מחדל של מיקרוסופט מבחינת זמנים".
טורובסקי: אני ממליץ להגדיר כיבוי מסך תוך 5 דקות וכיבוי הכוננים הקשיחים תוך 20 דקות. אם המחשב משמש להורדת קבצים ברוב היום והלילה, יש לבטל כיבוי קשיחים לחלוטין ולהשאיר רק את כיבוי המסך".
האם כדאי לכבות גם ציוד היקפי, כגון מסך ורמקולים?
שבלנסקי: "מומלץ לכבות כל מכשיר חשמלי בבית אם אין לו שימוש. מסך מחשב או טלוויזיה נכנסים למצב שינה אוטומטית, אך גם אותם מומלץ לכבות על ידי לחיצה ידנית על כפתור הכיבוי".
טורובסקי: "מה שמחובר למחשב נכבה אוטומטית יחד איתו, מה שנפרד ממנו כדאי לכבות".
טורובסקי מוסיף וממליץ לקנות מפצל חשמל אחד לכל המכשירים בסביבת העבודה שאינם צורכים יותר מדי חשמל: "כאשר אני יוצא בבוקר מהבית לעבודה, כדי לחסוך בחשמל אני מכבה את העכבר האלחוטי ואת לחצן הכיבוי של מפצל החשמל בעל עשרת השקעים בחדרי, אליו מחוברת כל סביבת המחשב. כך, בלחיצת כפתור אחד, אני מפסיק צריכת חשמל של עשרה מכשירים. לא תאמינו כמה זה יכול לחסוך לכם בחשבון החשמל".
מה לגבי התקנים אלחוטיים כמו עכברים ומקלדות?
שבלנסקי: "עכברים ומקלדות אלחוטיים היום עובדים בתדר של 2.4GHz שצורך פחות חשמל. עם זאת, עדיין מומלץ לקחת סט שכולל כפתור כיבוי ולכבות אותם בזמן שאינם נמצאים בשימוש".
טורובסקי: "יחד עם כפתור המפצל בעל עשרת השקעים, אני מכבה גם את העכבר האלחוטי".
האם כדאי לנתק את הסוללה מהלפטופ בזמן שהוא מחובר לחשמל?
שבלנסקי: "אם משתמשים במחשב נייד לפרקי זמן ארוכים מומלץ להוציא את הסוללה ולהמשיך להשתמש במחשב רק דרך כבל חשמל. מומלץ לא להגיע למצב שבו הסוללה נטענת ונפרקת בו זמנית, זה פוגע באורך החיים שלה".
טורובסקי: "אין סיבה לנתק את הסוללה מהנייד בזמן הטעינה. ההיפך, כדאי לנצל כל רגע כדי לטעון את הסוללה כי אין לדעת מתי תצטרכו לזוז ותצטרכו סוללה טעונה. כדי לשמור שהסוללה תתרוקן מכמה שפחות אנרגיה כשהנייד אינו נמצא בשימוש ומכובה (כי סוללה שנוגעת במגעי הנייד בתא הסוללה עדיין מתרוקנת עם הזמן), יש לנתק אותה מהנייד לחלוטין".
יש לכם שאלות נוספות? שילחו אלינו או הגיבו בטוקבקים