כולם יודעים שנהגים צעירים מעורבים יותר בתאונות מנהגים מנוסים ומבוגרים יותר.
בארצות הברית למשל, נהגים בגילאי 17-24 מעורבים בכמעט 30 אחוזים מהתאונות עם נפגעים בעוד שמבחינה מספרית נהגים מקבוצת הגיל הזאת מהווים רק 13 אחוזים מבין מחזיקי רישיון נהיגה.
מחקר אוסטרלי חדש שהתפרסם לאחרונה מנסה לשפוך אור חדש על הבעיה ולמצוא לנתוני התאונות הקשים הסברים מעבר לטענות השחוקות על חוסר ניסיון מאחורי ההגה ולחץ חברתי.
המחקר מציין שהאישיות של צעירים רבים עדיין לא מגובשת ועל כן רבים מהם נוטים להיכנס לרמות שונות של דיכאון אשר מביאים אותם לעיתים לפתח דפוסי התנהגות הרסניים.
על פי המחקר בעיות פסיכולוגיות מובילות אנשים לעישון סיגריות, אלכוהוליזם, סקס לא מוגן וגם לנהיגה בצורה חסרת אחריות בלי לקחת בחשבון את הסכנות שבדרך.
מחקר אוסטרלי קובע: המצב הנפשי משפיע על הנהיגה | צילום: doram, Istockעל פי המחקר שנערך בקרב 1,284 צעירים עם רמות שונות של מצוקות פסיכולוגיות, נתגלתה קורלציה ברורה ביותר בין אלה שנמצאו סובלים מבעיות פסיכולוגיות כמו דיכאון לנכונות של אותם צעירים לא לחגור חגורות בטיחות, לנהוג במהירות מופרזת ולנהוג באופן כללי בצורה מסוכנת.
על פי עורכי המחקר ניתן לזהות מראש, אחרי הערכה פסיכולוגית פשוטה, מי נמצא במצוקה נפשית גדולה יותר ולכן גם בסיכון גבוה יותר על הכביש.
המחקר לא נותן המלצה חד משמעית באשר לדרכי הפעולה במקרים הללו והאם ניתן לגרום לנהגים בסיכון לנהוג בצורה זהירה יותר או שצריך להפעיל עליהם הגבלות עד למניעת מתן רישיון נהיגה על מנת להגן עליהם ועל שאר הנהגים על הכביש.
כעת נשאלת השאלה האם בהסתמך על תוצאות המחקר בפעם הבאה שתפגשו בכביש נהג צעיר שמשתולל, מסמס תוך כדי נהיגה, שומע מוזיקה בעוצמה מטורפת, חותך נתיבים ונוהג במהירות מופרזת מה שעליכם לעשות הוא לתת לו כרטיס ביקור של פסיכולוג.
>> גברים מתעצבנים בפקקים, נשים נשארות רגועות
הסובלים מדיכאון בסיכון גבוה יותר על הכביש | צילום:
אודליה כהן