המשפט הדרמטי של אפל וסמסונג הגיע הלילה (שבת) לסיום מהיר מהצפוי - לתשעת המושבעים שקבעו את הגורל של אחד המשפטים המדוברים בעולם, לא לקח יותר מדי זמן להחליט האם סמסונג אכן גנבה את הפטנטים והעיצובים של אפל ולהיפך. הם פסקו חד משמעית כי סמסונג הפרה פטנטים רבים של אפל, וקבעו שעל החברה הקוריאנית לשלם סכום עתק של 1.05 מיליארד דולר. בתביעה הנגדית, המושבעים פסקו כי אפל לא חייבת דבר לסמסונג בחזרה.
זכות הקניין שווה יותר מתחרות חופשית
אמנם מדובר בהחלטה שנראית דרמטית ביותר, אבל צריך לשים את הדברים בפרופורציות. קודם כל - זהו משפט אחד מיני רבים שאפל מנהלת מול חברות שונות ברחבי העולם, גם מול סמסונג. מה שעניין אותנו במשפט הזה הוא העובדה שהמשפט מתנהל במגרש הביתי של אפל, בקליפורניה. בנוסף, לאמריקאים יש תפיסה מאוד חד משמעית לגבי זכויות קניין ופטנטים. בתפיסה שלהם, זכות הקניין שווה משמעותית יותר מהזכות של החברות להתחרות ולפתח מוצרים מתחרים. זאת אומרת - המושבעים ראו לנגד עיניהם את הזכות של אפל לשמור על הפטנטים שלה הרבה לפני שהם ראו את הזכות של סמסונג להתחרות איתה שווה בשווה באותו המגרש, לטובת הצרכן.
המנצחת העיקרית כאן היא אפל בזה אין ספק, כשבעלי המניות של החברה יכולים בהחלט לחגוג היום. סמסונג צפויה להגיש ערעור כמובן, שיכול לקחת גם שנים, אבל נכון לעכשיו אפל יכולה לגרום לסמסונג, ולשאר החברות שמתחרות מולה, להראות כמו חקייניות זולות. יש לזכור שסמסונג היא חברה ענקית, הסמסונג גלקסי S3 שלה הושק בהוד והדר לפני חודשיים בלבד וכבר מכר מיליוני יחידות ברחבי העולם, והיא גם אחת מנותנות החסות העיקריות של האולימפיאדה האחרונה. משפט כזה הוא קודם כל רע למוניטין, גם אם סכום הכסף שהיא תשלם לא יפגע לה יותר מדי בכיס.
מסע ההפחדה של אפל
"אפל עשויה לדרוש מבית המשפט לאסור את מכירתם של מוצרי סמסונג שמפרים פטנטים שלה", כך העריך העיתונאי רוברט הופ מהמגזין פורבס. ובכל זאת, הופ מזכיר לנו כי יצרניות הטלפונים יודעות לעקוף את הפטנטים האלה, ולייצר מוצרים שאמנם מעתיקים את המתחרים, אבל שונים מעט על מנת שלא לפגוע בפטנט לחלוטין.
צ'ארלס ארתור מהגרדיאן מציע תיאוריית קונספירציה חלופית לפיה המשפט הזה באמת נועד כדי להפחיד את גוגל. גוגל כיום שולטת בשוק הסמארטפונים כשהאנדרואיד, מערכת ההפעלה הסלולרית שלה, מותקנת על רוב הסמארטפונים המשווקים כיום בעולם, ובניצחון של אפל על סמסונג, הראשונה אולי השיגה את מה שהיא באמת חיפשה - להפחיד יצרניות טלפונים מלהשתמש במערכת ההפעלה של גוגל על המכשירים שלה. ארתור מסייג ומציין כי למרות הזכייה, הוא לא רואה כיצד אפל תוכל לעצור את קצב הצמיחה של האנדרואיד, במיוחד מחוץ לגבולות ארה"ב.
גם בניו יורק טיימס מצפים שגוגל תנסה לשמור על עצמה יותר, עכשיו אחרי התביעה, וגם מזכירים שהשותפות של מיקרוסופט ונוקיה ממש בפתח. עם או בלי קשר למסע ההפחדה של אפל, ווינדוס 8 של מיקרוסופט ניסתה להיות כמה שיותר שונה מה-iOS של אפל, ותביעת אפל-סמסונג דווקא יכולה להועיל להשקתה המתקרבת, בכך שתפגע באחת מהמתחרות הישירות שלה, סמסונג.
בסופו של דבר, אין ספק שמדובר באחד המשפטים הגדולים והחשובים בעולם הטכנולוגיה. הרבה השתנה מאז תביעת הענק שהגישה אפל נגד מיקרוסופט בשנות ה-90, בה היא טענה כי מיקרוסופט גנבה את "המראה ואת ההרגשה" של מערכת ההפעלה שלה. אפל החליטה לחזור לשדה המשפטי בכל הכוח כדי לנסות ולהוריד את המתחרים הישירים של המוצרים שלה. נכון לעכשיו, הטקטיקה שלה עובדת מצויין.
סמסונג היא הראשונה ליפול, אבל מי יודע אילו עוד מתחרות צפויות לחטוף תביעה או להיאלץ ולסגור עסקאות עם אפל מחוץ לכותלי המשפט. נראה שאמנם אפל ניצחה בגדול היום, אבל אנחנו, הצרכנים, צריכים להתחיל לדאוג מפני שוק טכנולוגי פחדן שמעדיף להתקוטט על פטנטים במקום להתקדם עם הטכנולוגיה הלאה, למען הצרכן.