לפני כשנה וחצי, בעקבות גזר הדין ששלח את טל מור שנהג שיכור ודרס למוות את רוכב האופניים שניאור חשין ל-12 שנים בכלא, פרסמנו כאן כתבה מקיפהשניתחה את כל הכשלים שהביאו למקרה הטרגי הזה. בין היתר טענו שבמקביל לפעולות האכיפה האינטנסיביות בנושא נהיגה בשכרות על המשטרה בראש ובראשונה להתמקד לא רק במתן דוחות לנהגים שעלו שיכורים לרכב, אלא בצמצום משמעותי במספר האנשים שעושים זאת על ידי בדיקות שיכרות יזומות של מבלים היוצאים ממועדונים וברים במוקדי בילוי לפני שהם עולים לרכב.
לפני כשנה כמה מבלים אחראיים שיצאו מבילוי וביקשו לדעת לפני שהם נוהגים אם הם כשירים לאחוז בהגה נתקלו בסירוב לבצע בדיקת ינשוף מצידו של שוטר תנועה שהיה עסוק בעצירת רכבים וחיפוש אחר נהגים שיכורים. השוטר באותו מקרה אכן פעל לפי ההנחיות המשטרתיות באותה תקופה לפיהן אין לבצע בדיקת שכרות לאנשים שמבקשים זאת לפני שעלו על ההגה, אך בעקבות המקרה, שזכה לפרסום רב באמצעי התקשורת, המפכ"ל הורה שיש לשנות מגמה ולעודד בדיקות יזומות לכל מי שמבקשן, זאת כדי להגביר את הבטיחות בדרכים פשוטו כמשמעו.
מדוע המשטרה אינה יוזמת בדיקות מניעתיות לפני שעולים להגה? | צילום: אלעד דייןאבל מציאות והנחיות לחוד והשבוע הגיע לידינו תיעוד של עוד מקרה נוסף מהעת האחרונה בו קבוצת מבלים אחראית ביקשה משוטר לבצע בדיקה בבחור שאמור לאחוז בהגה בעוד דקות ספורות, אך זה סירב. המבלים האחראיים לא ויתרו וביקשו שנית אך השוטר לא התרצה והודיע "אני לא עושה לך בדיקה, לך למועדון שיעשו לך שם בדיקה. אין פה ויכוח, אם תעלה על הכביש ותגיע למחסום תקבל בדיקה, כך זה לא יקרה". יתרה מזאת, השוטר אף הבהיר שהוא "מעדיף לבדוק אותך כשאתה נוהג ולתת לך קנס במידה ואתה שיכור".
כשפנינו למשטרה נמסר לנו בתגובה "מדובר בשוטר מתנדב שעסק בפעילות אכיפת התנועה והמדיניות שלנו היא כאמור לאפשר בדיקה לכל דורש".
"צריך לחזור ולהנחות את שוטרי משטרת ישראל ולדאוג שזה יגיע גם לדרגים הנמוכים ביותר בשטח", מדגישה חברת הכנסת זהבה גלאון, "שהתפקיד שלהם הוא לא רק לתפוס נהגים שיכורים, אלא הוא קודם כל לצמצם ככל האפשר נהיגה בשכרות".
אנו כאמור ממליצים ללכת צעד אחד קדימה ובמקום להשקיע בפרויקט מצלמות מהירות גרנדיוזי המוצבות בכבישים רחבים ובטוחים שלא תורם כלום לאף אחד (חוץ מלקופת המדינה), ובלי יותר מדי משאבים טכנולוגיים יקרים פשוט להציב במרכזי הבילוי שוטרים שיבדקו כל אחד מהמבלים שיוצאים מבר או ממועדון ועומדים לאחוז בהגה - לא כדי לתת דו"ח, אלא כדי לצמצם ככל האפשר את האפשרות שעוד נהג שיכור ומסוכן יעלה על הכביש.
השוטר העדיף לתת דוחות | צילום: חדשות 2