להזמין טכנאי, מכל סוג ולכל מטרה, יכולה להיות חוויה לא נעימה. אנחנו פותחים את הדלת ונותנים למישהו זר להיכנס אלינו הביתה במטרה שהוא יעזור לנו, כשהמטרה שלו היא כמובן להרוויח כסף. רוב טכנאי המחשבים לא ירמו אתכם, הם אנשי מקצוע מסורים שלרוב אוהבים מאוד את העבודה שלהם וגם טובים בה. אבל, כמו בכל תחום, גם בתחום המחשבים יש לא מעט טכנאים שיהיו מוכנים לעבוד על אנשים תמימים ולנצל את חוסר הבנתם.
ריכזנו את הדרכים הפופולריות בהן טכנאים ערמומיים עלולים לנסות לעבוד עליכם, כדי שתהיו מוכנים למפגש הבא עם הטכנאי.
>>שלא יעבדו עליכם: מחירון תיקונים
>> מי צריך טכנאי: תקלות שאפשר לתקן לבד
דאגו שהמחשב מחובר כמו שצריך
נשמע קצת מופרך, אבל יש סיכוי שטכנאי המחשבים יכול לעבוד עליכם דווקא כאן. המסך לא עובד? בידקו שהכבל אכן בתוך השקע של המסך. זהו מחבר בעייתי מלכתחילה בהרבה מאוד מחשבים, שיכול לצאת בקלות בלי שנשים לב. שימו לב שכשהטכנאי פותח את המחשב שלכם, שהכל יושב כמו שצריך, שהכרטיסים כאן נכנסים בחריץ שלהם, תשמעו את ה"קליק" כשהם נכנסים. אל תפחדו להסתכל לראות מה הטכנאי עושה.
"בידקו כבלים שאפשר להדק אותם", אומר יריב קלונובר, טכנאי מחשבים ותיק ומוסמך מקליר שירותי מחשוב. "תמיד מומלץ לעשות את זה. אם רואים שמסך מהבהב או מרצד, או שהוא משנה את הצבעים שלו, יכול להיות מצב שזה נובע מהכבל של כרטיס המסך, ואז מומלץ לנסות לקחת כבל ממסך אחר ולנסות אם זה ממשיך. אם זה ממשיך זו בעיית מסך או כרטיס מסך. אם זה לא ממשיך זה אומר שרק הכבל תקול וזה צריך לעלות לכם משהו כמו 40 שקלים".
"אם אתם רואים שכרטיס הרשת מתחבר ומתנתק, שווה להחליף את כבל הרשת. יכול להיות שהתופסן של הכבל נשבר, ואז הכבל לא מחובר כמו שצריך. לחילופין יכול להיות שמשהו השתבש בחיבורים של הכבל כשהתקינו אותו ואז הוא לא מתפקד כמו שצריך. במקרה הזה שווה לנסות ולהחליף כבל".
שימו לב אילו תוכנות מוכרים לכם
דרך טכנאי המחשב אפשר לקנות תוכנות חשובות למחשב כמו מערכת הפעלה, חבילת אופיס, אנטי וירוס ועוד. חשוב לבדוק קודם כל האם התוכנות שהטכנאי מוכר לנו הן תחת רישיון. בידקו עם הטכנאי, בקשו את דיסק ההפעלה של התוכנה, בקשו לקבל את המספר הסידורי של התוכנה שאתם קונים. חשוב לראות שאתם לא קונים תוכנה גנובה שהורדה מהרשת ובעצם אתם משלמים על משהו שאין לכם רישיון אמיתי עליו.
"אם אנחנו מדברים על תוכנות של מיקרוסופט - חייבת להיות מדבקה מצורפת לתוכנה. כל תוכנה של מיקרוסופט מגיעה עם מדבקה מקורית שאם אין אותה, קיבלתם תוכנה מזוייפת ולא חוקית. זה חד משמעי, אם לא קיימת מדבקה זה אומר שקיבלתם תוכנה לא חוקית".
שימו לב גם שהטכנאי מוכר לכם בדיוק את מה שאתם צריכים. אם אתם לא משתמשים כבדים או משתמשים עסקיים, אין סיבה שתיקנו אנטי וירוס משוכלל שעולה אלפי שקלים. בעולם שבו ישנן גם אופציות חינמיות לאנטי וירוס, מומלץ לוודא עם הטכנאי שלכם מה אתם קונים ולראות שהוא מבין לאיזה צורך אתם קונים את זה.
