רוצים להתעדכן? גלשו לארץ feed
השבעה בנובמבר, שעת בוקר מוקדמת. התוצאה הסופית מתקבלת: ברק אובמה גבר על מיט רומני במרוץ צמוד ונבחר לקדנציה שנייה בראש המעצמה הגדולה בעולם המערבי. בזמן שהפרשנים בישראל מרצינים פנים בניסיון לנבא את ההשפעות המדיניות על ישראל, אי שם במשרדי "ארץ נהדרת" ברמת החייל, יושב צוות של ארבעה כותבים צעירים, שעובדים במרץ על המם הבא שידליק את הרשת.
"דורון רובינשטיין, שעובד איתי היה ער כל הלילה וצפה בשידורי הבחירות מארה"ב, אז הוא היה הראשון לזהות", אומר בחיוך ידין כץ, כותב ב"ארץ" ואחד מיוצרי הממים בעמוד הפייסבוק של התוכנית. "הגענו למערכת בבוקר והיה ברור שזה הנושא החם. התחלנו להריץ רעיונות, ומיד הבנו שהזווית הישראלית היא הרלוונטית ביותר בסיפור הזה, ועם כל עניין התמיכה של ביבי ברומני, ידענו שהוא עומד להיות הכוכב שלנו. התחלנו לחפש תמונות, זרקנו המון רעיונות גרועים, אפילו ביחס אלינו, וכשמצאנו את תמונת 'פרצוף הטלפון של ביבי' ידענו שאנחנו צריכים לקחת את זה לכיוון השיחה עם אובמה. משם זה פשוט התיישב". הרעיון הזה זיכה אותם במספר שיא של 12,673 אלף לייקים ו-2,833 שיתופים.
אם עד לפני כשנה רובנו היינו מרימים גבה למשמע המילה "מם" וחושבים על האות ההיא בשפה העברית, היום אין כמעט מי שלא מכיר את התופעות הוויראליות המסתכמות במשפט מפתח, תמונה ועיבוד גרפי מינימלי, שהפכו מנחלתם של צעירים מתוחכמים ומזוהים פוליטית למיינסטרים. בשנה האחרונה החלו גם במערכת ארץ נהדרת לצלול לתחום, וכיום זוכה כל הברקה בעמוד הפייסבוק הפופולארי (150,000 לייקים), למאות ואפילו אלפי לייקים. לאור הביקוש לאוויר "ארץ נהדרת FEED", אתר חדש שיספק ממים ותגובות סאטיריות בכל ימות השנה, וגם ילקט מבחר מהתגובות השנונות שמציפות את הרשת.
"עניין הממים הפך בעיקר בשנה האחרונה לזירה לוהטת ביותר של סאטירה בישראל", מסביר מולי שגב, עורך התוכנית. "יש חשיבות לתגובה המיידית, הפשוטה מאוד אבל גם החדה ביותר". האתר יספק תוכן מקורי לצד מבחר מהממים החריפים והטובים ביותר מהרשת - עם קרדיט ולינק ליוצרים כמובן. בצוות הממיסטים של ארץ נהדרת חברים ידין כץ, אסף ליברמן ודורון רובינשטיין, כשבימים האחרונים הצטרף גם דור מוסקל ("סטטוסים משנות ה- 90" ו-"פוסטים מזוייפים"), שישמש כעורך האתר ביחד עם איתי פורת.
"מבחינתנו הרשת גם מהווה מענה לתסכול שנובע מהעובדה שלפחות חצי מהשנה אנחנו לא באוויר, למרות שיש הרבה מאוד חדשות שאנחנו מתים להגיב עליהן. אנחנו מרגישים את הצורך להיות באינטרנט כדי לספק תוכן נונסטופ, בטח במדינה כמו שלנו שכל הזמן קורה בה משהו, ולכן החלטנו להקים גם אתר", הוא מסביר.
משבר בחדר המיטות
כץ (28), הוא אחד מארבעת האנשים שהקימו בחודש האחרון את "ארץ נהדרת פיד". אסף ליברמן, דורון רובינשטיין, דור מוסקל והוא, כולם אנשי גלי צה"ל בעברם שהפכו לחיות רשת שנונות.
