לא מעט כתבנו על מגפת השדרגת שרובנו נדבקנו בה ושגורמת לנו לרוץ ולשדרג את הטלפון בכל כמה חודשים, אולם השקתו של הסמסונג גלקסי S3, במחיר של 3,700 שקל, ממחישה אולי יותר מכל כמה באמת עולה לנו ההתמכרות הזאת. מחירו המרבי של המכשיר החדש הוא 4,300 שקל (בפלאפון), אך אפשר להשיגו בהוט מובייל ב-4,140 שקל, בהום סלולר ב-3,700 שקל ובסלקום ובאורנג' בכ-4,000 שקל.
מדובר אמנם בסמארטפון הטוב בשוק כיום, אבל הרי רק לפני פחות משנה הענקנו תואר דומה לאחיו הגדול, ה-S2, שביולי האחרון נמכר בסכום האגדי של כמעט 5,000 שקל. היום מחירו 3,300 שקל - 1,700 שקל פחות.
סמארטפונים חדשים יוצאים לשוק כל הזמן. בשבוע שעבר הושק בארץ הגלקסי S3, השבוע זה יהיה One X של HTC, ובעוד מספר חודשים זה יהיה אייפון 5. מחירי ההשקה בחברות הסלולר גבוהים מאוד, כאשר לקוחות שמוכנים לחכות כחצי שנה עד שנה יכולים לשלם עד 50% מהמחיר המקורי, בעוד שבחנויות הטלפונים המחיר נמוך יותר.
המסקנה ברורה, אבל רבים מדחיקים אותה: לקוחות שיחכו מספר חודשים, יקבלו סמארטפונים שעושים כמעט הכול - בהנחה שמגיעה ל-1,600 שקל.
השקות סמארטפונים הפכו תכופות, כאשר המכשירים מגיעים עם חידושים שלא היו קיימים בדגם הקודם. חברות הסלולר ורשתות הטלפונים יודעות שלצרכנים קשה להתאפק ברכישה של מכשיר חדש, כאשר הן מפרסמות אותו על כל שלט רחוב פנוי ובאנרים באינטרנט. המטרה היא לגרום לצרכנים לקנות במהירות את הטלפון, בזמן שהוא נחשב לדבר הכי חם בשוק.
אולם מי שיפנה מעט ממרצו לקריאת הביקורות על הדגמים החדשים ויאסוף המלצות מחברים, יגלה כי לא פעם השדרוגים שמכניסות החברות מדגם לדגם יחסית מינוריים. למעשה, שום צרכן, חובב טכנולוגיה ככל שיהיה, לא באמת זקוק לסמארטפון חדש בכל כמה חודשים. נכון להיום, שדרוג בכל שנתיים יהיה מספיק והגיוני מבחינה כלכלית וטכנולוגית.
רק לא בתשלומים
עוד משהו שכדאי לשים לב אליו הוא שלפני מספר שבועות שינו חברות הסלולר מדיניות והחלו למכור מכשירים במזומן במחירים נמוכים משמעותית מהמחיר ב-36 תשלומים שדרשו עד עכשיו. אפשר גם לחלק למספר תשלומים נמוך ללא ריבית (3-6 תשלומים).
זו הרי שיטת הרכישה שאנחנו רגילים אליה מכל מוצר אחר שאנחנו קונים, בין אם מדובר בלפטופ, טלוויזיה או מזגן, והיא הגיונית יותר. היא לא גורמת לנו להרגיש כבולים למפעילה, והיא לא יוצרת תחושה שמחירו של הטלפון עולה רק 100 שקל לחודש. במונחים של סלולר, 36 חודשים הם נצח טכנולוגי.
ארק S: ירד ב-1,500 שקל
ארק אס של סוני אריקסון נמכר כשהושק בחודש דצמבר ב-3,600 שקל ב-36 תשלומים. היום, לאחר שחברות הסלולר החלו לשווק בצורה גורפת יותר את הטלפונים במזומן או עד 3 ו-6 תשלומים, אותו טלפון עולה 2,140 שקל. מדובר בהנחה של 1,460 שקל למכשיר שיצא לפני כ-7 חודשים.
Incredible S: ירד בכ-1,000 שקל
דגם Incredible S של HTC שיצא בארץ בנובמבר, עלה בזמן ההשקה 3,560 שקל, ועכשיו 2,600 שקל. גם כאן מדובר בהנחה משמעותית של 960 שקל ב-8 חודשים. מי שהסכים לחכות 3 חודשים מעת ההשקה, קיבל את המכשיר ב-3,200 שקל.
גלקסי אס 2: ירד ב-1,700 שקל
הגלקסי אס 2 של סמסונג, שהיה עד לפני דקה אחד הטלפונים הטובים בשוק, נמכר היום ב-3,300 שקל אצל מפעילות הסלולר ובהנחה של עוד כמה מאות שקלים ברשתות הטלפונים בעת ההשקה, לפני פחות משנה (יולי 2011), מחירו היה כמעט 5,000 שקל, ובפברואר האחרון מחירו ירד רק ל-4,650. ההנחה נכון להיום גבוהה מאוד, ועומדת על 1,700 שקל אצל המפעילות.
מוטורלה רייזר: ירד ב-1,400 שקל
הרייזר של מוטורולה, שנחשב עדיין לדגם הדגל שלהם בשוק הישראלי, נמכר בעת ההשקה בחודש דצמבר ב-3,900 שקל, כאשר בחודש פברואר מחירו ירד כבר ל-3,530 שקל. היום, חצי שנה אחרי, מחירו עומד על 2,500 שקל. מדובר בהנחה בגובה 1,400 שקל, כאשר למוטורולה מוביליטי בישראל, אין בכלל דגם יותר טוב להציע לצרכנים שלה בשוק.
אייפון 4S: ירד ב-850 שקל אייפון S4 הוא חריג, כי מחירו בתשלומים עדיין יציב למרות שחלפו שבעה חודשים מאז השקתו. כעת מחירו למזומן נמוך ב-850 שקל ממחירו הראשון.
האם מחירי המכשירים יירדו?
שוק הסלולר נמצא ברעידת אדמה, מאז נכנסו לשוק גולן טלקום והוט מובייל. כמו כן, מפעילות וירטואליות יו פון והום מובייל מוכרות, מלבד דקות שיחה, גם טלפונים סלולריים במחירים נמוכים משל סלקום, אורנג' ופלאפון.
אתמול (א') אישרה ועדת הכלכלה את שינוי תקנות יבוא מכשירי הסלולר לישראל. הרפורמה של שר התקשורת משה כחלון תנסה לפתוח את שוק מכירת הסלולריים ולהופכו לתחרותי יותר, כאשר יבואנים יוכלו להביא לארץ מכשירים בצורה קלה יותר.
הרפורמה כוללת ביטול הצורך ברישיון הסחר, וכך תאפשר ליבואן גם לא להחזיק מעבדת חלפים. היבואן לא יצטרך לקבל אישור למכירת הטלפון בארץ ממשרד התקשורת או בצורה עקיפה ממפעילות הסלולר. במקום זה, המכשירים יצטרכו לעמוד בתקן אירופאי או אמריקאי.
הרפורמה עדיין לא מבטלת את מס הקנייה על טלפונים, שעומד על 15%, בנוסף למע"מ המגיע ל-16%. הנושא יידון בקרוב, ואם יאושר, יביא לשינוי המיוחל במחירים.