"מאוד חשוב למשל - למיקרוסופט, אם אתם הולכים לקנות ווינדוס מטכנאי, עבור המשתמש הביתי, אין הרבה הבדלים בין גירסת Home Primium וה-Pro. עבור משתמש שמתחבר לרשת עסקית, לדומיין, אין היום שום סיבה לקנות ווינדוס 7 Pro ומעלה. יש הבדלים טכניים במוצר בלבד, כמו לעשות הצפנות למחשב ועוד, אבל אלה דברים שהם לא מהותיים מבחינת משתמש ביתי".
בידקו שאין מדיה שמונעת את עליית המחשב
דבר קטן, אבל חשוב - לפעמים אנחנו משאירים מדיה במחשב כשאנחנו מפעילים אותו. אם ישנו דיסק USB, שנמצא בתוך המחשב בזמן ההפעלה ומכיל מערכת הפעלה, או שבכונן התקליטורים יושב דיסק התקנה של ווינדוס, המחשב שלכם יעלה קודם כל מהדיסק ולא מההארד דיסק שלכם, ולכן יפעיל לכם תוכנת התקנה במקום את המחשב הרגיל שלכם. שימו לב שהמדיות נמצאות מחוץ למחשב, ושזו לא הסיבה מדוע המחשב שלכם לא עולה.
אל תחליפו דברים שלא חייבים להחליף
לוח אם זה דבר יקר, יקר מאוד. כרטיס רשת לעומת זאת, זהו רכיב יחסית זול וקל להרכבה במחשב. בהרבה מאוד מחשבים, כרטיס הרשת יושב על לוח האם. לפעמים, רכיב הרשת בלוח האם מתקלקל. כאן יוכל הטכנאי להגיד לכם שכדי לחזור ולהשתמש ברשת עליכם להחליף את לוח האם, אבל הרבה פעמים פעילות לוח האם אינה הבעיה והרמז לכך הוא שהמחשב עדיין עולה ומתפקד. כל מה שצריך לעשות זה לקנות כרטיס רשת נוסף ולהכניס אותו בחריץ פנוי, וככה אפשר לחסוך הרבה מאוד כסף ומאמץ.
קלונובר ממליץ: "יכולה להיות תקלה בכרטיס קול, אתם יכולים לשים כרטיס קול פשוט במקום להחליף לוח האם. אם במקרה התקלקל כרטיס הקול יש אפשרות לשים כרטיס קול חיצוני במקום הפנימי וזה יעלה לכם בערך 70-100 שקלים, מחיר נמוך יחסית".
בנוסף, אם אתם משלמים על חלק חדש, כדאי שתוודאו שזה חלק חדש. אמנם לא קל לבדוק את זה, אבל אפשר לנסות לראות למשל האם הטכנאי מוציא את החלק משקית סגורה. בכל מקרה - תמיד כדאי לשאול האם מדובר בחלק חדש.
לא כל הארד דיסק בעייתי צריך להחליף
להארד דיסק יש שני סוגים של בעיות. בעיה לוגית ובעיה פיזית. בבעיות פיזיות קשה לטפל. "אם אתם שומעים טיקים מהמחשב כל כמה שניות, והמחשב לא עולה, סימן שזו בעיה פיזית" אומר קלונובר. "זה המקרה שבו כדאי להביא טכנאי או אפילו לקחת או המחשב למעבדה המוסמכת לעבודה עם הארד דיסק על מנת לנסות לשחזר ממנו מידע חשוב (זיכרו - זה עולה לא מעט כסף).
"יכול להיות שלוח האם של ההארד דיסק והמחשב לא מזהה את ההארד דיסק. במקרה כזה תראו שהמחשב כותב None Boot Disc. זה מעיד על כך שההארד דיסק לא מחובר או לא מזוהה עם המחשב, אבל זה יכול לגרום לבעיות כמו מערכת הפעלה שעולה, קורסת או נתקעת. במקרים כאלה אחת ההמלצות שלי היא להיכנס למחשב שלי ---> כלים, ולהפעיל את בדיקת הדיסק. זה בודק לך בעיות לוגיות בהארד דיסק.
>> 6 סיבות למה טכנאי המחשבים שונא אתכם
חיים הכט יצא לחפש טכנאי מחשבים צדיקים, יצאת צדיק, שני ב-21:00