הביצוע, מסביר כץ, הוא פשוט מאוד. המחשבה שמאחורי הדברים ממש לא. "הביצוע הוא בדרך כלל עניין של 2-5 דקות. יש היום כל מיני אתרי פוטושופ אונליין בחינם, שכמעט כל אחד יכול להכין בהם מם. עיקר האתגר הוא הקריאייטיב – אתה יורד לרמה של משפט וחצי לפעמים וחייב להיות הכי חד שאפשר. לנסות לחשוב קודם כל מה האמירה שלך, ואז למצוא את המשפט הכי מינימלי שיבטא אותה".
כמו כל כותבי סאטירה רציניים "אנשי הממים" לא יכולים להרשות לעצמם להיות מצחיקים בלבד, התגובות לאירועים צריכות להיות מהירות והיד תמיד נמצאת על הדופק. "הכיף הוא לקחת את האקטואליה ולתת לה איזשהו טוויסט", אומר כץ, "כמו שעשינו עם ה'תאקל' בין ביבי וברק, כששר הביטחון נסע לביקור בארה"ב לא מזמן. לקחנו תמונה מכרזה של הסרט 'ברייק אפ', שבה נראים ג'ניפר אניסטון ווינס וון במיטה, והלבשנו את הפרצופים שלהם במקום השחקנים. בדיעבד אני יכול להסתכל על התמונה הזאת ולהרים גבה, אבל אני יודע שאז זה היה מאוד רלוונטי. נורא כיף בממים שכל מה שקורה בעולם: בפוליטיקה, במלחמה בדרום, עובר גם עליך. אתה כאילו נמצא בתוך זה".
אחת ההצלחות של אנשי ארץ נהדרת הייתה היכולת לחבר גם את הצעירים שאיבדו עניין בפוליטיקה או במצב המדיני, למתרחש סביבם. "אפשר למצוא היום צעירים בגיל 17-18 שממש שולטים ובקיאים ברזי האקטואליה בגלל התוכנית. באותה מידה גם הממים נותנים מענה אקטואלי לכל אירוע ואת הזווית העוקצנית, המצחיקה של מה שקורה, ומוסיפים עניין", מסביר כץ, "האינטנסיביות שבה הז'אנר הזה עובד היא פשוט מדהימה. בעמוד ענן למשל, ראינו שכל פיפס הכי קטן גרר תגובות. כמות ההומור והסאטירה שרצו בפייסבוק הייתה משוגעת".
אחת התופעות הבולטות של הרשת החברתית היא עלייתם של כותבים כוכבים. "כתבתי תכנים קומיים מאז שאני זוכר את עצמי", מספר מוסקל (24), "ברגע שנוצרה יכולת להפיץ אותם לקהל הרחב ולא רק לכתוב למגירה, התחלתי לקבל פידבקים ולהשתפר בהתאם". היום הוא כבר כותב לאתר ארץ נהדרת, בעליהם של עמוד הפייסבוק המצליח "סטטוסים משנות ה-90", והעמוד החדש "סטטוסים מזוייפים", אותם כותבים כביכול פוליטיקאים או דמויות ציבוריות.
"זה מאוד ממכר, ומצד שני אין לזה סוף. בכל פעם אתה שובר עוד שיא בכמות הלייקים וזה נותן לך תמריץ לחשוב על הדבר הבא. אני מחפש כל הזמן לחצות את המקום של הממים עם תמונה וכיתוב. מכאן הגיעו העמודים שהקמתי בפייסבוק. אני נורא נהנה שם מהיכולת לאפיין דמויות וליצור עולם חדש של פוליטיקאים ברשת. אני, למשל, אוהב מאוד להאניש את הרב עובדיה, אדם שמאוד נסתר לנו כביכול, וגורם לו להיראות טיפה חילוני לפעמים. גם את מירי רגב אני מאוד אוהב - הפכתי אותה למעין טיפשונת, קלולס בצורה יותר עדינה, באיזושהי מידה חמודה אפילו", הוא מספר.
אבל מולי שגב מסביר שיוצרי הממים, שמשתלבים בחלקם גם בכתיבת התוכנית, הם לא הכוכבים היחידים שעולים מהרשת. "הפלטפורמה מאפשרת גם תקשורת הרבה יותר טובה עם הצופים", הוא אומר. "הלוואי שיווצר מצב שבו אנשים ישתתפו בכתיבת התוכנית ויתרמו להכנתה, זה בהחלט אפשרי וזה דבר עם פוטנציאל אדיר".